Header (2)

De mogelijkheden van online vrijwilligerswerk

Vanuit huis impact maken

Geschreven door Sarah van de Nieuwe Gevers | 28 oktober 2021

Wil jij graag vrijwilligerswerk doen, maar heb je geen tijd om veel op en neer te reizen? Wil jij graag impact maken vanaf je bank? Of Ben je nieuwsgierig naar een nieuwe vorm van vrijwilligerswerk? Dan is online vrijwilligerswerk echt iets voor jou! 

In deze blog zetten we een aantal voordelen van online vrijwilligerswerk voor je op een rij en hebben we alvast wat projecten voor je uitgezocht. Zo kan jij na het lezen van deze blog direct én vanuit huis jouw steentje bijdragen! 

Om te beginnen hebben wij, het team van De Nieuwe Gevers, drie voordelen van online vrijwilligerswerk op een rijtje gezet: 

1. Je bespaart een hoop tijd

Door online vrijwilligerswerk te doen bespaar je tijd. De tijd die je normaal kwijt zou zijn om naar de plek te gaan waar je fysiek vrijwilligerswerk zou doen, kan je nu gebruiken om te werken, ideaal toch!

2. Minder reizen en minder uitstoot

Wanneer je vrijwilligerswerk online doet, hoef je daarvoor niet de deur uit. Je kan lekker in je favoriete, meest comfortabele joggingbroek blijven zitten en hoeft niet naar buiten om met de auto of zelfs het vliegtuig naar een locatie te reizen. Natuurlijk ook fijn dat je hierdoor de Nederlandse regenbuien kan ontlopen. 

3. Corona Proof

Wegens de corona maatregelen moesten we allemaal thuis blijven, werden er op Bol.com massaal schermen gekocht en gingen de grenzen naar het buitenland deels op slot. Kortom: vrijwilligerswerk buitenhuis werd ons knap lastig gemaakt. 

Maar dit alles heeft ervoor gezorgd dat wij ons heel snel online hebben ontwikkeld. Nu weet ineens een veel groter deel van de Nederlandse bevolking hoe ze hun scherm moeten delen en hoe ze werken met teams, op de moeder van Annabel (onze markcom manager) na dan ;). 

Dit is heel handig, want deze kennis kunnen we goed gebruiken om online vrijwilligerswerk te doen en vanuit huis ons steentje bij te dragen! 

Op afstand je steentje bijdragen

Er zijn een hoop verschillende manieren waarop je online vrijwilligerswerk kan doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen (video)bellen met kwetsbare of eenzame ouderen. Die worden daar inmiddels ook steeds handiger in! Je kan dit ook dicht bij jezelf houden. Denk bijvoorbeeld aan je moeder, die je misschien al een tijdje niet meer hebt gesproken, of je oude buurvrouw die je lang niet hebt gezien. 

Ook is videobellen met eenzame ouderen leuk te combineren met muziek. Je kan ouderen namelijk op afstand een miniconcert geven, is dat geen leuke manier van online vrijwilligerswerk? Zet je laptop neer, doe je camera aan en pak je gitaar erbij. Voor jou is het leuk om te doen en ook nog eens een kleine moeite. De ouderen zullen er ongetwijfeld van genieten. 

Online lesgeven is ook een interessante manier om goed te doen op afstand. Veel kinderen, jongeren, studenten en nieuwkomers dreigen een leerachterstand op te lopen. De hulp van een vrijwilliger is dus meer dan welkom! Denk aan het online geven van huiswerkbegeleiding of help iemand zijn of haar Nederlands aan te scherpen door middel van videobellen. 

Je hoeft echt niet te moeilijk te denken als je online je steentje wil bijdragen. Want ook met het sturen van een kaartje kan jij iemands dag een stuk mooier maken. Het klinkt misschien eenvoudig, maar zo draag jij ook bij aan de strijd tegen eenzaamheid. Er hoeft ook echt geen lap met tekst op te staan, even iemand laten weten dat je aan hem of haar denkt, is vaak al genoeg. Daarnaast worden kindertekeningen, gedichtjes of andere mooie wensen ook altijd erg gewaardeerd. 

Online vrijwilligerswerk bij De Nieuwe Gevers

Al een beetje enthousiast geworden over het doen van online vrijwilligerswerk? Mooi! Want wij van De Nieuwe Gevers en alle goede doelen die bij ons aangesloten zijn kunnen jouw online hulp goed gebruiken. 

Ben je hier voor het eerst en heb je nog nooit van De Nieuwe Gevers gehoord? Geen zorgen, We zullen even kort uitleggen wie wij zijn en wat wij doen. De Nieuwe Gevers is een groeiende beweging van sympathieke denkers, makers en doeners die hun skills willen doneren aan het goede. Wij noemen het: skill-based vrijwilligerswerk. 

Op ons platform matchen wij professionals die hun skills willen doneren aan goede doelen met een specifiek vraagstuk. Zo helpen onze professionals goede doelen groeien door te geven waar ze goed in zijn! Inmiddels hebben wij een record aantal projecten op ons platform staan. Dus bezit jij één van de 26 verschillende skills die wij zoeken? Snuffel dan eens rond op ons platform en bekijk onze projecten.

Weinig tijd? Geen zorgen! Het is flexibel (online) vrijwilligerswerk op basis van korte projecten. Sterker nog, al vanaf 1 uur kan jij impact maken. Geen vaste contracten of lange commitments dus. Maar desondanks horen we heel vaak dat professionals en goede doelen zó tevreden zijn over de samenwerking dat ze elkaar soms zelfs een paar maanden na het project nog spreken! Dat noemen wij nou een waardevolle match. 

Onze projecten

Om je op weg te helpen hebben we een aantal van onze projecten waarvoor je vanuit huis mag werken, voor je uitgelicht. Zo kan je zo snel mogelijk aan de slag met online vrijwilligerswerk. 

Zet een social media campagne op

Voor het project ‘Facebook & Instagram Ads’ is HospitaalBroeders namelijk nog op zoek naar een Social Media marketeer die door middel van online vrijwilligerswerk te doen, een effectieve social media campagne kan opzetten (voor bijvoorbeeld Facebook, Instagram en/of LinkedIn). 

Klinkt dit als iets voor jou? Schrijf je dan hier in voor het project en zet je marketing skills in voor goede medische zorg in Afrika!

 

HospitaalBroeders is een organisatie die ervoor zorgt dat er ziekenhuizen worden gebouwd in de armste landen van Afrika, op plekken waar nog geen medische zorg is. Medische teams reizen vanuit deze ziekenhuizen naar afgelegen gebieden om de mensen daar te helpen en voorlichting te geven. Maar ze houden zich niet alleen bezig met gezondheidszorg. Ook investeren zij in onderwijs, geestelijke gezondheidszorg en helpen ze de meest kwetsbaren in de samenleving. Kortom, een geweldige organisatie, die misschien wel op zoek is naar jou!

Projectmanager gezocht!

Stichting Gouden Dagen is voor het project ‘Een project manager (digital)’ nog op zoek naar een projectmanager die sterk is in organiseren en communiceren. Herken jij jezelf hierin en lijkt je dit een leuke manier om online vrijwilligerswerk te doen? Twijfel dan niet en zet jouw communicatieve en organisatorische skills in voor de strijd tegen eenzaamheid! Klik hier en schrijf je in.

 

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor (kwetsbare) ouderen in Nederland met als doel eenzaamheid tegen te gaan, door mooie contactmomenten te creëren. Dit doen ze omdat het op oudere leeftijd steeds lastiger wordt om dingen (zelfstandig) te ondernemen, maar dat betekent niet dat deze ouderen daar niet nog steeds behoefte aan hebben. Stichting Gouden Dagen helpt deze mensen een handje door Gouden Activiteiten te organiseren, activiteiten met een sociaal karakter en die aansluiten bij de interesses van de ouderen. Het complete aanbod bestaat uit een aantal vaste en flexibele activiteiten, zodat er voldoende afwisseling geboden kan worden. 

Breng doelgroepen in kaart

NLNet Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem is voor het project ‘Persona’s’ nog op zoek naar een (UX) researcher die een doelgroep in kaart kan brengen, deze kan vertalen naar persona’s en hier advies over kan geven. Herken jij jezelf hierin en lijkt het je leuk om met dit project online vrijwilligerswerk te doen? Klik dan hier en schrijf je in voor dit project!

 

NLNet Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem is een organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de toegankelijkheid van de zorg en de kwaliteit van leven van mensen en naasten die leven met lymfoedeem en/of lipoedeem. 

Geef advies over video editing 

Voor het project ‘Advies over video editing’ is de organisatie FAM! nog op zoek naar een videograaf/editor die zijn of haar kennis kan overbrengen over het vakgebied door middel van online vrijwilligerswerk. 

Enthousiast om online vrijwilligerswerk te doen met dit project? En sluit het project ook nog eens aan op jouw skills? Klik hier en schrijf je in!

 

Dit project is voor de toffe organisatie: FAM! Zij zetten zich in voor gelijke kansen voor iedereen in Limburg, met name voor vrouwen. Dat doen ze door vrouwen hoger op de participatieladder te krijgen door middel van empowerment, economische zelfredzaamheid en zichtbaarheid. Limburg zonder genderkloof!

Het doen van online vrijwilligerswerk is dus ideaal. Je kan veel impact maken en ook nog eens op afstand. Er is in ieder geval keuze genoeg! Talloze organisaties die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Of je nou je communicatieve skills inzet om bij te dragen aan de strijd tegen eenzaamheid, of gebruik maakt van je grafische skills om op te komen voor mensenrechten. Jij bepaalt waar jij je steentje aan bijdraagt. Lijkt het jou leuk om je dit te doen bij De Nieuwe Gevers? Neem dan een kijkje op ons platform en draag bij aan een betere wereld!

Succes met je zoektocht naar online vrijwilligerswerk! :) 

 

*Let wel op dat de projecten op het Nieuwe Gevers platform ieder moment vervuld kunnen worden door een professional. Heb je interesse in een project? laat het inschrijven dan niet op zich wachten, want voor je het weet gaat iemand anders er met het project vandoor :).

 

 

Gerelateerde artikelen

Meld je ook aan