Friso Baaij 8Pm7nr X74g Unsplash

Vrijwilligerswerk in Utrecht

Geschreven door Irene van De Nieuwe Gevers | 18 juni 2021

Uitgeroepen tot mooiste grachtenstad van Europa - en daarmee Venetië en Amsterdam verslagen - en gelegen in het centrale hart van Nederland: Utrecht.

Ons stadsie heeft naast prachtige straatjes en toffe bezienswaardigheden bijna 150.000 inwoners die actief zijn als vrijwilliger. Vrijwilligers zijn dan ook van groot belang voor Utrecht.

In dit artikel vind je informatie over alles wat je moet weten over vrijwilligerswerk in Utrecht: waar kan jij je bijdrage leveren en wat voor soort vrijwilligers worden er gezocht door betrouwbare goede doelen.

Vind direct vrijwilligersprojecten in Utrecht →

Wie kan je helpen met vrijwilligerswerk in Utrecht?

Utrecht is een grote studentenstad waar jong en oud, international of niet, met elkaar verbindt. Je vraagt je af wie je kan helpen? Er zijn heel veel eenzame ouderen en kwetsbaren, zeker sinds de uitbraak van COVID-19 vorig jaar. Laaggeletterden hebben moeite met de Nederlandse taal leren en er zijn grote leerachterstanden bij kinderen en jongeren. Dit is maar een klein deel van alle maatschappelijke thema's die gaande zijn in Utrecht. Dus hoe kan jij in Utrecht anderen helpen?

 

Voorbeelden van vrijwilligerswerk in Utrecht

Er is veel variatie als je kijkt naar vrijwilligerswerk in Utrecht. We hebben een aantal mogelijkheden verzameld:

Maaltijden door vrijwilligers

Een gebalanceerde, warme maaltijd is niet voor iedereen een normale zaak. Zoals we ook al eerder in een blog hebben benoemd, zijn er verschillende initiatieven die ervoor zorgen dat kwetsbare mensen boodschappen of een complete maaltijd thuisbezorgd krijgen. Je kan dus zelf een kookboek uit de kast trekken en voor een extra persoon koken, of iemand voor wie het niet makkelijk is om naar de supermarkt te gaan boodschappen te halen. Voor dit soort vrijwilligerswerk in Utrecht hebt bijvoorbeeld BuurtBuik, Thuisgekookt, Koks koken voor Utrecht en Buurtmaaltijden.

Daarnaast is De Voedselbank ook altijd op zoek naar vrijwilligers. Je kan hierbij denken aan de volgende taken: helpen bij het sorteren van binnen gekomen goederen, het ophalen van overtollige producten bij grootwinkelbedrijven (chauffeurs) en het uitgeven van de pakketten zelf aan deelnemers.

Communicatie en media

Op dit gebied kan je enorm veel vrijwilligerswerk in Utrecht vinden. Non-profit organisaties zijn op zoek naar online redacteuren, vrijwilligers die verstand hebben van online marketing of SEO en hen daarbij kunnen helpen, medewerkers communicatie... zo kunnen we nog wel even door gaan. Dus ben jij bijvoorbeeld een communicatie expert, copywriter of designer? Er zijn genoeg Utrechtse goede doelen die jouw hulp heel graag aannemen! Uiteraard kan je hiervoor ook bij ons platform terecht, als je deze skills wil doneren aan betrouwbare goede doelen die (niet alleen) in Utrecht zitten.

Vrijwilligers & dieren

Word jij enthousiast van elke hond die voorbijkomt of sta je uren bij de koeien in het weiland naast de weg? Kortom: ben jij een dierenliefhebber? Dan is dit vrijwilligerswerk misschien wel iets voor jou! Helpen op de kinderboerderij, een hond uitlaten voor iemand die dit zelf niet meer kan, de dierenambulance rijden of verantwoordelijk zijn voor de webredactie van Stichting Konijnenbelangen: voor ieder wat wils.

Op de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale kan je alle goede doelen vacatures vinden voor dit soort vrijwilligerswerk in Utrecht.

vrijwilligers en dieren

Organisatie en bestuur door vrijwilligers

Om een goed doel draaiende te houden of evenementen te organiseren om geld op te halen, zijn ook vrijwilligers nodig. Mensen die weten waar ze het over hebben of juist ervaring willen op doen met bestuurswerk of binnen een organisatie. In Utrecht zoeken goede doelen onder andere bestuursleden, coördinatoren, vrijwiligers voor administratieve ondersteuning, begeleiders en penningmeesters. Via deze link kan je de vacatures van de Vrijwilligerscentrale voor vrijwilligerswerk in Utrecht checken.

Groene vingers en handige handen

Op verschillende platformen die vrijwilligerswerk aanbieden, zal je dit voorbij zien komen. Mensen die hulp nodig hebben met het ophangen van gordijnen of met het opknappen van hun tuin. Of het vervangen van een aantal lampen of ondersteuning bij het leggen van laminaat. Kleine klusjes, maar ze hebben een grote impact! Je kan je aanmelden voor dit soort vrijwilligerswerk via U-Centraal en Present Utrecht. Daarnaast zijn er ook verschillende organisaties die tuinvrijwilligers zoeken.

Word een maatje!

Deze is veelomvattend. Het kan gaan om een taalmaatje, wat betekent dat je iemand helpt de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Het kan gaan om een maatje voor iemand die lichamelijk beperkt of al wat ouder is, die graag af en toe een koffietje doet met iemand of hulp nodig heeft met huishoudelijke taken. Sommige mensen zijn op zoek naar een wandelmaatje om even de benen te strekken en een goed gesprek te hebben. Of je ondersteunt iemand op weg naar en tijdens medische afspraken. De lijst voor dit soort vrijwilligerswerk in Utrecht is oneindig! Een aantal voorbeelden van platformen voor maatjes zijn bijvoorbeeld Big Brothers Big Sisters of Utrecht, Al Amal, Zoals JIJ en de TussenVoorziening.

 

Platformen voor vrijwilligerswerk in Utrecht

Om je verder te helpen in je zoektocht, hebben we een aantal algemene platformen verzameld die vrijwilligerswerk in Utrecht aanbieden.

Coronagerelateerd vrijwilligerswerk

In tijden van corona is het belangrijk om voor elkaar te zorgen. Het platform CoronaHelpers maakt het makkelijk om mensen te helpen die door COVID-19 in de problemen zijn gekomen. Corona Initiatieven Utrecht heeft een overzicht van alle plekken in de stad of in jouw eigen wijk waar je een bijdrage kan leveren.

Vrijwilligerscentrale Utrecht

Zoals de naam al aangeeft, is dit de centrale vacaturebank voor alle goede doelen vacatures in Utrecht. Check de website hier.

vrijwilligerswerk in Utrecht: logo vcutrecht

U-Gids

Deze gids geeft ook een overzicht van Utrechtse organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden en heeft ook een Infolijn Informele Zorg, waar je terecht kan voor advies over de inzet van vrijwilligers in zorg en welzijn in Utrecht.

Vrijwilligerswerk in Utrecht: Logo U-Gids

NL Cares

Net als in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, opereert NL Cares ook in Utrecht. Je kan bij het zoeken aangeven in welk stadsdeel je wil helpen en welke doelgroep je voorkeur heeft. Je kan je heel makkelijk aanmelden via hun agenda. Benieuwd? Check de website hier.

Vrijwilligerswerk in Utrecht via NL Cares

De Nieuwe Gevers

Wil je liever je skills doneren in Utrecht? Dat kan, bij ons! Er zijn meer dan 100 betrouwbare goede doelen bij ons aangesloten die in Utrecht actief zijn of hier hun kantoor hebben gevestigd. Een greep uit deze organisaties: Serve the City Utrecht, Mantelzorg Utrecht, Slachtofferhulp Nederland, Stichting Kind en Ziekenhuis, Voor je Buurt, Sympany, Stomavereninging, Stichting UAF (Vluchtingen), TMI en Water for Life.

 

Flink wat goede doelen vacatures dus waar jij je direct kan inschrijven voor vrijwilligerswerk in Utrecht. Kies een betrouwbaar goed doel dat past bij jouw interesses en doe vooral iets wat je leuk vindt! Jij blij, de ander blij.

Win-win. Zo maken we samen de wereld van vandaag een beetje beter dan gisteren. Op Uutje!

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan