Dakota Corbin Xh4mg4cqhgg Unsplash

9 verschillende soorten vrijwilligerswerk

Geschreven door Sarah van De Nieuwe Gevers | 15 oktober 2021

Het is zover. De tijd is aangebroken. Je hebt je al zo lang voorgenomen om vrijwilligerswerk te gaan doen en nu ga je er eindelijk mee beginnen. En je hebt er zin in! Maar welk type vrijwilligerswerk past bij jou? De keuze is reuze: Koken, klussen, oppassen, huiswerkbegeleiding, maar ook vrijwilligerswerk op het gebied van marketing of communicatie is een optie. Wij van De Nieuwe Gevers gaan jou met deze blog helpen om de beste keuze te maken! In deze blog vind je 9 soorten vrijwilligerswerk onder elkaar. Dit zorgt ervoor dat het maken van een keuze een stuk makkelijker wordt. 

1 op 1 vrijwilligerswerk

Het woord zegt het al, maar dit is een soort vrijwilligerswerk wat je 1 op 1 doet. Als je vrijwilligerswerk doet, doe je altijd iets voor een ander. In dit geval ook, maar dan echt samen, met z’n tweeën. Wordt bijvoorbeeld buddy van een nieuwkomer in Nederland via Buddy to buddy! Deze organisatie koppelt vluchtelingen en hun stadsgenoten aan elkaar op basis van gelijkwaardigheid en op basis van de gedeelde interesses. Met als doel: eenzaamheid onder nieuwkomers tegengaan en werken aan een stad waarin iedereen erbij hoort. Klik hier en doe mee!

 

Campagneteam

Vrijwilligers van de organisatie Amnesty voeren actie voor gelijke rechten.

De volgende vorm in onze lijst van verschillende soorten vrijwilligerswerk is onderdeel worden van  een campagneteam. Hierbij zet je je als vrijwilliger over een langere periode in voor een bepaald onderwerp. Een organisatie die hier veel gebruik van maakt is Amnesty International. Dit is een wereldwijde beweging van meer dan 7 miljoen mensen die zich bekommeren over de andere miljarden mensen. 

Amnesty beschikt over betrouwbare informatie, analyses en standpunten die politiek relevant zijn, om het zo over uiteenlopende onderwerpen te hebben. Een unieke positie dus! Lobbyisten brengen alle informatie en schrijnende situaties  onder de aandacht bij regeringen, organisaties en bedrijven. Op die manier probeert Amnesty mensenrechten hoog op de agenda te krijgen. En wat ze doen werkt! 

Door de acties die Amnesty uitvoert kunnen mensen afscheid nemen van tralies, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling gestopt en daders worden berecht. 

Jij kan op verschillende manieren je steentje bijdragen, Amnesty voert namelijk zowel online als offline door het hele land verschillende acties. Voor het thema ‘seksueel geweld in Nederland’ vraagt Amnesty mensen om slogans te stoepkrijten, op sociale media het debat aan te zwengelen, filmpjes te maken en nog veel meer. Jij kan aangeven wat je kan en wil en zij koppelen je aan een actie. Meer info over deze organisatie vind je hier.

 

Online vrijwilligerswerk 

Één van de verschillende soorten vrijwilligerswerk heeft de afgelopen jaren veel meer aandacht gekregen: online vrijwilligerswerk. Goed doen, maar wel op afstand. Ideaal voor mensen die zich tijdens de corona periode willen blijven inzetten of met vrijwilligerswerk willen beginnen. Het kan allemaal! Zo kan je via de Welcome App chatten met nieuwkomers in Nederland.

Een ander interessant voorbeeld is het SEO project voor StiVaNe. Een organisatie die zich inzet voor  kinderen, volwassenen en ouderen met een (ernstige) neuromusculaire aandoening, zoals Duchenne. StiVaNe zoekt namelijk een SEO-specialist die een analyse van hun vindbaarheid kan uitvoeren! Allemaal vanachter je laptop. Je hoeft de deur dus niet uit! 

Denk jij nou: dit is echt iets voor mij? Schrijf je dan hier in voor dit project of neem een kijkje op ons platform voor andere toffe projecten! Wees er wel snel bij, want voor je het weet is dit project al vergeven aan een andere professional. 

Helpen bij lokale verenigingen 

Binnen (sport)verenigingen spelen vrijwilligers een erg belangrijke rol. Zonder hun inzet zouden verenigingen het erg moeilijk hebben. Lijkt jou dit nou leuk? Twijfel dan niet en meld je aan als vrijwilliger bij een vereniging. 

Een leuk initiatief is het project TALENTED, opgericht door Stichting de Schroef. Een uitdagend ontwikkelingsprogramma voor jeugdleden van tussen de 14 en 18 jaar van de sportvereniging en jij kan hieraan meehelpen! Stichting de Schroef is dit project gestart in samenwerking met zes sportverenigingen om jongeren meer te betrekken bij een vereniging. Dit project brengt jongeren in contact met zowel eigen als externe experts, waarbij de jongeren zelf verschillende onderwerpen mogen uitkiezen die zij interessant vinden. Dat kan zijn sponsoring, events organiseren, maar ook cursussen voor scheidsrechter of social media. Een heel divers programma, zoals je hoort. Vervolgens worden er workshops verzorgd door eigen leden of bedrijven. 

Enthousiast geworden? Klik dan hier en lees meer!

Bestuursfuncties bekleden

Binnen de verschillende soorten vrijwilligerswerk is er een hoop mogelijk. Maar zonder missie, visie, strategie en beleid kan een organisatie geen impact maken! Daarom staan er vaak bestuursleden aan achter het roer. Heb jij al wat meer ervaring met het besturen van een organisatie of bedrijf of heb jij bijvoorbeeld de ambities om later je eigen onderneming te runnen? Er is vaak voor allerlei skills een plekje aan de bestuurstafel. 

Als je al ervaring hebt in de financiële sector ben je  bijvoorbeeld heel geschikt als penningmeester binnen een organisatie. Ook kan je je leidinggevende skills inzetten als voorzitter. Als je niet per se in het bestuur wil, hoeft dat natuurlijk niet. Je kunt ook een rol van sparringpartner aannemen of in een bewonerscommissie de meningen van bewoners op je nemen en communiceren naar de gemeente. Genoeg te doen bij zo’n bestuursfunctie dus!

Collecteren

Iedereen is wel bekend met deze soort vrijwilligerswerk: collecteren. Elk jaar gaan er ruim 700.000 collectanten in Nederland een paar uurtjes op pad om geld in te zamelen voor het werk van goede doelen, wat een toppers! En daar kan jij ook deel van uitmaken. 

Contant geld blijft onmisbaar voor de collecte maar steeds minder mensen lopen rond met contant geld op zak. Gelukkig gaan de collecteurs met de tijd mee. Sinds 2017 zijn er namelijk collectebussen met ingebouwde pinautomaten, super handig! Sinds 2018 werken ze ook met Tikkie-donaties en QR-iDeal-codes op collectebussen. 

De grote landelijke goede doelen halen samen elk jaar rond de 35 miljoen euro op met collecteren, een flink bedrag! En collecteren is absoluut geen straf.  Je bent lekker in de buitenlucht, komt in contact met veel verschillende mensen en je maakt de wereld een stukje mooier.  Oja en het staat ook nog eens goed op je stappenteller ;). 

Via deze knop kun je je aanmelden bij één van de 25 landelijk collecterende goede doelen.

Eenmalige hulpactie

Werknemers van De Nieuwe Gevers helpen voedsel inzamelen voor de voedselbank

Een eenmalige hulpactie is vrijwilligerswerk dat je eenmalig kan doen en waar je dus niet per se een langere periode mee bezig hoeft te zijn. Ideaal voor als je een drukke baan of een overvol schoolrooster hebt. En daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Denk aan bijvoorbeeld een dagje koffie schenken en spelletjes doen in een bejaardentehuis, soep inschenken voor daklozen of in de supermarkt staan om voedsel in te zamelen voor de voedselbank.

Dit laatste is iets dat wij van De Nieuwe Gevers recentelijk nog met het hele team hebben gedaan en wat was dit een ervaring! Met z’n allen hadden we maarliefst 54 kratten eten en drinken ingezameld. Een giga resultaat en daarnaast ook nog eens heel leuk om te doen. Het leukste teamuitje so far ;). Bij ons ook wel bekend als de Vrijdag-Impact-Borrel. 

Wat deze actie zo leuk maakt is dat je heel veel positief contact hebt met mensen, mooie verhalen hoort, veel waardering krijgt en geen lange termijn commitment hoeft aan te gaan. Ook meedoen? Klik hier en draag op een hele gezellige manier je steentje bij! 

In het buitenland

Stijn van De Nieuwe Gevers als vrijwilligers in Nepal

Nog één van de verschillende soorten vrijwilligerswerk is vrijwilligerswerk in het buitenland. Vind jij het leuk om te reizen en doe jij graag iets voor een ander? Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland ongetwijfeld iets voor jou! Je kan bijvoorbeeld vrijwilliger worden in een kindertehuis op Bali, je steentje bijdragen als vrijwilliger in de zorg in Gambia, maar je kan ook dichter bij huis blijven. 

Want ben jij creatief, goed met kinderen, een organisatorisch talent én super handig? Dan is dit project in Duitsland zeker iets voor jou! Als vrijwilliger kan je namelijk aan de slag gaan bij het Storkow-See Project. De organisatie CVJM Berlin, onderdeel van YMCA, is een jeugd-welzijnsorganisatie die onder andere educatieve projecten en werkgelegenheidsinitiatieven voor jongeren opzet. Zij hebben als doel om het toekomstperspectief van jongeren te verbeteren. Eén van jouw taken als vrijwilliger is het organiseren van een (zomer)kamp voor kinderen. Meer info over dit project? Klik dan hier.

 

Skill-based vrijwilligerswerk 

Skill-based werk van een professional.

We zijn aangekomen bij de hekkensluiter van de verschillende soorten vrijwilligerswerk. De laatste, maar zeker niet niet de minste: skill-based vrijwilligerswerk. Bij skill-based vrijwilligerswerk doneer je geen geld of meld je je niet voor een lange periode aan als vrijwilliger, maar doneert je professionele skills. Kortom: geven waar je goed in bent! 

Er zijn veel verschillende skills en dus ook heel veel verschillende manieren waarop je die skills kan doneren. Veel ervaring in de evenementenbranche? Help dan bijvoorbeeld mee met het organiseren en coördineren van activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Kan jij goed in oplossingen denken en weet je hoe je de kwartaal doelen kan halen? Help maatschappelijke organisaties dan met strategisch advies! Of ben je een creatieve duizendpoot? Bedenk vette concepten en campagnes voor goede doelen. Voor ieder wat wils!

Klinkt skill-based vrijwilligerswerk als iets voor jou? Op ons platform staan heel veel toffe projecten! 

We zoeken op dit moment o.a. een webdesigner voor Plant The Future, een grafisch ontwerper voor die het logo en de huisstijl voor Stichting Onder Een Dak wilt ontwerpen én een social media fan voor Mediar NL. 

Schrijf je in voor deze of één van onze andere projecten en verbreed je netwerk, ontwikkel je skills, vul je portfolio aan en draag jouw steentje bij aan een betere wereld. 

Heb je vragen over het doneren van je skills? Stuur een mailtje naar team@denieuwegevers.nl 

Dat waren ze dan, 9 verschillende soorten vrijwilligerswerk. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten, thema’s en vormen van vrijwilligerswerk. Dit is pas het begin! 

Tip: stel jezelf de volgende vragen als je wilt bepalen welke van de soorten vrijwilligerswerk het beste bij je past: hoeveel tijd heb ik, welke onderwerpen vind ik belangrijk, hoe lang wil ik het vrijwilligerswerk gaan doen, wat wil ik er uit halen, waarom wil ik mijn steentje bijdragen aan een betere wereld. 

Succes! 


Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word vrijwilliger met je skills!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word vrijwilliger met je skills!

09 juni 2021

Stel, jij bent een van de gedupeerden van de coronacrisis. Of je huidige baan is een stuk rustiger geworden. Of je bent gewoon op zoek naar een nieuwe uitdaging. Probeer eens vrijwilligerswerk te doen met je skills!

door Irene van De Nieuwe Gevers

Maar dan anders: vrijwilligerswerk met dieren

Maar dan anders: vrijwilligerswerk met dieren

30 juni 2021

In dit blog vind je alle voordelen van werken met dieren en geven we je een aantal organisaties die jouw hulp maar al te graag aannemen.

door Irene van De Nieuwe Gevers

  • Professionals
Vrijwilligerswerk vanuit huis: 13 hacks voor het perfecte thuiskantoor

Vrijwilligerswerk vanuit huis: 13 hacks voor het perfecte thuiskantoor

07 juni 2021

Vrijwilligerswerk vanuit huis: hoe pak je dat het beste aan? In deze blog lees je hoe je het perfecte thuiskantoor creëert om de productiviteit hoog te houden.

door Irene van De Nieuwe Gevers

  • Professionals

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Vrijwilligerswerk met je skills. 

🙂 Iemand helpen laat je lekker voelen. Inkoppertje deze. 

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk & leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV. Niet slecht. 

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet. Free karma points. 

Meld je ook aan