Altruïstisch gedrag en welzijn gaan hand in hand
Leer meer over altruïsme
Geschreven door Lou Benders | 09 november 2023
Ontdek de relatie tussen goed doen en je goed voelen. Recente studies tonen steeds weer aan dat goede daden een positieve invloed hebben op ons welzijn. Maar wist je dat mensen vaak de positieve effecten van hun altruïsme onderschatten?
Lees verder om te ontdekken hoe altruïsme niet alleen anderen helpt, maar ook je eigen welzijn bevordert. En wie weet, misschien word jij wel geïnspireerd om jouw unieke talenten in te zetten voor anderen.
Vind direct vrijwilligersprojecten die bij jou passen
De relatie tussen altruïstisch gedrag en welzijn
Wist je dat docenten en zusters de gelukkigste werknemers zijn?
Altruïstische daden doen heeft een positieve invloed op je subjectieve welzijn. Mensen die vrijwillig iets goeds doen ervaren over het algemeen een hogere levensvoldoening, meer positieve emoties en minder negatieve emoties in het dagelijks leven.
Deze correlatie tussen altruïsme en welzijn is wereldwijd bevestigd door recente studies, zowel op individueel als geografisch niveau. Hoewel de sterkte van de correlatie per land kan verschillen, geldt hetzelfde principe: altruïstisch gedrag leidt tot een grotere levensvoldoening.
Niet voor niets blijken leraren en verpleegkundigen steeds weer de gelukkigste beroepsgroepen te zijn. Zij doen eigenlijk niets anders dan voortdurend mensen helpen.
Ontdek 15 voordelen van mensen helpen.
Onderschat de positieve effecten van altruïsme niet
Een mooi complimentje kan je hele dag goedmaken.
Interessant genoeg onderschatten mensen die vrijwillig iets goeds doen vaak de positieve effecten van hun daden op hun eigen welzijn en dat van anderen. Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die willekeurige vriendelijke daden verrichten niet doorhadden hoezeer die daden door ontvangers gewaardeerd werden, en in welke mate dit ook hun eigen welzijn verbeterde.
Het is belangrijk om te beseffen dat een goede daad écht gewaardeerd wordt en positieve effecten heeft. Dat lees je ook terug in onze klantverhalen. Hierin vertellen vrijwilligers en liefdadigheidsorganisaties over de positieve resultaten van skill-based vrijwilligersprojecten.
Wat komt eerst? Altruïsme of welzijn?
Altruïsten hebben meer vertrouwen in de mensheid.
De relatie tussen altruïsme en welzijn is tweezijdig. Mensen die hulp ontvangen én de altruïsten zelf melden beide dat ze meer vertrouwen hebben in sociale relaties, meer empathie hebben voor anderen en optimistischer zijn over de mensheid.
Beide partijen ervaren een groter welzijn en zelfrespect na een altruïstische daad. En die altruïstische daad spoort degene die hulp ontvangen en toeschouwers aan tot meer altruïsme. Zo voelen derde partijen zich meer gemotiveerd om ook zelf anderen te helpen. Hierdoor brengt één goede daad al snel een kettingreactie op gang.
Het "feel-good-movie" effect
Inspireer anderen om zich ook in te zetten voor goede doelen.
Zelfs het waarnemen van altruïstische daden kan welzijn bevorderen. Dit noemen we bij De Nieuwe Gevers ook wel het "feel-good-movie" effect genoemd. Het observeren of leren over mooie daden leidt tot een sterke waardering van morele waarden, wat gepaard gaat met een verhoogde stemming, verhoogde energieniveaus, de wens om zich aan te sluiten bij anderen, motivatie om goede daden voor anderen te verrichten en het verlangen naar persoonlijke groei.
Mensen die getuige zijn van deze "feel-good" situaties kunnen daardoor meer altruïstisch gedrag gaan vertonen richting anderen. Bovendien, wanneer mensen zich beter voelen nadat ze een ander hebben geholpen, zijn ze sterker geneigd om dit vaker te doen. Deze zelfversterkende cyclus suggereert dat de voordelen van altruïsme in de loop der tijd toenemen.
Dankbaarheid, altruïsme en welzijn
Het moet wel echt goed bedoeld zijn.
Dankbaarheid speelt ook een belangrijke rol in de relatie tussen altruïsme en welzijn. Wanneer hulp gevoelens van dankbaarheid oproept bij ontvangers, leidt dit tot welzijn. Dankbaarheid wordt meestal ervaren wanneer mensen waarnemen dat de altruïstische daad vrijwillig is in plaats van verplicht.
Dankbaarheid ervaren hangt samen met verschillende positieve uitkomsten, zoals positieve effecten, optimisme en de waargenomen verbondenheid met anderen. Het kan zelfs leiden tot verbeteringen in objectieve gezondheidsindicatoren, zoals slaapkwaliteit en ontstekingsmarkers.
Arjen Robben: een onverwacht voorbeeld van altruïsme
Een inspirerend voorbeeld van een skill-based vrijwilliger is Arjen Robben. Waarschijnlijk kennen jullie hem van topvoetbal (en een aantal schwalbes). Maar dit kenmerkt hem niet in zijn dagelijks leven.
Na een succesvolle voetbalcarrière besloot hij zijn talenten en bekendheid in te zetten om anderen te helpen. In 2019 richtte hij de Arjen Robben Foundation op, die zich enthousiast inzet voor het bevorderen van sport en beweging onder kinderen en jongeren met een beperking.
Met zijn foundation organiseert hij diverse sportevenementen en -programma's speciaal voor deze doelgroep, waarbij hij zijn expertise en passie voor voetbal gebruikt om hen te ondersteunen en inspireren. Het werk van Robben is een inspiratie voor anderen om ook hun vaardigheden en passies in te zetten voor het helpen van anderen.
Zijn toewijding aan inclusie en het verbeteren van het leven van kinderen met een beperking heeft een positieve impact op de gemeenschap, waardoor anderen aangemoedigd worden soortgelijke initiatieven te starten.
Effectief altruïsme
Onze missie is om de wereld een stukje beter te maken.
Bij De Nieuwe Gevers geloven we sterk in effectief altruïsme. Niet alleen maar goed doen, maar op de beste manier goed doen. Daarom hebben we ons platform in het leven geroepen, om skilled professionals te koppelen aan goede doelen die hulp nodig hebben. Zo proberen we zelf onze eigen impact te maximaliseren.
Wist je bijvoorbeeld dat wij als Nederlanders bijna allemaal tot de rijkste 5% ter wereld behoren? En met een inkomen van boven de €34.000,- behoor je al tot de rijkste 1%. Deze rijkdom stelt ons in staat om met geld of tijd anderen te helpen die het minder goed hebben. En we hopen van harte dat jij dat ook overweegt om te doen.
Maak gebruik van jouw unieke talent
Zet je altruïstische gedrag zo effectief mogelijk in.
Skill-based vrijwilligerswerk is niet alleen weggelegd voor bepaalde beroepsgroepen of industrieën. Iedereen kan zijn unieke talent gebruiken om anderen te helpen. Door je passie en expertise te combineren, kun je bijdragen aan een betere samenleving en anderen inspireren hetzelfde te doen.
Als je geïnspireerd bent geraakt door de positieve effecten van altruïsme op welzijn en graag een bijdrage wilt leveren aan de samenleving, overweeg dan om je aan te melden als Nieuwe Gever en zodra je een keer een paar uurtjes over hebt een vrijwilligersproject op te pakken.
Bij De Nieuwe Gevers geloven we dat iedereen de potentie heeft om anderen te helpen en positieve verandering teweeg te brengen. Of je nu een expert bent in marketing, design, IT, communicatie of een ander vakgebied, jouw vaardigheden kunnen van onschatbare waarde zijn voor non-profitorganisaties en sociale initiatieven die hulp nodig hebben.
Sluit je aan bij De Nieuwe Gevers en zet je talenten in om anderen te ondersteunen en tegelijkertijd je eigen welzijn te bevorderen. Laten we samenwerken om voor elkaar en onze planeet te zorgen.