Thinking

Een nieuwe manier van impact maken: skill-based vrijwilligerswerk

Geschreven door Milou van De Nieuwe Gevers | 09 juni 2021

Als je in de commerciële industrie werkt is het soms moeilijk om betekenis in je werk te vinden. Je vindt het wel leuk, maar je verandert nou niet bepaald de wereld. Een meestal is dat prima - maar soms is het uit balans. Wat laat ik achter met mijn werk? Dit kan soms best knagen, en je bent niet de enige.

Steeds meer professionals hebben behoefte aan maatschappelijke impact, ver voordat ze met pensioen zijn. We willen nu wat doen aan de problemen in deze wereld, niet morgen. Moet je hiervoor dan je baan opzeggen? Nee hoor, zeker niet: maak kennis met skill-based vrijwilligerswerk, een nieuwe ontwikkeling binnen de vrijwilligerswerk-sector waarbij jouw skills als professional centraal staan. In dit artikel leg ik je uit waarom skill-based vrijwilligerswerk belangrijk is, wat het precies inhoudt, en welke voordelen het jou als professional kan bieden.

Waarom skill-based vrijwilligerswerk belangrijk is - de problemen in de non-profit industrie

De non-profit industrie bestaat grotendeels uit toegewijde vrijwilligers die een passie hebben voor hun zaak, maar vaak het geld en de kennis missen om een organisatie goed te laten lopen. Zo wordt er bij goede doelen over het algemeen weinig besteed aan overhead kosten - vaste lasten die niet direct bijdragen aan het doel of product van de organisatie, maar die nodig zijn om structuur aan te brengen, zoals huur, licenties en de grootste post: personeel. Veel goede doelen beloven immers dat een groot deel van de opbrengst direct naar de missie gaat, en zijn bang voor kritiek van donateurs als dit niet gebeurt.

Ondanks de negatieve effecten van het te weinig investeren in overhead, blijven goede doelen hierop bezuinigen . Hierdoor is er ook een gebrek aan kennis; non-profits hebben moeite met het binden van talentvolle medewerkers, en hebben niet het geld en expertise in huis om hun bestaande medewerkers (of vrijwilligers) te trainen. De taken waarvoor die kennis wel nodig is - marketing, communicatie, design, web development, business development, HR, om er maar een paar te noemen - worden vaak verwaarloosd of ineffectief uitgevoerd. We weten allemaal dat een goed team is cruciaal voor het succes (en dus de impact) van elke organisatie. Dat geldt ook voor goede doelen.

Dit klinkt wellicht als een ver-van-mijn-bed verhaal, maar skill-based vrijwilligerswerk kan helpen om dit probleem op te lossen. Sterker nog, jij kan enorm van waarde zijn voor een goed doel. De kennis die professionals als vrijwilliger kunnen bieden kan een eerste stap zijn naar een betere structuur binnen een organisatie. Natuurlijk is het niet de hele oplossing; zo moeten donateurs ook meer realistische verwachtingen krijgen over waar hun geld aan wordt besteed, en mag er absoluut meer voorlichting komen over de waarde van overhead kosten voor organisaties. Maar desalniettemin kan skill-based vrijwilligerswerk hulp bieden. Dus, wat houdt skill-based vrijwilligerswerk concreet in?

 

Vrouw die munten en een briefje met make a change vasthoudt.

Hoe skill-based vrijwilligerswerk eruit ziet - en kan helpen

Skill-based vrijwilligerswerk is - de naam zegt het al - vrijwilligerswerk doen met je skills. En nee, daarmee doelen we niet op je enorme typsnelheid of gewaagde bakkunsten (al worden die ook zeer gewaardeerd), maar op jouw vaardigheden als professional. Je opleiding, ervaring, en kennis. Om je een idee te geven, dit zijn de meest voorkomende skills waar goede doelen hulp bij kunnen gebruiken:

  • Animatie
  • Business development
  • Communicatie
  • Content
  • Copywriting
  • Creative concepting
  • Data en analyse
  • Events
  • Finance
  • Fondsenwerving
  • Foto
  • Grafisch design
  • HR
  • Illustratie
  • Legal
  • Marketing
  • Strategie & Consulting
  • Onderzoek
  • Online marketing
  • PR
  • Project management
  • Social media
  • UX
  • Video
  • Webdesign
  • Web Development

Kort gezegd, bij skill-based vrijwilligerswerk zetten professionals vrijwillig hun expertise in om een langdurige, structurele impact te maken bij non-profits. En dat kan op verschillende manieren.

Non-profit vacature

Allereerst kan je reageren op een goede doelen vacature. Dit houdt in dat je een teamlid wordt voor een langere periode. Dit kan als vrijwilliger, maar ook betaald, afhankelijk van de vacature. Denk hierbij aan werk als social media manager, tekstschrijver, HR medewerker, marketing specialist, eigenlijk elke baan die je bij een vacature kan bedenken. Het is ook een echte baan; je wordt onderdeel van een team, met je eigen taken en verantwoordelijkheden.

(Zie ook: stel jezelf deze vragen om de perfecte goede doelen vacature voor jou te vinden)

Individueel project als vrijwilliger

Geen tijd voor een langdurige positie als vrijwilliger? Helemaal begrijpelijk. Je kunt ook projectmatig aan de slag. Een project, met kop en staart, waarbij er van tevoren wordt afgesproken wat je gaat opleveren, vaak binnen een bepaalde periode. Denk hierbij aan een huisstijl of logo ontwerpen, een marketingstrategie creëren, een content kalender opzetten, creatieve inhakers bedenken, pakkende teksten schrijven voor een website, een website creëren, of een gave promovideo maken. Zo heeft Elisabeth bijvoorbeeld illustraties gemaakt voor Lawyers for Lawyers, waarmee zij aandacht konden vragen voor de ervaring van vrouwelijke advocaten op Internationale Vrouwendag. Maar, die illustraties worden ook gebruikt op hun website, en verschijnen nog steeds in hun social media. Zo zie je maar; als skill-based vrijwilliger kun je met een kort project blijvende waarde creëren voor een goed doel.

Teamproject

Soms werk je liever samen met anderen. Dat kan! In je eentje een campagne creëren of een website ontwerpen kan immers behoorlijk wat werk zijn. Bij skill-based vrijwilligerswerk kun jij samen met jouw collega's aan de slag om een goed doel te helpen. Wij hebben bijvoorbeeld een team van 6 vrijwilligers samengesteld die aan de slag gingen om een website op te zetten voor Help 'n Happie, een corona initiatief om de horeca een handje te helpen. Design, Strategie, Copy, UX, Animatie, en Operations gingen samen aan het werk om iets van de grond te krijgen, en dat is gelukt: https://www.helpnhappie.nl/#.

Mensen van Help 'n Happie staan voor Maasstad Ziekenhuis

Help 'n Happie bezorgt 100 maaltijden aan het Maasstad Ziekenhuis.

Skill-based mentor/coaching

Als je veel ervaring hebt en je graag mensen helpt om beter te worden in wat ze doen, dan kun je er ook voor kiezen om een inhoudelijke coach of mentor te worden van een medewerker bij een goed doel. Ook vrijwilligers bij een non-profit die al enige kennis hebben willen vaak nog meer opdoen, en een coach of mentor is daarvoor ideaal. Door iemand te helpen in zijn of haar groei, help je de gehele organisatie een stapje verder.

Dingen die een coach zoal kan doen:

  • Begeleidende ondersteuning met een specifiek project dat de non-profit gaat beginnen.
  • De non-profit helpen te verbreden d.m.v. inspiratie, best practices en/of trends.
  • Training in het gebruik van bepaalde methodieken en/of tools.
  • Inhoudelijke feedback op documenten en voortgang.
  • Sparringpartner voor frisse invalshoeken op inhoudelijke kwesties.

Bovendien is het ook een mooie kans als je je wil ontwikkelen binnen coaching of een carrière switch wil maken op dit gebied. Jij doet ervaring op, en het goede doel krijgt mooi advies. Voordeel voor beide!

Kennissessie/webinar

Weinig tijd, maar wel veel kennis om te delen? Binnen een paar uur kan je meerdere non-profits op weg helpen door vrijwillig een kennissessie of webinar te geven. Veel goede doelen staan nog in de kinderschoenen van meerdere vakgebieden. Geef ze een introductie in iets nieuws, tips en tricks om te starten, en leg belangrijke thema's uit. Zo heeft Femke bijvoorbeeld een workshop over social advertising georganiseerd voor Senza Tea Company, met informatie waar de non-profit nog jaren wat aan gaat hebben. Haar werk als skill-based vrijwilliger maakt dus zowel nu als in de toekomst een impact!

Femke geeft een workshop over social advertising aan Senza Tea Company.

De voordelen van skill-based vrijwilligerswerk voor jou

Zoals je ziet zijn er dus een hoop opties waarmee jij als vrijwilliger een non-profit organisatie kan helpen. Maar wat zit erin voor jou, naast een gezonde portie zingeving?

Vrijwilligerswerk heeft op zichzelf al een hoop voordelen. Het maakt je gezonder, je hebt meer sociale contacten, het draagt bij aan je zelfontwikkeling en de maatschappij, en alsof dat nog niet genoeg is staat het ook nog mooi op je CV. Maar er zijn een aantal voordelen die uniek zijn voor skill-based vrijwilligerswerk. Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet:

Projectmatig en flexibel

Als professional heb je het druk, en kan je niet simpelweg je baan opzij zetten om vrijwilliger te worden voor een onbepaalde periode. Dat is totaal begrijpelijk, en een van de redenen waarom skill-based vrijwilligerswerk zo mooi is; het is flexibel en kan vaak gedaan worden op projectbasis. Dus als je het rustig hebt kun je je even beschikbaar stellen als vrijwilliger, en zodra het druk wordt neem je een stapje terug. Je hebt de ruimte en vrijheid om zelf duidelijke afspraken te maken over hoeveel tijd je aan vrijwilligerswerk wil besteden. Bovendien gebruikt het skills die je al hebt en waar je dagelijks mee bezig bent, dus je hoeft ook niet veel moeite te doen om iets nieuws te leren buiten je uren als vrijwilliger - tenzij je dat wilt, natuurlijk. Skill-based vrijwilligerswerk past perfect binnen de leefstijl van een professional.

Netwerk uitbreiden

Bij non-profits kom je de meest interessante, gepassioneerde figuren tegen, en er is een goede kans dat je andere vrijwilliger-professionals tegenkomt die naar hetzelfde zoeken als jij. Misschien doen ze qua dagelijks werk wel heel iets anders, of precies hetzelfde. Wie je ook tegen het lijf loopt, je kan sowieso van elkaar leren en je krijgt misschien een heel ander perspectief op dingen. Zelfs voor de introverts onder ons is dat een win, toch?

Skills verbeteren

Voor degenen die door willen ontwikkelen in hun expertise, maar hier niet de kans voor krijgen op de werkvloer, kan skill-based vrijwilligerswerk de perfecte oplossing zijn. Zo wil je misschien een bepaalde stijl uitproberen die niet goed past bij je huidige organisatie, maar waar een non-profit enorm enthousiast over is. Of, je wil een nieuwe richting op slaan met je carrière, maar daarvoor moet je eerst ervaring opdoen. Waar een bedrijf misschien twijfelt, kan een non-profit enorm blij zijn met de expertise die jij naar binnen brengt. Een rasechte win-win situatie.

Career boost voor je CV

Normaal vrijwilligerswerk staat sowieso al goed op je CV, maar bij skill-based vrijwilligerswerk ben je ook nog aan de slag met de skills die jij in jouw dagelijkse baan gebruikt. Voor een potentiële werkgever kom je daardoor over als een toegewijd persoon met passie voor je vak.

Autonomie

Een van de belangrijkste factoren die het werk leuk maken en jou als werknemer (en vrijwilliger) gemotiveerd houdt, is autonomie. Initiatief en verantwoordelijkheid nemen, zelf keuzes maken, eerlijk reflecteren op jouw manier van werken, en ook het vertrouwen in jezelf en van anderen hebben om dit te doen. Bij skill-based vrijwilligerswerk krijg jij hier ruimschoots de kans voor, met veel ruimte voor eigen input en aanpak. Dit maakt je o.a. minder gestrest, gemotiveerder, en creatiever.

Zingeving en maatschappelijke impact

Dit is een inkoppertje, maar wel een belangrijke. Veel mensen voelen de behoefte om een verschil te maken met hun werk, en daar geeft skill-based vrijwilligerswerk goed de kans toe. Je kunt als vrijwilliger je vaardigheden inzetten, niet om een bedrijf verder te helpen, maar andere mensen. Indirect maken jouw skills op die manier een impact op de wereld. Hoe cool is dat?!

Wie goed doet, goed ontmoet

Een friendly reminder ;)

Laatste tip voordat je start met skill-based vrijwilligerswerk

Een grote valkuil is de verwachtingen tussen de non-profit en de professional. Hoelang ga je iemand helpen? Wanneer is het af? Hoeveel uur ga je iemand geven en voor hoelang? Zorg dus dat je van te voren een goede opdracht omschrijving hebt, zodat je beide weet waar je aan toe bent. Maak duidelijke afspraken over hoe je omgaat met zaken als feedback, deadlines en communicatie. Werk je bijvoorbeeld alleen in de avond aan dit project, of ben je ook overdag beschikbaar? Dat scheelt een hoop misverstanden als je eenmaal bezig bent ;)

(Benieuwd naar meer manieren om je voor te bereiden op skill-based vrijwilligerswerk? Deze punten mag je niet vergeten tijdens de eerste meeting.)

 

Twee mensen schudden de hand.

Wat nu?

Lijkt skill-based vrijwilligerswerk je wat? Benader dan gerust de stichting om de hoek. Wie weet wat je voor hen kan betekenen. Mocht je hier nou niet uitkomen, dan hebben wij ook veel projecten op ons platform staan, waar we al een stukje hebben geholpen op het gebied van scope en tijdsinschatting. Mocht je interesse hebben, kun je een kijkje nemen op onze projectpagina. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

 

 

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan