Image (3)

De Nieuwe Gevers geven vrijwilligerswerk in het buitenland!

Geschreven door Sarah van De Nieuwe Gevers | 22 oktober 2021

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten vrijwilligerswerk. Je kan bijvoorbeeld collecteren, je skills doneren of wandelen met ouderen. Vrijwilligerswerk kan vanaf de bank, in je eigen wijk maar ook verder van huis. Wil jij op avontuur? Wil je meer leren over andere culturen? Wereldwijd je impact maken? Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland misschien wel wat voor jou. 

Of je nou voor het eerst ontdekt dat vrijwilligerswerk in het buitenland mogelijk is óf al langer besloten hebt ons kikkerlandje te willen verlaten, in deze blog willen we je inspireren om je steentje buiten de landsgrens bij te dragen. Want naast dat wij, De Nieuwe Gevers, dol zijn op skill-based vrijwilligerswerk, zijn we ook fan van vrijwilligerswerk in het buitenland. Een aantal van onze medewerkers hebben hier namelijk ervaring mee! Bof jij even dat je op deze blog hebt geklikt 😏. Dus lees verder en wie weet bouw jij over een aantal weken een school in Nepal.

Letterlijk je steentje bijdragen in Nepal 

In april 2015 is Nepal getroffen door meerdere dodelijke aardbevingen die een spoor van verwoesting hebben achtergelaten. Scholen, wegen en huizen zijn, hoe triest het ook is, verloren gegaan. Gelukkig schoot Projects Abroad te hulp. Zij riepen snel vrijwilligers van over de hele wereld op om te helpen met het herbouwen van de klaslokalen.

Een van de vrijwilligers die besloot te helpen was Stijn Tupan, medeoprichter van De Nieuwe Gevers. Stijn en de andere vrijwilligers hebben de verwoeste klaslokalen weer opgebouwd en nieuw leven ingeblazen. Hierbij werden ze geholpen door lokale bouwvakkers, ingenieurs en architecten. Kortom: iedereen heeft zijn (bak)steentje bijgedragen. Dat is maar goed ook! Want elke baksteen die gelegd wordt zorgt ervoor dat kinderen weer veilig naar school kunnen. 

Spreekt het verhaal van Stijn je aan? Lees hier meer over het helpen met bouwen in Nepal. 

Skills doneren in de sloppenwijken van Zuid-Afrika 

Dan onze volgende topper die ervaring heeft met vrijwilligerswerk in het buitenland: Annabel Pieren. Annabel is sinds kort werkzaam als Marketing Communicatie Manager bij De Nieuwe Gevers maar haar enthousiasme voor skill-based vrijwilligerswerk ontstond al langer geleden. 

Vanuit de Avans Hogeschool in Breda kon zij namelijk deelnemen aan het Movement Development Program in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hiervoor heeft ze 4 maanden lang verschillende non-profit organisaties én het programma zelf met haar marketing- en communicatie skills geholpen. Skill-based vrijwilligerswerk in het buitenland dus! De lokale non-profits gaven gratis sportlessen op scholen in de sloppenwijken van Kaapstad en organiseerden verschillende evenementen voor kinderen. 

“Wat mij vooral is bijgebleven is het contrast tussen arm en rijk, zwart en wit maar ook in de natuur, architectuur en geschiedenis. Mijn tijd in Kaapstad zal ik nooit vergeten en de kinderen die ik heb ontmoet hebben voor altijd een plekje in mijn hart. Het is inspirerend en ontroerend tegelijk om te zien hoe dankbaar deze kinderen zijn voor alles wat ze hebben. Wat, voor Nederlandse begrippen, niet veel is. Het leven in Kaapstad en dan met name de sloppenwijken, is zo anders dan mijn leven in Nederland dat het echt even wennen was. Maar juist daarom heb ik extra veel over mijzelf en onze samenleving geleerd. Mijn kijk op het leven is voor altijd veranderd.”

Maar na haar vertrek uit Kaapstad hield haar vrijwilligerswerk voor de organisaties niet op. Ze was zo gehecht geraakt aan de kinderen in Khayelitsha, één van de sloppenwijken, dat ze een Tikkie fundraising organiseerde om deze kinderen en hun families van eten en drinken te kunnen voorzien. Want door de corona crisis konden mensen niet werken en hadden ze geen geld voor eten en drinken. Hierdoor lagen niet alleen het altijd aanwezige geweld en gezondheidsrisico’s maar ook nog eens hongersnood op de loer. Gelukkig konden er 2 maanden lang 40 mensen onderhouden worden van de campagne opbrengst. Ook vanuit Nederland zette Annabel dus haar skills in voor de mensen in Kaapstad. 

Wil jij graag vrijwilligerswerk in het buitenland doen en ben je op zoek naar een land met een interessante geschiedenis, inspirerende mensen en diverse natuur? Dan is Zuid-Afrika de plek voor jou!

Vrijwilligerswerk over de hele wereld!

Moeite met het kiezen van een bestemming? Geen paniek! Want waarom een keuze maken als je, net zoals onze oude impact consultant Clara, naar meerdere plekken kan gaan. Clara heeft 11 maanden lang door Europa gerezen om in verschillende landen vrijwilligerswerk te doen. Voordat ze op reis ging heeft ze een half jaar gewerkt om zo geld te sparen voor haar reis. Van dit geld heeft ze een autootje gekocht, waarna ze is gaan rijden, op weg naar avontuur! 

Clara had haar eerste bestemming, Frankrijk, al voor vertrek via Workaway geregeld. Deze organisatie brengt vrijwilligers in contact met bedrijven die internationals als vrijwilliger laten werken in ruil voor kost en woning. Je hoeft dus geen miljonair te zijn om de wereld rond te reizen! De landen waar ze daarna heen is gereisd heeft ze na haar verblijf in Frankrijk spontaan geregeld. 

Maar wat voor werk heeft ze allemaal gedaan? Je kan beter vragen, wat niet! Toen Clara in Frankrijk was heeft ze gewerkt op een ezelboerderij. Hier hield ze zich voornamelijk bezig met het melken van de ezels. Van deze melk maakte ze vervolgens allerlei producten. Ja, je leest het goed, ezels kan je ook melken. 

Hierna is ze naar het prachtige Portugal gereden, waar ze in een Surf Guesthouse heeft gewerkt. Hier hield ze zich bezig met het schoonmaken van kamers, ontbijt maken en verschillende renovatie klussen. Voordat Clara naar haar volgende bestemming vertrok heeft ze ook nog vrijwilligerswerk gedaan voor een yoga-meditatie centrum. 

Hierna stapte Clara de auto weer in en vervolgde ze haar reis naar Spanje, waar ze als vrijwilliger is gaan werken in een appartementen verhuur. Hiernaast heeft ze ook nog als vrijwilliger gewerkt op een landgoed van een mevrouw die onlangs was geëmigreerd naar Spanje.

Na haar bezoek aan Spanje was het tijd voor alweer haar laatste bestemming: Denemarken. Hier werkte ze op een boerderij en hielp ze bij een bed & breakfast.

Een geweldige reis, waarbij ze veel verschillende soorten vrijwilligerswerk heeft gedaan. Op sommige plekken is Clara maar twee weken geweest, op andere plekken drie maanden. Soms als enige vrijwilliger en soms in een team. Veel afwisseling dus! 

‘’Workaway bood me de kans om eens op hele afgelegen plekken te "wonen" en te zien hoe mensen daar hun leven leiden. Ik vond het super inspirerend om dit te ervaren. Daarnaast heb ik hele bijzondere mensen leren kennen, en elke bestemming heeft me veel nieuwe dingen geleerd. Het was al met al een hele waardevolle ervaring die ik niet had willen missen!’’

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Clara? Denk je nu: dit is hoe ik vrijwilligerswerk in het buitenland wil doen! Twijfel dan niet en schrijf je hier in op de website van Workaway. Want voor een mooie, leerzame en gevarieerde reis ben je hier op het juiste adres, en je hoeft er niet eens miljonair voor te zijn 😉.

Vrijwilligerswerk in het buitenland voor dierenliefhebbers!

Twee andere toppers die werkzaam zijn bij De Nieuwe Gevers zijn Tim en Bibi. Zij hebben samen vrijwilligerswerk gedaan in een dierenopvang in Equador. Ben jij een échte dierenliefhebber en zit jij er ook aan te denken om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland? Lees dan vooral verder!

Het belangrijkste doel van dit dierenopvangcentrum is dat de dieren en planten in het Amazonegebied goed worden beschermd. De mensen die werkzaam zijn in het dierenopvangcentrum willen er uiteindelijk voor zorgen dat de dieren weer terug de natuur in kunnen, oftewel: de dieren weer veilig thuis brengen. Op dit moment biedt het dierenopvangcentrum onderdak aan onder anderen apen, schildpadden, krokodillen, papegaaien en andere wilde dieren die in de jungle leven. Lijkt het je niet ontzettend gaaf om met deze dieren te mogen werken?

Als vrijwilliger bij dit opvangcentrum houd je je bezig met de dagelijkse verzorging van de dieren, zoals het voeren van de krokodillen, het schoonmaken van de apenkooien, maar ook het onderhoud van het park. Hiernaast mag je ook assisteren bij het geven van rondleidingen voor scholen, studenten en toeristen. 

Het dierenopvangcentrum kan altijd extra handjes gebruiken! Dus hou jij van dieren, wil je graag naar het buitenland en heb je altijd al eens de Amazone willen bewonderen? Dan is dit vrijwilligerswerk in het buitenland misschien wel echt iets voor jou! Klik hier voor meer info en wie weet zit je over een paar weken wel in het vliegtuig richting de apen en de krokodillen!

Er is dus veel verschillend vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Maar er zijn nog genoeg andere soorten vrijwilligerswerk. Nieuwsgierig? Lees hier onze blog! 

Wil je graag je steentje bijdragen in het buitenland maar liever niet op reis? Geen probleem! Je kan natuurlijk ook vanuit Nederland, zelfs vanaf je eigen bank, impact maken in het buitenland. Er zijn namelijk een heleboel Nederlandse organisaties die opereren in het buitenland en op zoek zijn naar jouw skills. Check bijvoorbeeld deze openstaande projecten: ‘Facebook, LinkedIn & Instagram Ads’. voor Hockey Dreams International, ‘Strategisch advies Crowdfunding campagne’ voor Young Africa International en ‘PR berichten schrijven’ voor Givvted.

 

P.S Juul had het helaas te druk om iets over zijn ervaring als vrijwilliger in het buitenland te vertellen. Maar aan de omslag foto te zien was het erg gezellig. 

 

Gerelateerde artikelen

Meld je ook aan