Header 3

Waar kan ik vrijwilligerswerk doen?

Geschreven door Sarah van de Nieuwe Gevers | 01 november 2021

Vrijwilligerswerk doen is mooi en dankbaar werk. Geen wonder dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking wel eens vrijwilligerswerk heeft gedaan. Uit het tweejaarlijks onderzoek ‘Geven in Nederland 2020’ van de VU is gebleken dat 40% van de Nederlanders minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk heeft gedaan voor een maatschappelijke organisatie in 2019. Dat is natuurlijk niet voor niets. Je doet iets goeds voor de maatschappij, breidt je netwerk uit en je kan je dag met voldoening afsluiten. Wil jij ook graag vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kamp je al een tijdje met de vraag: ‘Waar kan ik eigenlijk vrijwilligerswerk doen?’ Geen zorgen. Wij hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn er nog veel meer andere plekken en organisaties waar je als vrijwilliger kan gaan werken, maar met deze blog kom je al een heel eind!

Vrijwilligerswerk bij U-Centraal

Een plek waar je vrijwilligerswerk kan doen is U-Centraal. De U staat voor Utrecht, de stad waar ook het kantoor van De Nieuwe Gevers gevestigd is! U-Centraal is er voor mensen die als inwoner van Utrecht op zoek zijn naar informatie of ondersteuning over wonen, (mantel)zorg, geld, persoonlijke ontwikkeling of sociaal contact. Zowel vrijwilligers als beroepskrachten denken mee en bieden praktische hulp, informatie, advies activiteiten en training. Zo wil U-Centraal ervoor zorgen dat we elkaar, in Utrecht weliswaar, kunnen helpen om sterker, zelfstandiger en met goede moed door het leven te gaan! Dus woon jij in Utrecht, of vind je Utrecht gewoon een toffe stad? Dan is vrijwilligerswerk doen bij U-Centraal misschien wel iets voor jou! Natuurlijk komt niet iedereen uit Utrecht en gelukkig kan je ook op andere plekken vrijwilligerswerk doen. 

U-Centraal komt dus op voor verschillende doelgroepen in Utrecht, die kampen met verschillende zorgen. Zo heb je ook Steunpunt Mantelzorg Utrecht, een organisatie die valt onder U-Centraal. Met hun inzet willen zij mantelzorg in Utrecht vriendelijk maken en mantelzorgers de erkenning en ontspanning bieden die zij verdienen. 

Wij hebben het geluk dat Steunpunt Mantelzorg Utrecht – U Centraal ook bij ons is aangesloten. Wij mogen dus in samenwerking met deze geweldige organisatie projecten aan jou aanbieden in de vorm vrijwilligerswerk, waar zij behoefte aan hebben!

Een gaaf project voor deze organisatie, die nog beschikbaar is op ons platform is het project: ‘Video over mantelzorgers’. Steunpunt Mantelzorg Utrecht is namelijk nog op zoek naar een cameraman of vrouw, die een tof bedrijfsfilmpje kan maken en editen. 

Spreekt deze organisatie en dit project jou aan? Schrijf je dan hier in voor het project en ga aan de slag met skill-based vrijwilligerswerk! Wees er snel bij, want voor je het weet is het project vergeven aan een andere professional!

Zet je talenten en skills in als maatje

Het verliezen van je werk kan erg ingrijpend zijn en kan een grote impact hebben op je leven. Veel mensen vinden het lastig om dan weer op zoek te gaan naar nieuw werk. Je moet je namelijk ineens weer gaan afvragen waar je (vrijwilligers)werk kan doen. In zo’n situatie zou het erg kunnen helpen om een maatje naast je te hebben staan. Iemand die je motiveert, aanmoedigt en ondersteunt. Gelukkig is er de organisatie: JobHulpmaatje Nederland, die jou maar al te graag te hulp schiet en ook jij kan hier vrijwilligerswerk doen! Deze organisatie steunt kwetsbare groepen die werkzoekend zijn en helpt ze op weg naar vrijwilligerswerk, of betaald werk. Dit doen zij door jou te koppelen aan, je raad het al, een maatje. 

Het komt ook wel eens voor dat mensen wel een baan hebben, maar daar jammer genoeg niet op hun plek zitten. Als maatje help jij mensen om een stap dichter bij een passende baan te komen.

Dus vraag jij je af waar je vrijwilligerswerk kan doen? Meld je hier aan als vrijwilliger en word maatje!

 

We hebben van JobHulpmaatje Nederland dan ook nog wat projecten open staan die zomaar iets voor jou zouden kunnen zijn! Je kan dus ook voor JobHulpmaatje vrijwilligerswerk doen, via ons! Dit kan door middel van zowel online, als offline vrijwilligerswerk. Wat jij fijn vindt!

Voor het project ‘Creatief campagne concept’ zijn ze nog op zoek naar een creatieve concepter of copywriter die een campagne communicatie concept kan bedenken en deze tot visuele mock-ups kan uitwerken in een concept document. Bezit jij deze skills? Klik dan hier en bekijk het project!

 

Ook heeft JobHulpmaatje nog een project open staan voor een strateeg of Social Media specialist, die als sparringpartner kan helpen bepaalde Social Media thema’s uit te diepen. Iets voor jou? Klik dan hier en bekijk het project ‘Social Media strategie sessies’

 

Vraag je je nu nog steeds af waar en hoe je vrijwilligerswerk kan doen? Geen zorgen, er is meer! JobHulpmaatje Nederland is namelijk ook nog op zoek naar een business developer of marketeer die een doelgroep in kaart kan brengen, deze kan vertalen naar klantsegmenten en hier advies over kan geven. Interesse? Bekijk dan hier het project ‘Potentiële doelgroepen in kaart brengen’

Geef de lente aan een kind!

Stichting Lentekind is er voor kinderen en jongvolwassenen met of zonder beperking die ondersteuning nodig hebben op het gebied van ontwikkeling.

De lente staat ook wel bekend als het mooiste seizoen van het jaar. Het seizoen waarin groei en bloei centraal staan. Door deze kinderen en jongvolwassenen beweging, beleving, muziek, spel en plezier te bieden, helpen zij de kinderen groeien en bloeien in een prettige omgeving. En jij kan deze Stichting hiermee helpen, ze kunnen namelijk altijd vrijwilligers gebruiken! Het aanbod aan werkzaamheden en vacatures is ook nog eens heel divers!

Zo zijn ze bijvoorbeeld nog op zoek naar chauffeurs die de kinderen naar Lentekind kunnen brengen en weer terug. Ideaal voor mensen die goed met kinderen kunnen omgaan en hier ook van kunnen genieten.

Ook kan je samen met de kinderen muziek maken! Dus heb jij twee gouden stembanden en bespeel je toevallig ook nog een muziekinstrument? Of hou je gewoon heel erg van muziek, dat kan natuurlijk ook, dan is dit misschien wel het allerleukste vrijwilligerswerk voor jou!

Beginnen je handen al een beetje te jeuken bij het lezen over deze organisatie en wat je als vrijwilliger voor hun kan betekenen? Klik dan hier en meld je aan als vrijwilliger voor Stichting Lentekind!

 

Op ons platform staat er ook nog een project open voor deze organisatie, namelijk het project ‘Promotievideo’. Stichting Lentekind is nog op zoek naar iemand die een bedrijfsfilmpje voor ze kan maken en editen? Vind jij dit leuk om te doen en heb je hier ervaring mee? Klik dan hier en schrijf je snel in!

Help dokters van én over de Wereld

Wanneer je al een tijdje last hebt van je maag, of wanneer je lelijk bent gevallen en je denkt dat je iets hebt gebroken, is het heel vanzelfsprekend dat je de dokter belt. Hij of zij kan er dan even naar kijken en vaak word je dan doorverwezen naar de apotheek of naar het ziekenhuis. Gezondheidszorg is in Nederland dan ook goed geregeld, zowel voor mensen met en zonder geldige verblijfspapieren. Maar helaas is dit niet overal zo. Mensen zonder geldige verblijfspapieren hebben vaak geen idee waar en bij wie ze terecht kunnen. Dokters van de Wereld maakt zich hard voor deze groep mensen. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld bieden zij medische hulp aan kansarme mensen. Dit doen zij al in meer dan 80 landen! ‘’Gezondheidszorg is geen privilege, maar een mensenrecht. Onze missie is ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd.’’ En daar kan jij je steentje aan bijdragen!

Misschien heb je wel eens gehoord van de ‘run 5 donate 5 challenge’. Deze challenge ging viraal op instagram en was bedacht door Dokters van de Wereld. Het idee is dat je 5 kilometer rent of 50 kilometer fietst, 5 mensen nomineert om dit ook te doen, waarna je 5 euro doneert aan een goed doel. Super slim, je doet namelijk niet alleen iets goeds voor de wereld, maar ook je stappenteller loopt weer lekker op! Een mooie organisatie dus, waar misschien meerdere mensen die je kent wel bekend mee zijn. Vraag jij je dus nog af waar je vrijwilligerswerk kan doen? Dokters van de Wereld is in ieder geval een mooie organisatie die écht z’n bijdrage levert aan een betere wereld.

Geen medische achtergrond? Geen zorgen! Je hoeft niet per se een medische achtergrond te hebben om deze heldhaftige organisatie te helpen.

Als vrijwilliger kan je aan de slag met het helpen van de spreekuren in Nederland, maar je mag ook voorlichting geven over zorg in Nederland voor mensen zonder papieren. Maar dit is slechts een greep uit de vele vrijwillige functies bij Dokters van de Wereld. Benieuwd naar de andere vacatures en werkzaamheden? Klik dan hier.

 

Ook kan je weer via ons platform vrijwilligerswerk doen voor deze organisatie. Dokters van de Wereld is namelijk nog op zoek naar een UX Researcher die een doelgroep onderzoek kan uitvoeren met gebruikers van onze website, middels kwalitatieve onderzoeksmethodes. Bekijk hier het project ‘Doelgroep onderzoek voor website’, meld je hier aan en draag je steentje bij aan deze geweldige organisatie!

 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen met waar je vrijwilligerswerk kan doen. Er zijn natuurlijk nog een hele hoop andere soorten vrijwilligerswerk. Wil je iets meer lezen over de verschillende soorten vrijwilligerswerk die er zijn? Lees dan hier de blog over de 9 verschillende soorten vrijwilligerswerk. 

En check vooral even ons platform voor meer toffe projecten en om wat meer te lezen over de vele organisaties waar we mee samenwerken. Misschien vind je wel een andere organisatie en/of project die je ontzettend aanspreekt en waar je graag vrijwilligerswerk voor wil doen! 

 

Succes! 😊 

Gerelateerde artikelen

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan