Freestocks Qf9jklysug Unsplash

27 tips voor duurzame kerstcadeaus en een bewustere kerst

Kerst, de mooiste tijd van het jaar. Een tijd die draait om gezelligheid en samen zijn en andere mensen helpen. Samen de kerstboom versieren, lampjes ophangen, koken, lekker eten en even stilstaan bij de mensen met wie je dit kerstfeest mag vieren. Kerst is helaas niet bepaald de meest duurzame periode van het jaar, maar daar willen wij verandering in brengen! Zo doen we onder andere mee aan Green Friday - het alternatief voor Black Friday

Maar er zijn nog veel meer alternatieven om kerst toch een stukje duurzamer te maken.
Dus ben jij nog op zoek naar een origineel (kerst)cadeau, moet je nog beginnen aan het samenstellen van jouw kerstmenu of ben jij nog van plan om een kerstboom te kopen? Lees dan vooral verder!

Cadeaus

1. Magische groeikaarten versturen

Een kaartje sturen, het is een bekend fenomeen tijdens de feestdagen. Het is een leuke manier om vrienden, familie en kennissen fijne feestdagen en een voorspoedig 2022 toe te wensen. Ook een perfect alternatief voor als je je familie en vrienden door Corona niet fysiek kan zien tijdens deze kerst. Een appje sturen kan natuurlijk ook altijd, maar is toch minder gezellig. Gelukkig is er een oplossing: duurzame (kerst)kaarten!

Op de website van www.duurzamekaarten.nl kan je tussen allerlei duurzame kaarten kiezen. En het zijn niet zomaar duurzame kaarten, ze worden ook wel ‘groeikaarten’ genoemd. Het zijn namelijk kaarten die zijn gemaakt van gerecycled papier uit bloemen en planten. Dat is nog niet alles, want met een beetje magie groeien er uit jouw kaartje overheerlijke groenten en kruiden. Ga jij dit jaar ook voor een duurzame kerst en ben je benieuwd naar deze magische groeikaarten? Klik dan hier en lees meer!

2. Voor de (digitale) boekenwurm

Heb jij echte boekenwurmen binnen jouw familie en vrienden? Dan is het geven van een goed boek als kerstcadeau nooit verkeerd. Maar weet je wat nog beter is dan een goed boek? Een goed duurzaam boek! Geef bijvoorbeeld een e-book, of je kan ook een e-reader cadeau geven als je wat meer te besteden hebt. Een perfect cadeau voor iemand die écht van lezen houdt, en met dit duurzame cadeau, draag je ook nog eens bij aan een duurzame kerst!

3. Een symbolische beschermengel

Het is ook leuk om een symbolisch cadeau te geven waarmee je ook nog eens bijdraagt aan een betere wereld en een duurzame kerst. Return to Sender verkoopt alleen maar producten die met de hand zijn gemaakt door vrouwen in ontwikkelingslanden. De vrouwen krijgen gewoon eerlijk loon voor hun werk en werken onder goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast worden alle producten gemaakt van gerecyclede materialen met duurzame verpakkingen en ook is de transport zo duurzaam mogelijk.

Klik hier en bestel een schattige en duurzame beschermengel voor in de boom en klik hier om naar de website van Return to Sender te gaan.

4. Een verantwoorde Thermosbeker

Ben jij een echte dierenvriend en draag je tegelijkertijd graag bij aan een duurzame kerst? Dan is een duurzaam cadeau van het Wereld Natuur Fonds misschien wel hét cadeau dat jij zoekt! Wat dacht je van een zwarte WNF Thermosbeker die is gemaakt van hoogwaardig en gerecycled staal dat zo milieuvriendelijk mogelijk verwerkt is? Klik hier en bestel dit toffe kerstcadeau! 

5. Een notitieboekje van steenpapier

Zoek jij nog een verantwoord cadeautje voor iemand die graag schrijft? Ga dan voor dit waterbestendige, waterafstotende en herschrijfbare notitieboekje! Een veel duurzamer kerstcadeau dan een normaal notitieblok. En net als bij het kopen van de thermosbeker, steun je er ook nog eens het Wereld Natuur Fonds mee! Iets voor jou? Klik dan hier!

6. Een handgeschilderde vaas

Een ander mooi, wat duurder cadeau van Return to Sender is een handgeschilderde vaas. Een mooi en duurzaam cadeau die bijdraagt aan een betere wereld. Klik hier en bekijk het aanbod!

7. Fairtrade sloffen

Wat is een beter kerstcadeau dan lekkere warme sloffen. Perfect voor in de winter en raad eens... Deze sloffen dragen ook nog eens bij aan een betere wereld! Het zijn sloffen gemaakt van vilt, dat is een stof die gemaakt is van 100% schapenwol, en geen zorgen, de schapen worden op een diervriendelijke manier geschoren. Goed voor het milieu en ook nog eens diervriendelijk. En daarnaast zitten de sloffen ook nog heel lekker. Lijkt je dit een tof cadeau om te geven? De sloffen zijn hier te vinden. 

8. Een doe-het-zelf pakket

Wil je iets geven dat niet alleen duurzaam is, maar ook origineel? Geef dan een doe-het-zelf pakket. Met zo'n pakket maak je zelf je producten en weet je precies wat erin zit. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen tandpasta maken, je eigen deodorant of je zelfgemaakte lippenbalsem. Daarnaast kan je het product helemaal afstemmen naar je eigen smaak en bespaar je op geld en op afval! Ideaal toch? Klik hier en bestel dit originele kerstcadeau!

9. Stijlvolle & duurzame drinkglazen

Ooit gehoord van Rebottled? Dit is een bedrijf dat lege wijnflessen verzamelt, waarna ze worden gewassen, versneden en gepolijst met als resultaat mooie drinkglazen met hun eigen verhaal. Vind jij dit een tof initiatief en ken jij iemand die nog verlegen is om een aantal stijlvolle drinkglazen? Klik dan hier en bestel ze! 

10. Een outfit van bamboe!

Elk jaar een nieuwe kerstoutfit kopen is niet heel milieuvriendelijk, maar hier is een oplossing voor, namelijk: kleding gemaakt van bamboe. Dit is niet alleen duurzaam, maar bamboe is ook nog eens goed voor je huid, het voelt heerlijk zacht aan en het is kreukvrij zonder dat je het hoeft te strijken. Iets voor jouw vriend, man, of opa? Klik dan hier en draag bij aan een duurzame kerst door dit cadeau te geven!

11. Fairtrade sieraden

Sieraden zijn altijd goed om als (kerst)cadeau te geven, maar het is nóg beter om fairtrade sieraden cadeau te geven, en dat kan! Dus ben jij nog op zoek naar een mooi cadeau dat ook nog eens bijdraagt aan een betere wereld. Klik dan hier!

 

Of denk ook eens aan deze creatieve cadeaus:
12. Spotify-afspeellijst

Maak een digitale afspeellijst voor een ander op Spotify.

13. Abonnement

Geef een abonnement cadeau voor bijvoorbeeld de bibliotheek, de sportschool of voor Tinder Gold. 

14. Deel een herinnering

Deel een herinnering door leuke foto's te verzamelen en deze op een usb-stickje te zetten. Of je zet ze in een PowerPoint presentatie en je laat de hele familie tijdens het kerstdiner gezellig meegenieten ;)

15. Potje Positiviteit

Wat dacht je van een potje positiviteit. Dit is letterlijk een potje gevuld met allemaal kleine briefjes met positieve teksten erop. Elke dag één om je dag goed mee te starten!

16. Stop je cadeau's in cadeautasjes

Cadeautjes inpakken is natuurlijk heel leuk maar het is zonde van al dat papier. Want zodra het cadeautje is uitgepakt heb je niks meer aan het inpakpapier. Gebruik daarom cadeautasjes, die kan jij of diegene die het cadeautje krijgt weer hergebruiken voor het volgende cadeautje!

 

Kerstboom en versiering!

17. Kerst vieren met een Beterboompje!

Iets dat niet te missen is tijdens kerst is natuurlijk de sfeervolle kerstboom. Zonder kerstboom geen kerst. Maar na een maand enorm genoten te hebben van de mooie boom, moeten we hem dan toch wegdoen. In Nederland gooien we dan ook jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen weg, doodzonde. Gelukkig is er een oplossing. BeterBoompje heeft namelijk een alternatief bedacht.

Deze wegwerpbomen, waar er elk jaar zo veel van worden weggegooid, worden vervangen door échte kerstbomen die terug gepland en hergebruikt kunnen worden. Hoe tof zou het zijn als we hier met z’n allen aan mee zouden doen en hier gewoon de norm van kunnen maken? Niet alleen een duurzame kerst in 2022, maar ook in de jaren die er volgen. Klinkt dat niet als (kerst)muziek in je oren? Klik hier en bestel een Beterboompje!

18. Óf adopteer een kerstboom!

Wil jij liever een kerstboom die echt van jezelf is en die je meerdere jaren achter elkaar kan gebruiken? ‘Adopteer een kerstboom’ maakt dit mogelijk! De kerstbomen die je daar als het ware ‘huurt’ zijn allemaal biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook deze bomen kunnen opnieuw geplant worden, waarbij elke boom een eigen nummer heeft.

Door jouw eigen unieke boom met dit nummer te registreren, kan je de volgende kerst je eigen boom opnieuw adopteren en hergebruiken. Zo bied je je kerstboom als het ware een eigen thuis, is dat geen leuk idee? En ook nog eens duurzaam! Redelijk hetzelfde concept als bij Beterboompje, maar door een boom te adopteren, heb je dus een boom die echt van jou is. Lijkt je dit leuk? Klik dan hier en adopteer een boom. Samen op weg naar een duurzame kerst!

 

19. LED-lampjes als duurzame kerstversiering

Ook iets dat niet te missen is tijdens de feestdagen is kerstverlichting. Wist je dat je heel makkelijk energie kan besparen met een ander soort kerstlampjes, LED-lampjes bijvoorbeeld. Deze lampjes hebben naast dat ze een veel lager verbruik hebben, ook nog eens een hoger aantal branduren dan gewone verlichting. Er bestaan ook LED-lichtsnoeren die werken op zonne-energie! Vrijwel geen verschil met andere kerstverlichting en het draagt ook nog eens bij aan een duurzame kerst! Klik hier en versier je boom met duurzame verlichting!

20. Pimp of ruil je kerstversiering

Je kerstversiering zat? Ruil of pomp je kerstversiering dan! Schilder bijvoorbeeld de kerstballen in een andere kleur of pak de metallic stiften erbij. Mocht je nou minder creatief aan de slag willen gaan ruil dan je kerstversiering met bijvoorbeeld vrienden of familie.

21. Kringlopen

Om kerstversiering een tweede kans te geven kan je je oude kerstversiering inleveren bij de kringloop. Of koop je kerstversiering bij de kringloop dit is een stuk beter en goedkoper en je houd de versiering circulair. 

22. Maak je eigen kerstversiering

Veel kerstversiering bestaat uit plastic, het is natuurlijk beter om dit te vermijden. Maak daarom je eigen kerstversiering. Kijk hier en hier voor inspiratie.

Het duurzame kerstdiner

23. (Kerst)shoppen bij Marqt

Wil jij liever een milieu- en diervriendelijk kerstmenu? Dat kan! Supermarkt Marqt heeft dan ook maar één doel: overstappen naar een voedselketen die goed, lekker en gezond eten toegankelijker maakt voor iedereen. Deze supermarkt verkoopt producten die door en door goed zijn, van herkomst tot manier van produceren en van verpakking tot transport. De producten worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Ook meedoen aan een duurzame kerst door voor je kerstdiner boodschappen te doen bij Marqt? Klik dan hier en surf naar de website voor de meest gezonde en duurzame producten om jouw kerst lekker duurzaam te maken!

24. Puur uit eten

Heb je niet zo’n zin om te koken tijdens kerst, maar wil je wel lekker en gezellig met z’n allen eten? Dan is uit eten gaan en perfect alternatief. Gelukkig zijn er een hoop plekken in Nederland waar je duurzaam uit eten kan gaan! ‘Puur uit eten’ houdt je op de hoogte van de nieuwste hotspots, recepten en culinaire reistips over eerlijk en lekker eten. Diverse keukens van overal in Nederland. Klik hier en kies uit de vele verschillende duurzame restaurants.

25. Oma's soep bij het kerstdiner

Oma’s Soep verbindt eenzame ouderen en jonge vrijwilligers met elkaar door middel van soep door samen soep te maken! Dit initiatief is bedacht om de toenemende eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, tof hè? Daarnaast worden alle soepen van oma's soep gemaakt van verse producten en naar originele recepten van oma’s en opa’s. Wekelijks worden er bij verschillende supermarkten en groenteboeren overgebleven groentes opgehaald, er wordt dus ook minder voedsel verspild. Dus wat denk je, bij het kerstdiner een lekker duurzaam soepje van oma vooraf? Klik hier en sla ze in!

26. Een overheerlijke Tony's Chocolonely reep!

Chocola als dessert? Dan is een Tony's Chocolonely reep de perfecte optie! Met het kopen van zo'n chocoladereep draag jij bij aan een betere wereld. Deze repen staan namelijk bekend om hun missie: alle chocolade 100% slaafvrij maken. En de keuze is reuze, er zijn namelijk wel 17 verschillende smaken om uit te kiezen! Wil jij ook je steentje bijdragen aan een betere wereld? Klik hier en bestel. Geen tijd om te wachten? Je kan ook gewoon even naar de lokale appie wandelen om daar wat repen in te slaan 🙂

Ook zijn er online veel recepten te vinden van toetjes die je kan maken met deze lekkere chocoladerepen. Klik hier voor een brownie-recept met Tony's karamel zeezout.

27. Koop lokaal 

Ga langs de locale (bio) winkels of markten en koop daar de ingrediënten voor je kerstdiner. 

Maak samen met DNG de wereld een stukje duurzamer!

Vind je duurzaamheid een belangrijk thema? Bekijk dan nu vrijwilligersprojecten waarmee jij kunt helpen om de wereld een stukje duurzamer te maken.

Ben jij er al achter hoe je jouw kerst duurzaam en bewuster gaat inrichten? Met een soepje van Oma's soep bij het kerstdiner, of door een mooie vaas van Return to Sender als kerstcadeau te geven? Hopelijk hebben we je wat inspiratie kunnen geven met deze blog.

Wij willen je in ieder geval alvast een fijne en duurzame kerst toewensen en een heel voorspoedig 2023! 😊

Gerelateerde artikelen

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan