Do Something Great

107 Vrijwilligerswerk vacatures om met je skills impact te maken!

Geschreven door Sarah van De Nieuwe Gevers | 12 november 2021

Herken je dat, wanneer je voor de tv zit, het NOS journaal bekijkt en er slecht nieuws voorbij komt? Je vind het verschrikkelijk om te zien wat er allemaal in de wereld om ons heen gebeurt en je wil iets doen, in actie komen, impact maken! Maar hoe? Vrijwilligerswerk is een perfecte manier om impact te maken, vooral als het aansluit op jouw kennis & kunde. De wereld een stukje mooier maken zonder er iets voor terug te vragen. Door jouw skills te doneren kan jij je inzetten voor ouderen, armen, zieken, dieren en nog veel meer. Dus wil jij impact maken met jouw skills en ben jij op zoek naar een vrijwilligerswerk vacature die bij jou past? Lees vooral verder!

Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten vrijwilligerswerk vacatures, dat is mooi, het betekent namelijk dat de kans groot is dat jij een vacature vindt waar jij enthousiast van wordt. Wij willen je met deze blog een eindje op weg helpen met het vinden van de vrijwilligerswerk vacature die bij jou past.

Skill-based vrijwilligerswerk

We beginnen met de vrijwilligerswerk vacatures die je op ons platform kan vinden: skill-based vrijwilligerswerk projecten. Er staan er meer dan 100 van deze vacatures online vanuit meer dan 151 verschillende goede doelen zoals World Animal Protection, De Kindertelefoon en Stichting ALS Nederland. Kortom, de keuze is reuze.

Eerst zullen we even kort uitleggen wat skill-based vrijwilligerswerk inhoudt. Hierbij doneer je geen geld maar skills. Je geeft eigenlijk waar je goed in bent! In de blog: 'Wat is skill-based vrijwilligerswerk?' wordt er dieper ingegaan op deze vorm van vrijwilligerswerk.

Er staan dus een hoop projecten op ons platform en elk project is gelinkt aan een bepaalde skill. Er zijn in totaal 26 skills waarop je de projecten kan filteren. Dus grote kans dat jouw skill hier ook tussen zit!

Naast de skill die aan de vrijwilligerswerk vacature is gekoppeld, is er ook een indicatie gemaakt van hoe lang je met een project bezig zal zijn. Ook zijn er veel projecten op ons platform te vinden die je vanuit huis kan doen, wat erg fijn is, dit scheelt namelijk weer reistijd en is coronaproof. Heb je een drukke agenda? Geen zorgen. Onze vrijwilligerswerk vacatures zijn flexibel en goed te combineren met je werk, kids of sociale leven. Je bepaalt zelf wanneer je beschikbaar bent en we geven altijd een indicatie van de benodigde uren. Wees gewaarschuwd, het helpen van goede doelen werkt verslavend, dus misschien ga je wat over deze tijd heen ;).

De verschillende thema’s

We vertelde al wat over de skills ‘video’ en ‘marketing’ maar er zijn nog 24 andere skills waar jij je vrijwilligerswerk vacature op kan filteren. Andere voorbeelden van skills zijn ‘Finance’, ‘Web development’, ‘UX’, ‘Social Media’, ‘Fondsenwerving’, ‘Animatie’ en dus nog veel meer.

Naast dat de projecten gekoppeld zijn aan verschillende skills, zijn de projecten ook gebonden aan een bepaald thema. De thema’s zijn: Armoede, dierenwelzijn, diversiteit en inclusiviteit, duurzaamheid, natuur en milieu, educatie, innovatie, gezondheid en ziektebestrijding, kind en gezin, kunst en cultuur, mensenrechten, ontwikkelingshulp, religie en spiritualiteit, sport en recreatie, slachtofferhulp, welzijn en als laatste: wetenschap en onderzoek. Ontzettend veel moois waar jij je steentje aan kan bijdragen! Wanneer je een account aanmaakt kan je zelf aanvinken voor welke doelen jij je wil inzetten door uit één of meerdere van deze thema's te kiezen.

We zetten alvast een aantal van onze openstaande vrijwilligerswerk vacatures voor je op een rij.

Filmen voor Beleef Dementie!

Vind jij het bijvoorbeeld hartstikke leuk om met video te werken? Dan ben jij misschien wel de cameraman- of vrouw die Beleef Dementie zoekt voor het project ‘videoshoot over dementie’. Beleef Dementie is één van de 151 goede doelen die vrijwilligerswerk vacatures op ons platform hebben staan. Dit is dan ook gelijk een hele toffe organisatie die gezonde mensen doormiddel van een VR-dementiebril laat ervaren wat het betekent om dementie te hebben. Ze werken vanuit de overtuiging dat dit zorgt voor een beter begrip van het ziektebeeld van dementie.

Maak een social media campagne voor Hockey Dreams Foundation

Of… misschien is marketing wel helemaal jouw ding. Daar hebben we dan ook een hoop vrijwilligerswerk vacatures van open staan. De organisatie Hockey Dreams Foundation is namelijk nog op zoek naar een social media marketeer die een effectieve social media campagne kan opzetten voor bijvoorbeeld Facebook, Instagram en/of LinkedIn. Heb jij hier al enige ervaring mee en vind je het tof om dit goede doel met dit project te helpen? Dan is dit project misschien wel iets voor jou. Het is ook nog eens een mooie organisatie waarmee je mag samenwerken. Hockey Dreams Foundation steunt jongeren in Afrika bij het realiseren van hun ambities. Onderwijs en persoonlijke ontwikkeling staan centraal. Samen zorgen voor een betere toekomst! Enthousiast? Klik dan hier en bekijk het project. Het enige wat je hoeft te doen om je in te schrijven is drukken op de gele button met ‘ik wil helpen’. Het duurt maar drie minuutjes, beloofd.

Beheer tijdelijk de Social Media

Ben jij een echte milieuactivist? Dan is een project voor een organisatie die zich richt op het verbeteren van het milieu misschien wel iets voor jou. Een voorbeeld van zo’n project is de vrijwilligerswerk vacature ‘Tijdelijk Social Media beheer’ voor Stichting Groen. Ze zijn gestart met een muziekproject genaamd Climat Songfest waar ze jongeren in Utrecht oproepen om een klimaatsong te schrijven. Hiervoor zijn ze nog op zoek naar een Social Media specialist die goed geschreven en aansprekende Social Media posts voor hun kan creëren, plaatsen en beheren. Klik hier en draag je steentje bij aan het milieu!

 

Ga de strijd aan tegen eenzaamheid als copywriter!

Of wil jij de strijd tegen eenzaamheid aangaan? Dan is een project voor een organisatie die eenzaamheid onder ouderen wil tegengaan misschien iets voor jou. Stichting Gouden Dagen zet zich in voor kwetsbare ouderen in Nederland met als doel: eenzaamheid tegen te gaan, door mooie contactmomenten te creëren. Ze helpen deze mensen een handje door Gouden Activiteiten te organiseren, activiteiten met een sociaal karakter en die aansluiten bij de interesses van de ouderen. Voor het project ‘Toffe webteksten schrijven’ zijn ze nog op zoek naar een copywriter die goed geschreven en aansprekende teksten voor hun website kan schrijven. Vind jij dit een toffe organisatie en ben je een echt schrijftalent? Klik dan hier en schrijf je in voor dit project!

Persona's 

Help jij liever een organisatie die zich inzet voor mensen die ernstig ziek zijn? Ook daar hebben we een hoop vrijwilligerswerk vacatures voor! Voor de chronische aandoeningen lymfoedeem en lipoedeem bestaat nog geen genezing of medicijn. Er is weinig erkenning en herkenning waardoor patiënten onnodig lijden. NLNet Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem verbetert de toegankelijkheid van zorg en de kwaliteit van leven voor hen. Zij zoeken nog een (UX) researcher die een doelgroep in kaart kan brengen, deze kan vertalen naar persona's en hier advies over kan geven. Voel jij je aangesproken bij het lezen van deze vacature en word je er enthousiast van? Klik dan hier en help mee!

Zet je in voor dierenwelzijn

Ook hebben we nog vrijwilligerswerk vacatures openstaan voor mensen die iets willen doen voor een organisatie die zich richt op dierenwelzijn. World Animal Protection houdt zich bezig met het wereldwijd blijven verbeteren van dierenlevens. Dit goede doel is voor de vrijwilligerswerk vacature ‘Illustraties’ nog op zoek naar een grafisch designer die (zelf gecreëerde) illustraties kan maken voor communicatie uitingen, binnen de huisstijl van de organisatie, voor verschillende kanalen (zoals print, online en/of merchandise). Is je interesse gewekt en heb jij affiniteit met het maken van dit soort illustraties? Klik dan hier en meld je aan voor deze vacature!

De keuze is reuze!

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de 107 vrijwilligerswerk projecten die nog openstaan op ons platform. Als je klikt op de knop 'Filter op skills' kan je de skills aanklikken die jij bezit en komen alleen de projecten tevoorschijn die gekoppeld zijn aan die specifieke skills.

Voor de beeldmaker staat het project 'Art director voor video' voor organisatie FAM op ons platform! Klik hier en neem een kijkje naar het project!

Ben jij goed in het maken van websites? Voor de website makers hebben we het project: 'Donatie module instellen' voor Stichting Boes Bos online staan. Benieuwd naar deze vacature? Klik hier en lees meer.

Voor de strategen onder ons hebben we het toffe project 'Communicatie strategie sessies' voor NLNet Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem. Klik hier en schrijf je in!

Ben jij een online markerteer? Dan is het project 'Marketing strategie sessies' voor Stichting Thedinghsweert misschien wel iets voor jou. Klik hier en schrijf je in!

Ben jij goed in het schrijven van teksten? Kijk dan Bijvoorbeeld naar het project 'copywriting projectplan' voor Stichting Why Not Kenya. Benieuwd naar dit project en naar de organisatie? Klik hier en lees meer.

Ben jij goed in het maken van infographics? Klik hier en bekijk het project 'Infographic' voor Possibilize. Een tof project en een toffe organisatie!

Ook zijn er nog een hoop andere toffe goede doelen bij ons aangesloten waar jij misschien wel mee kan samenwerken! Neem een kijkje op ons platform en draag samen met de 3068 andere professionals je steentje bij aan een betere wereld!

Junior, medior of senior? Iedereen is welkom om een project te doen!

Wil jij vrijwilligerswerk juist gebruiken om ervaring op te doen binnen je huidige of een nieuwe vakgebied, je portfolio uitbreiden of je expertise ontwikkelen? Dat kan! Niet voor al onze projecten heb je jaren ervaring nodig. Er staan vrijwilligerswerk vacatures online voor zowel mensen met veel ervaring, als voor mensen met wat minder ervaring. Dus als junior, medior én senior ben je van harte welkom om een project bij ons te komen doen! Je draagt niet alleen je steentje bij aan een betere wereld, maar ook doe je veel ervaring op en werk je aan je zelfontwikkeling.

Solliciteren op een vrijwiligers vacature, duurt maar een minuutje!

Maar hoe werkt dat precies, je inschrijven voor een project? We leggen het even puntsgewijs aan je uit.

1. Je begint met het invoegen van een linkje naar je LinkedIn profiel.

2. Dan upload je je CV.

3. Ook vertel je kort wat over waarom jij de juiste professional bent voor dit project en waarom je graag dit goede doel wil helpen.

4. Als je op de gele 'ik wil helpen' knop drukt en hebt bevestigd dat jij de skillset voor deze opdracht bezit, wordt je aanmelding verstuurd.

5. De organisatie krijgt een melding van jouw inschrijving en bekijkt je motivatie en ervaring. Zij bepalen uiteindelijk of er een match is. Het kan soms zijn dat meerdere mensen zich inschrijven op een project en dat iemand anders gekozen wordt. Geen paniek, wij helpen je graag aan een nieuw project!

6. Mag je aan de slag met het project? Dan heb je nog een kennismakingsgesprek met de organisatie waarin jullie elkaar kunnen leren kennen en waarin je wat meer wordt gebriefd over het project.

Nu je weet hoe dit in z'n werk gaat, zou ik zeggen: Solliciteer direct op een vrijwilligerswerk vacature op ons platform! Maak impact en vergroot tegelijkertijd je netwerk, ideaal ;)

Verschillende soorten vrijwilligerswerk

Wil jij iets anders doen dan je kennis & kunde doneren? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk en vrijwilligerswerk vacatures. Hier hebben we al eerder een blog over geschreven, namelijk: '9 verschillende soorten vrijwilligerswerk'. Hierin benoemen we de (volgens ons) 9 verschillende soorten vrijwilligerswerk.

Om je snel op weg te helpen lichten we ze nu ook even kort toe:

De eerste is 1 op 1 vrijwilligerswerk, waarbij je je echt voor één iemand inzet. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk waarbij je regelmatig een bejaarde opzoekt om hem of haar gezelschap te houden en te helpen met huishoudelijke klusjes. Hier zijn best een hoop vrijwilligerswerk vacatures over te vinden.

Ook een vorm

van vrijwilligerswerk is om onderdeel te worden van een campagneteam. Hierbij zet je je over een langere periode in voor een bepaald onderwerp. Kom bijvoorbeeld samen met de organisatie Amnesty in actie voor mensenrechten!

Daarnaast kan je ook helpen bij verschillende lokale verenigingen. Ga bijvoorbeeld vrijwillig aan de slag bij een sportvereniging als dansleraar.

Dan het bekleden van bestuursfuncties. Dit is echter wel bedoeld voor mensen die hier al enige ervaring mee hebben. Zet je leidinggevende skills bijvoorbeeld in en wordt voorzitter. Of als je goed bent met financiën is een functie als penningmeester misschien wel wat voor jou.

Een welbekende vorm van vrijwilligerswerk: collecteren. Ga lekker op pad, zorg dat je stappenteller meewandelt en zamel geld in voor een goed doel.

Heb je geen tijd of zin om voor een langere periode bezig te zijn met vrijwilligerswerk? Geen probleem, je kan namelijk ook impact maken met het doen van een eenmalige hulpactie. Zamel bijvoorbeeld een middagje eten in voor de voedselbank (in de blog '9 verschillende soorten vrijwilligerswerk' vertellen we je over onze ervaring hiermee), of schenk een ochtend soep in voor daklozen van Het Leger des Heils. Een kleine moeite, maar een grote impact!

Je hoeft natuurlijk niet in Nederland te blijven om impact te maken, dit kan even goed in het buitenland. Help met het herbouwen van een school in Nepal, ga aan de slag bij een kinderopvang in Bali of ga wekenin een yoga-meditatie centrum in Portugal. Je kan het zo gek niet bedenken! In de blog 'De Nieuwe Gevers geven vrijwilligerswerk in het buitenland' lees je over onze ervaringen met vrijwilligerswerk in het buitenland en vind je linkjes naar verschillende vrijwilligerswerk vacatures.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen in je zoektocht naar vrijwilligerswerk. Misschien dat je in deze blog al een vrijwilligerswerk vacature hebt gevonden die je aanspreekt. Wij willen je in ieder geval heel veel succes wensen met het bijdragen van jouw steentje(s)! 🥰

Gerelateerde artikelen

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan