Mikail Duran Wuqerjeg1ja Unsplash

Ontdek hoe je eenzaamheid kunt bestrijden

Zo kun jij helpen bij eenzaamheid

Geschreven door Bart Klabbers | 09 april 2024

Eenzaamheid hoeft niet altijd te betekenen dat iemand geen vrienden of geen relatie heeft. Ook als iemand wél mensen om zich heen heeft, kan die persoon eenzaam zijn. Dit is helemaal niet raar, want 1 op de 2 volwassenen in Nederland voelt zich weleens eenzaam. 

Er zijn verschillende manieren om eenzaamheid te bestrijden zoals je kunt lezen in deze blog. Maar denk ook eens aan vrijwilligerswerk. Hierdoor werk je op een leuke manier samen met nieuwe mensen met dezelfde interesses, passies en ideeën.

Vind nu jouw project tegen eenzaamheid →

Er zijn 3 soorten eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid gaat over het missen van een geliefde persoon in je leven. Is er iemand weggevallen of ben je iemand verloren, waardoor je merkt dat je je verhaal minder makkelijk kunt delen? Dan wordt het in zo'n situatie lastig om jezelf te zijn, wat leidt tot ongemak en zelfs gevoelens van eenzaamheid. Andere redenen kunnen zijn: 

  1. Het ontbreken van een partner of hele goede vriend

  2. Het verliezen van iemand die heel dicht bij je staat, bijvoorbeeld door het overlijden van een dierbare. 

Een emotionele band met een ander ontstaat als je persoonlijke en/of intieme momenten deelt en vaak ook dezelfde standpunten deelt. 

Sociale eenzaamheid

Sociale eenzaamheid ontstaat wanneer je een gebrek aan verbinding voelt met de mensen in je leven. Het lijkt alsof je niet genoeg vrienden hebt of dat je je anders voelt dan anderen om je heen. Het ontbreken van iemand om leuke dingen mee te doen kan het gevoel versterken dat je er niet echt bij hoort.

Existentiële eenzaamheid

Existentiële eenzaamheid gaat over zoeken naar wat echt belangrijk voor je is. Het voelt misschien als een leegte, maar eigenlijk is het een kans om te groeien en jezelf beter te leren kennen. Zie het als een uitnodiging om uit te vinden wat jou uniek maakt en wat jou gelukkig maakt. Het delen van deze zoektocht kan je helpen verbinding te maken met anderen. Dus eigenlijk kan het gevoel van eenzaamheid je helpen een voller en betekenisvoller leven te leiden.

Eenzaamheid in Nederland

Hier zijn enkele recente cijfers over eenzaamheid in Nederland:  

  • In 2021 voelde 12% van de scholieren (12-16 jaar) zich vaak eenzaam.

  • Meisjes (18%) ervaren eenzaamheid vaker dan jongens (8%), ongeacht het schoolniveau.

  • Bijna de helft van de volwassenen (49%) geeft aan in 2022 eenzaam te zijn: 34% voelt zich matig eenzaam en 14% sterk eenzaam.

  • Eenzaamheid komt iets vaker voor bij jongens dan bij meiden.

  • Naarmate mensen ouder worden, neemt eenzaamheid toe, vooral bij ouderen vanaf 75 jaar: 54% voelt zich eenzaam en dit percentage stijgt naar 63% bij de 85-plussers.

  • Sinds 2012 is er een stijging in het percentage eenzame volwassenen, van 39% naar 49% in 2022.

  • Het aantal inwoners is zelfs toegenomen van 8% naar 14%.

Deze cijfers komen uit de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022, uitgevoerd door GGD'en, CBS en RIVM. 

Wat jij kunt doen tegen eenzaamheid 

Wees niet ontmoedigd door de cijfers. Maar denk vooral aan de positieve acties die je kunt ondernemen om eenzaamheid te voorkomen, zowel voor jezelf als in jouw omgeving. Bekijk nu onze suggesties om je te motiveren en samen mensen te helpen een verschil te maken in de strijd tegen eenzaamheid.

Achterhaal waar je eenzame gevoel vandaan komt

Het is belangrijk om jezelf af te vragen: op welke momenten voel je je eenzaam? Wat mis je op dit moment in jouw omgeving? Wat zou je willen veranderen aan je huidige leven? Dit soort vragen kunnen je heel veel vertellen over waar jouw eenzaamheid vandaan komt en dit maakt het waarschijnlijk makkelijker om het uiteindelijk op te lossen. De volgende stap is dus om de nodige veranderingen door te voeren om je eenzaamheid te verminderen.

Ontdek wat je passies zijn en kijk of je die kan delen

Dit is op twee manieren een goed idee. Op de bank een beetje series kijken is namelijk heel leuk, maar langzamerhand gaat het toch vervelen en is de lol er ook wel weer vanaf. Ontdek daarom juist wat je leuk vindt: fotograferen, sporten, of juist iets betekenen voor anderen. Dit zijn allemaal leuke manieren om jezelf bezig te houden, maar dan komt stap twee: kijk of je bij een clubje (eventueel online) kan aansluiten met mensen die deze passie delen. Zo heb je iets om over te praten en dat schept meteen een band.

Ga vrijwilligerswerk doen 

"Een manier om eenzaamheid te verminderen is door andere mensen te helpen", zegt Huffington Post in hun artikel over eenzaamheidsbestrijding. Door andere mensen (of dieren) op wat voor manier ook te helpen, doe je iets goeds, hierdoor blijf je lekker bezig en hierdoor kun je je minder alleen voelen. als het een drempel voor je is om nieuwe mensen te ontmoeten, is dit een ideale manier om op een laagdrempelige manier in contact te komen met mensen.

Wil jij ook het verschil maken tegen eenzaamheid? Vind nu jouw vrijwilligerswerkproject bij De Nieuwe Gevers.

Eenzaamheid onder jongeren bestrijden

Ook jongeren kunnen eenzaam zijn. Zo blijkt uit een groot onderzoek over eenzaamheid van de Universiteit Leuven dat twintigers zich het vaakst eenzaam voelen (Ja, nog vaker dan ouderen). Dit heeft er volledig mee te maken, dat de omgeving van jongeren zo snel verandert. 

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan eenzaamheid bij jongeren, omdat dit kan voorkomen dat ze zich gedurende lange tijd eenzaam blijven voelen. Dat wil niemand. Daarom kan jij het verschil maken. Hieronder staat wat je er tegen kan doen. 

Meld eenzaamheid bij jongeren bij het landelijke meldpunt 

De landelijke aandacht voor eenzaamheid bij jongeren is te danken aan de toewijding van het Meldpunt Eenzame Jongeren van Join Us. De stichting die in steeds meer gemeenten in Nederland wekelijkse ontmoetingen organiseert om eenzaamheid te bestrijden onder jongeren. Ook zijn er ervaren begeleiders aanwezig om jongeren te begeleiden in het maken en/of behouden vrienden.

Word een Sociale Gast bij de Sociale Gasten 

In iedere jongere schuilt een Sociale Gast. Zij zijn een waardevolle organisatie en kunnen van betekenis zijn voor kwetsbare en eenzame inwoners van Amersfoort. Zij geven jongeren de mogelijkheid om maatschappelijke impact te maken voor eenzame inwoners, dus ook eenzame jongeren. Bekijk alle vrijwilligersproject van de Sociale Gasten bij De Nieuwe Gevers. 

Wees alert op signalen van eenzaamheid

Het belangrijkste is dat alle mensen die contact hebben met jongeren, alert zijn op de risicofactoren en eenzaamheid symptomen. Wil jij ook meer weten over welke symptomen er verbonden zijn aan eenzaamheid? Zoals bijvoorbeeld: somberheid en een laag zelfbeeld. Bekijk dan alle eenzaamheidsignalen op de website van MIND. Zo kan eenzaamheid bij jongeren voor zijn. 

Eenzaamheid onder ouderen bestrijden

Ook ouderen hebben last van eenzaamheid. En dat is natuurlijk jammer, want het is een hartstikke leuke groep om mee te werken.

Voor veel ouderen is hun wereldje een stuk kleiner geworden, en ze missen gezelligheid en praatjes met anderen. Ze zijn echt op zoek naar meer contact en gezelschap. Wil jij ook het verschil maken? Hieronder hebben we een paar punten van de vele punten die je kan doen om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden. 

Let op de kleine dingen 

Om eenzaamheid bij ouderen te verminderen, draait het vaak om simpele dingen, zoals vragen hoe hun dag was, vaker op bezoek gaan, of samen een wandeling maken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de aandacht oprecht is en niet geforceerd aanvoelt. Dat stellen ze altijd zeer op prijs. 

Zet je skills in voor een organisatie die zich inzet tegen eenzame ouderen 

Via ons De Nieuwe Gevers platform kan je je steentje op een leuke en leerzame manier bijdragen: Geef waar jij goed in bent. In plaats van geld doneren, worden jouw kwaliteiten gedoneerd tijdens een project. Je kunt kiezen voor een marketing project waarbij je je marketingvaardigheden of copywriting skills volop benut, maar ook een HR-project waar je HR-vaardigheden echt tot hun recht komen.Ontdek nu welke vrijwilligersprojecten beschikbaar zijn, bij een organisatie die zich inzet voor eenzame ouderen. 

Herken eenzaamheid bij ouderen 

Misschien wel het allerbelangrijkste: het herkennen van eenzaamheid bij ouderen. Zoals bijvoorbeeld weinig eetlust of slaapt weinig of juist te kort. Dan kan je er wat tegen doen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk . De oorzaak zit hem er vaak in bij ouderen: dat ze alleen wonen, naasten verliezen en niet zo snel meer op nieuwe mensen af stappen. Als vrijwilliger kan jij wat tegen de oorzaken doen, waardoor ouderen zich minder eenzaam voelen. 

Doe de eenzaamheidstest en help mensen

Wil je weten of je zelf eenzaam bent of dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Doe of laat ze de eenzaamheidstest doen. Hierdoor weet je gelijk of je er iets aan moet doen. Deze test duurt ongeveer 10 minuten, super kort dus. 

 Stel er komt uit dat jij eenzaam bent of iemand die je goed dat is… Onderneem dan gelijk actie, praat met anderen over, ga er op uit of doe vrijwilligerswerkprojecten. Allemaal om ervoor te zorgen dat je niet langer meer last hebt van eenzaamheid.

Meld je ook aan