Mensen helpen zorgt voor voldoening en samenhorigheid

Mensen helpen, wat doet dat met je?

15 voordelen van anderen helpen

Geschreven door Lou Benders | 31 oktober 2023

In een wereld waarin individualisme steeds meer de overhand lijkt te hebben, is altruïsme een waardevolle eigenschap voor de maatschappij én voor jezelf. Mensen helpen heeft namelijk niet alleen positieve effecten op je persoonlijke leven, maar ook op je professionele leven.

Altruïsme, anderen helpen zonder daar iets voor terug te verwachten, geeft een gevoel van voldoening en purpose. In dit artikel ontdek je 15 voordelen van altruïsme op basis van de meest recente onderzoeken en studies.

Lees direct onze whitepaper over meer voldoening in je werk en altruïsme →

Waarom helpen mensen anderen?

Je voelt je meer verbonden.

Sommige mensen gedragen zich altruïstisch, en anderen net een tikkie minder of zelfs helemaal niet. Waardoor komt dit? 

Altruïsten hebben vaak een andere kijk op de wereld. In tegenstelling tot rasechte individualisten voelen zij zich verbonden met anderen - met een groter geheel. Ze hebben daarmee een inclusief zelfbeeld en bovendien een sterk gevoel van agency. Dit betekent dat ze geloven dat ze een positieve impact kunnen maken op de wereld. Deze positieve instelling zorgt ervoor dat ze ook daadwerkelijk die positieve impact maken, wat weer hun gevoel van agency versterkt.

Altruïstisch gedrag komt niet alleen door je wereldbeeld. Ook positieve gebeurtenissen en emoties, zoals het ontvangen van hulp en je dankbaar en gelukkig voelen, kunnen je motiveren om die hulp en dat geluk te verspreiden. Vervolgens activeert altruïsme de beloningscentra in je hersenen, wat leidt tot een gevoel van voldoening en zelfs de vrijlating van oxytocine, ook wel bekend als het 'knuffelhormoon', waardoor je je nog beter voelt. En waarschijnlijk snel weer iets goeds wil doen.

 

Meen man die mensen helpt in een zaal met een presentatie

 

Mensen helpen heeft een positieve invloed op ons welzijn

Een cadeau geven is vaak leuker dan er eentje krijgen.

Altruïsme leidt dan ook tot een hogere levensvoldoening, meer positieve emoties en minder negatieve emoties in het dagelijks leven. Er bestaat zelfs een relatie tussen mensen helpen en minder symptomen van depressie en verhoogde baantevredenheid.

En als je dat nog niet reden genoeg vindt om mensen te helpen, zetten we hieronder nog eens 15 voordelen voor je op een rijtje. 

15 voordelen van mensen helpen op je persoonlijke en professionele leven

Herken jij deze voordelen?
 1. Bouw meer zelfvertrouwen op: Door anderen te helpen en een positieve impact te maken, vergroot je jouw gevoel van eigenwaarde en geloof in eigen kunnen. Het geeft je een gevoel van voldoening en trots, wat weer bijdraagt aan een positiever zelfbeeld. Hoppa.
 1. Ontwikkel meer empathie en begrip en daardoor betere relaties: Wanneer we ons richten op de behoeften van anderen, worden we gedwongen om ons in hun schoenen te verplaatsen en hun perspectief te begrijpen. Dit helpt ons betere relaties op te bouwen en bevordert onze sociale vaardigheden. Ook met de mensen die je al kent zoals een partner, vrienden en familie.
 1. Bouw een gevoel van vertrouwen en wederkerigheid op: Door anderen te helpen, bouw je een gevoel van vertrouwen en wederkerigheid op. Dit kan leiden tot sterkere vriendschappen en een groter ondersteuningsnetwerk om op terug te vallen wanneer jij hulp nodig hebt. Hier doe je het natuurlijk niet voor, maar het is wel mooi meegenomen als je jouw vangnet een beetje uitbreidt.
 1. Ervaar een ongekend gevoel van zingeving en tevredenheid: Altruïstisch handelen geeft ons het gevoel dat we de wereld een beetje beter maken en bijdragen aan iets groters dan onszelf. Dit geeft ons een dieper gevoel van vervulling en levensdoel.
 1. Voel je minder eenzaam en meer verbonden met de medemens: Door mensen (de planeet en dieren) te helpen, leg je waardevolle connecties en bouw je een netwerk van gelijkgestemde individuen op. Dit kan zorgen voor een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid, wat eventuele gevoelens van eenzaamheid kan verminderen. 
 1. Creëer een positief zelfbeeld en versterk je veerkracht: Wanneer we zien dat onze inspanningen impact hebben op anderen en hun levens verbeteren, voelen we ons waardevol en competent. Dit versterkt ons zelfvertrouwen en helpt ons beter om te gaan met tegenslagen. Terugbouncen na een moeilijke periode wordt zo steeds makkelijker.
 1. Verminder stress: Altruïstisch gedrag activeert het gebied in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor positieve gevoelens. Dit werkt stressverlagend. Het besef dat je iets goeds doet voor anderen kan dus bijdragen aan een verminderde stressreactie in je lichaam. Dat komt goed uit in een periode waarin burnouts de boventoon voeren.
 1. Verhoog je levensvoldoening: We hebben het al gezegd, maar zeggen het graag nog een keer… Altruïstische personen beleven over het algemeen een hogere levensvoldoening en minder symptomen van depressie. Het helpen van anderen geeft betekenis aan je werk, je zijn en je vaardigheden, wat bijdraagt aan je algehele welzijn.
 2. Verbeter je gemoedstoestand: Wanneer je anderen helpt, activeert dit de beloningscentra in je hersenen, wat je een gevoel van voldoening geeft. En ja, het leidt inderdaad tot die toename van oxytocine, het 'knuffelhormoon', waardoor je je nog beter voelt.
 3. Stimuleer persoonlijke groei: Altruïsme dwingt ons om buiten onze comfortzone te treden en nieuwe ervaringen op te doen. Dit vergroot onze kennis, vaardigheden en perspectieven, wat bijdraagt aan onze persoonlijke groei.
 1. Ontwikkel waardevolle vaardigheden: Door het anderen helpen, bijvoorbeeld met skill-based vrijwilligerswerk, kunnen we nieuwe vaardigheden leren of bestaande vaardigheden verder ontwikkelen. Dit kan variëren van communicatie en teamwork tot leiderschap en probleemoplossing. Of misschien heb je net een nieuwe cursus gevolgd op een Udemy of Growth Tribe en wil je die vaardigheden in real-life inzetten.
  Vrijwilligerswerk is een goede manier om een portfolio op te bouwen en te werken aan super interessante projecten. 

 

Neon licht: This is the sign you've been looking for

 

 1. Vergroot netwerkmogelijkheden: Altruïsme biedt de mogelijkheid om mooie connecties op te bouwen. Door de belangen van andere mensen voorop te stellen, kun je nieuwe mensen leren kennen en mogelijkheden creëren voor samenwerking en groei.
 1. Verbeter samenwerking: Altruïstisch gedrag bevordert een positieve werkomgeving waarin mensen bereid zijn om samen te werken en elkaar te ondersteunen. Dit kan de productiviteit verhogen en leiden tot betere resultaten.
 1. Versterk je professionele reputatie: Altruïstisch gedrag creëert een positieve reputatie voor jou als professional. Dit kan deuren openen naar nieuwe zakelijke kansen en het vertrouwen van je klanten vergroten.
 1. Spaar karmapunten: Waar je ook in gelooft, de moraal van het verhaal is vaak hetzelfde: wie goed doet, goed ontmoet. Zodra jij begint met geven en mensen helpen, geniet je niet alleen van bovenstaande voordelen, maar spaar je ook karmapunten. Van gelukkige gevoelens tot een positiever netwerk, je zult er uiteindelijk ook zelf de vruchten van plukken dat jij je inzet voor anderen. 

Word een Nieuwe Gever en begin direct met mensen helpen 

Met korte projecten kun je al een steentje bijdragen.

Als jij een verschil wilt maken in de wereld en anderen wilt helpen, kun je ervoor kiezen om vrijwilligerswerk te doen. Maar waarom genoegen nemen met tijd doneren als je jouw speciale skills kunt gebruiken om nog meer impact te hebben? 

Dat is waar skill-based vrijwilligerswerk op projectbasis om de hoek komt kijken. Hier gaat het niet alleen om tijd, maar vooral om het inzetten van jouw expertise en kennis om concrete problemen op te lossen. Dus of je nu een marketeer bent die schitterende campagnes kan bedenken, een fotograaf die prachtige beelden kan vastleggen, een programmeur die websites kan bouwen of een accountant die de financiën op orde kan brengen, er zijn altijd allerlei soorten liefdadigheidsorganisaties die staan te springen om jouw vaardigheden.

 

Anderen helpen zoals gehandicapten of ouderen

 

Zet jouw unieke skills in om anderen te helpen

Gewoon online en voor een goed doel dat jij belangrijk vindt.

Door je talenten in te zetten, kun je een groot verschil maken in het leven van anderen. Je kunt bijvoorbeeld non-profitorganisaties helpen bij het ontwerpen van fantastische websites, jongeren workshops geven over hoe ze slim met geld kunnen omgaan of strategieën bedenken om fondsen te werven voor goede doelen. 

En dit alles zonder dat het veel tijd kost! Als jij je bij De Nieuwe Gevers als vrijwilliger aanmeldt, kun je korte en flexibele projecten oppakken en de thema's aanpakken die jou interesseren. Bijvoorbeeld ouderen, kinderen of gehandicapten helpen, armoede tackelen, schrijven over duurzaamheid of strategisch advies geven aan World Animal Protection.

Zo ervaar je z.s.m. de voordelen van altruïsme. Meer weten hierover? Bekijk nu onze whitepaper over mensen helpen.


Of schrijf je vrijblijvend in als Nieuwe Gever. Je kunt dan direct een kijkje nemen of er projecten tussen zitten die bij jou passen. 

Meld je ook aan