Green Friday (Trees For All) (2)

Doe mee aan Green Friday en níet Black Friday

Ontdek wat jij deze Green Friday voor de wereld kunt betekenen.

Geschreven door Lou Benders | 20 november 2023

Naarmate de feestdagen dichterbij komen, komt ook de gekte van koopjes en kortingen op gang. Black Friday is een wereldwijd fenomeen geworden, bekend om zijn enorme uitverkopen en lange rijen voor winkels. 

Maar dit jaar stellen wij graag iets anders voor - Green Friday - een initiatief van Trees for All waar wij trots achter staan.

Het probleem met Black Friday

Overconsumptie en veel te veel afval

Black Friday heeft in de loop der jaren kritiek gekregen vanwege de negatieve impact op zowel de samenleving als het milieu. De overmatige consumptie die wordt gestimuleerd op deze dag leidt niet alleen tot financiële druk voor veel mensen, maar draagt ook bij aan milieudegradatie. De productie, transport en afvalverwerking van goederen die gepaard gaan met Black Friday leiden tot verhoogde uitstoot van koolstofdioxide, afvalgeneratie en uitbuiting van natuurlijke hulpbronnen.

 

Eekhoorn ter symbool van Green Friday

Green Friday: Een duurzaam alternatief

Focus op het milieu.

Green Friday biedt ons een unieke kans om onze focus te verleggen van ondoordachte consumentisme naar bewuste consumptie die zowel de mensen als de planeet ten goede komt. In plaats van te zwichten voor impulsieve aankopen op Black Friday, kunnen we Green Friday gebruiken als een gelegenheid om deel te nemen aan activiteiten die duurzaamheid en betrokkenheid bij de gemeenschap bevorderen.

Wil jij ook focussen op duurzaamheid? Dan kun je bijvoorbeeld 1 van deze 3 dingen doen. 

1. Ondersteun lokale bedrijven

In plaats van massaal naar grote winkelketens te gaan op Black Friday, laten we prioriteit geven aan het ondersteunen van lokale bedrijven op Green Friday. Door te kopen bij lokale ambachtslieden of kleine winkels, dragen we rechtstreeks bij aan de lokale economie en verminderen we de koolstofemissies die gepaard gaan met langeafstandstransport.

2. Doe vrijwilligerswerk voor groene projecten

Green Friday kan ook dienen als een platform voor het promoten van vrijwilligersprojecten gericht op milieubescherming of gemeenschapsontwikkeling. Door zich aan te melden als een Nieuwe Gever, kunnen individuen deelnemen aan verschillende initiatieven die urgente problemen aanpakken, zoals herbebossing, strandopruimingen of duurzame landbouwprojecten.

 

Bekijk nu al onze groene projecten →

3. Repareer en recycle

In plaats van nieuwe producten te kopen, moedigt Green Friday ons aan om bestaande items te repareren en hergebruiken. Door de levensduur van onze bezittingen te verlengen, verminderen we afval en minimaliseren we de behoefte aan nieuwe productie. Deze aanpak komt niet alleen ten goede aan het milieu, maar bevordert ook een gevoel van vindingrijkheid en creativiteit.

Black Friday zou verboden moeten worden

Boycot samen met ons Black Friday.

Hoewel Green Friday een duurzaam alternatief biedt, zou het al helemaal mooi zijn als Black Friday helemaal verboden werd. De negatieve gevolgen die gepaard gaan met deze dag wegen zwaarder dan de veronderstelde voordelen ervan. 

Het overweldigende consumentisme dat wordt bevorderd door Black Friday houdt een cultuur van materialisme in stand, wat leidt tot financiële stress en verdere sociale ongelijkheden.

Bovendien kunnen de negatieve milieueffecten van Black Friday niet worden genegeerd. De overmatige verpakking, energieverbruik en afvalgeneratie dragen aanzienlijk bij aan klimaatverandering en ecologische vernietiging. Door Black Friday te verbieden, kunnen we meer betekenisvolle ervaringen prioriteren, meer mensen helpen, verantwoorde consumptiegewoonten bevorderen en onze planeet beschermen voor toekomstige generaties.

Bekijk ook 27 ideeën voor duurzame kerstcadeaus →

 

Green Friday bij De Nieuwe Gevers in samenwerking met Trees for All

Omarm Green Friday op 24 november

Start groene vrijwilligersprojecten.

Het is hoog tijd om ons idee van winkelen te heroverwegen. In plaats van gedachteloos deel te nemen aan de chaos van de Black Friday uitverkoop, laten we Green Friday omarmen als een kans om een positief verschil te maken. Door het ondersteunen van lokale bedrijven, vrijwilligerswerk te doen voor groene projecten en duurzame consumptiegewoonten aan te nemen zoals repareren en hergebruiken, kunnen we een groenere en mooiere feestperiode creëren.

Dus dit jaar moedig ik je aan om mee te doen aan Green Friday en je aan te melden als een Nieuwe Gever. Zo kun jij met jouw inzet voor het milieu van Green Friday een werkelijkheid te maken. 

Meld je aan als een Nieuwe Gever om groene vrijwilligersprojecten te starten voor potentiële vrijwilligers. Laten we samen van elke dag een Groene dag maken!

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan