Mika Baumeister Uz T7h8ds04 Unsplash

Vrijwilligerswerk tijdens corona: 10 betekenisvolle dingen die je kunt doen.

Geschreven door Irene van De Nieuwe Gevers | 18 mei 2021

Heb jij je lievelingsserie voor de derde keer ge-bingewatched en elke muur in huis opnieuw geverfd? Of heb je juist géén zin om de dozen op zolder uit te zoeken en wil je graag impact maken? Dan zit je bij ons op het goede spoor.

Net als veel dingen in een pandemie, is ook vrijwilligerswerk een stuk lastiger geworden. 'De handen in elkaar slaan' kan letterlijk niet meer, dus hoe kan je nu corona-proof een handje helpen? Wij gaan je vertellen hoe je alsnog vrijwilligerswerk kan doen in deze roerige tijden. Hieronder benoemen we 10 toffe initiatieven die jij kan helpen, zowel binnen- als buitenshuis!

 

Vijf manieren om vrijwilligerswerk te doen vanuit huis

Wil of kan je zelf het huis niet uit maar wil je wel graag de spreekwoordelijke handen uit de mouwen steken? Veel platformen hebben de optie om 'thuiswerk' of 'lockdown' aan te klikken, zodat je hierop gefilterd vrijwilligerswerk kan zoeken.

We hebben een aantal toffe initiatieven en goede doelen onder elkaar gezet, die jouw hulp vanuit je thuiswerkplek heel goed kunnen gebruiken. 

 

1. Een luisterend oor bieden in coronatijd

Lekker oldskool, lekker bellen! Met ouderen, jongeren, slachtoffers van bijvoorbeeld een verkeersongeval, eenzame of kwetsbare mensen en alle andere mensen die een luisterend oor nodig hebben.

De Luisterlijn biedt dit aan voor iedereen die anoniem een verhaal kwijt wil. De Zilverlijn maakt het mogelijk om met eenzame ouderen te bellen en Slachtofferhulp Nederland ondersteunt slachtoffers na misdrijven, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten via de telefoon.

2. Kaartjes schrijven

In plaats van een appje, stuur eens een brief of kaartje naar iemand! Je opa of oma (Omapost maakt het heel makkelijk), een familielid, een zorgtopper of naar mensenrechtenactivisten via Amnesty International.

Vrijwilligerswerk door kaartjes te sturen

3. Taalmaatje worden 

Ben jij nog steeds expert in 't Kofschip en leg je moeiteloos de betekenis van 'gezellig' uit? Of vind je het simpelweg leuk om Nederlands met iemand te praten die dit nog niet zo onder de knie heeft, zodat diegene de Nederlandse taal kan oefenen. Dit kan je doen door middel van videobellen via Zoom, Skype, Whatsapp, etc. Vanaf je luie stoel dus!

4. Huiswerkbegeleiding als vrijwilligerswerk

Als je het leuk vindt om een jongere (basisschool of middelbare school) te helpen met bijvoorbeeld rekenen of aardrijkskunde, dan is dit wellicht iets voor jou. Je kan een aantal uur per week een jongere ondersteunen en hen helpen bij hun ontwikkeling. Dit kan ook gemakkelijk vanuit huis: net als bij het vorige puntje kan dit door te videobellen met een leerling.

 5. Skills doneren

Wil je graag jouw kennis en kunde delen met goede doelen om ze naar een hoger niveau te tillen? Dan ben je bij De Nieuwe Gevers op het goede adres. Makkelijk te combineren met je huidige baan en het kan veilig vanuit huis. Check hier al onze openstaande projecten.

 

 

Vijf manieren om vrijwilligerswerk te doen buitenshuis

Wil je juist wél het huis uit, maar weet je niet zo goed hoe je vrijwilligerswerk kan doen in coronatijden? Ook voor jou hebben we verschillende coronaproof opties.

6. Lekker opruimen met Cleanup

Geef je dagelijkse wandeling door de buurt een draai door zwerfafval op te ruimen! In de buitenlucht, op afstand en je kan het zelfs prima in je eentje doen als je dat wil. Je kan er ook voor kiezen om dit te doen voor een organisatie. Hiervoor kan je de website van Cleanup All gebruiken, die heel veel lokale en landelijke Cleanups in een overzicht heeft verzameld.

7. De Voedselbank tijdens het coronavirus

Voedselpakketten inpakken voor de voedselbank. Sinds de uitbraak van COVID-19 is het aantal mensen die een voedselpakket nodig hebben flink gestegen. Vrijwilligers worden dus zeker gezocht! Niet alleen bij het inpakken van voedselpakketten, maar je kan bijvoorbeeld ook aan de slag als koerier of recruiter. Alle richtlijnen van het RIVM worden aangehouden,  er werken minder mensen op een locatie en zijn er extra ruimtes geopend om het inpakken onverstoord door te laten gaan.

Vrijwilligerswerk van de Voedselbank

 8. Vrijwilligerswerk in de zorg

Ook in ziekenhuizen is de vraag naar vrijwilligers hoog. Bij dit werk kan je denken aan patiënten ontvangen, rolstoelchauffeur of een rondje lopen met koffie en thee om een praatje te maken met patiënten. Dit werk kan je vaak vinden op de website van het ziekenhuis bij jou in de buurt. Ook hier worden de richtlijnen van het RIVM aangehouden.

9. Wandelbuddy

Als je op de verschillende vrijwilligerswerk platformen kijkt, zie je veel vraag naar wandelmaatjes voorbij komen. Vragen die komen van mensen die gewoon even de benen willen strekken en tegelijkertijd een goed gesprek willen voeren of mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan sociaal contact. Je kan iemand zoeken in jouw wijk of stad, lekker dichtbij huis. Wil je juist je grenzen verleggen of een andere stad ontdekken? Dan kan je ook een wandelbuddy zoeken in een stad naar keuze.

10. Koken of boodschappen doen

COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat (nog meer) mensen het huis niet uit kunnen, mogen of willen, omdat het gevaarlijk is voor hun gezondheid of omdat het überhaupt heel lastig is om te doen door bijvoorbeeld een lichamelijke beperking.

Hier kan jij makkelijk inspringen! Een keer boodschappen halen kan iemand al ontzettend uit de brand helpen. Je kan ook een extra maaltijd koken - als je zelf toch al bezig bent - of bij iemand thuis een maaltijd klaarmaken, dan heeft diegene weer even wat meer sociaal contact.

 

Maar waarom vrijwilligerswerk tijdens het coronavirus?

Naast het feit dat veel goede doelen altijd extra hulp kunnen gebruiken, zijn veel mensen naast hun huidige baan op zoek naar een extra stukje zingeving of verdieping. Door vrijwilligerswerk te doen geef je iets terug aan de maatschappij, waar een organisatie of persoon je ontzettend dankbaar voor zal zijn. We moeten ten slotte niet vergeten dat bepaalde groepen in onze samenleving nu extra hard worden geraakt door de coronacrisis (denk aan o.a. ouderen, mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, arme gezinnen en daklozen).

Ook zijn er in veel sectoren flink wat banen verdwenen of ze staan op pauze, waardoor er meer tijd vrijkomt om vrijwilligerswerk op te pakken. Dit kan op de lange termijn ook weer helpen met het vinden van een nieuwe baan, omdat je ondertussen wel ervaring hebt opgedaan in het werkveld.

Daarnaast gebeurt er in coronatijd gewoon een stuk minder in de wereld. Dus heb je Netflix uitgespeeld en alle mogelijke klusjes nu ondertussen wel af kunnen vinken, of is de verveling toegeslagen? Vrijwilligerswerk geeft je (nieuwe) energie en is een betekenisvolle tijdsinvulling!

 

 

Zo zie je maar weer, vrijwilligerswerk doen in coronatijd is makkelijker dan gedacht. We hopen je met deze 10 coronaproof ideeën een beetje geïnspireerd te hebben voor het doen van vrijwilligerswerk tijdens COVID-19. Je kan dit vrijwilligerswerk vinden op platformen zoals NLcares, NL voor elkaarCoronahelpers of op ons eigen platform. Er zijn dus genoeg organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken en jij kan - ondanks corona - helpen op een manier die voor jou fijn voelt.

Dus ben je op zoek naar verdieping, een tijdsopvulling of wil je gewoon weer eens wat nieuws proberen? Kies dan voor een van de initiatieven hierboven en maak samen het verschil. Onder het mom van 'verbeter de wereld, begin bij jezelf'!

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan