Do Something Great

Vrijwilligerswerk vacatures 101

Zo maak je met je skills een impact

Geschreven door Sarah van De Nieuwe Gevers | 12 november 2021

Herken je dat wanneer je tv kijkt en het NOS journaal ziet, je het verschrikkelijk vindt wat er in de wereld gebeurt? Je wilt iets doen, in actie komen, impact maken. Maar hoe? Vrijwilligerswerk is een perfecte manier om impact te maken, vooral als het aansluit op jouw kennis & kunde. 

Maak de wereld een beetje mooier door je skills te doneren aan ouderen, armen, zieken, dieren en meer. Als je impact wilt maken en vrijwilligerswerk zoekt dat bij je past, lees dan verder. We helpen je graag op weg.

Vind nu jouw vrijwilligerswerk project →

Kies eerst het soort vrijwilligerswerk dat je wilt doen

Er zijn verschillende types vrijwillgerswerk  en vrijwilligerswerk vacatures. Hier hebben we al eerder een blog over geschreven, namelijk: 18 verschillende soorten vrijwilligerswerk. Hierin benoemen we de 18 soorten vrijwilligerswerk die je kunt doen.

Om je snel op weg te helpen lichten we hier de belangrijkste nog even kort toe:

  1. Skill-based vrijwilligerswerk: Zet via De Nieuwe Gevers jouw talent in voor een goed doel. Je kunt bijvoorbeeld je copywriting of marketing skills inzetten voor maatschappelijke organisaties als het Rode Kruis, World Animal Protection of The Plastic Soup Foundation. In flexibele en korte projecten, thuis of online. 

  2. 1-op-1 vrijwilligerswerk: Help direct één persoon, bijvoorbeeld door maatjesprogramma's, regelmatig een bejaarde te bezoeken om gezelschap te houden en huishoudelijke klusjes te doen.

  3. Campagneteam: Werk samen met organisaties zoals Amnesty om mensenrechten te promoten, of ondersteun lokale verenigingen, zoals als dansleraar bij een sportvereniging.

  4. Bestuursfuncties: Gebruik je leidinggevende vaardigheden voor bestuursrollen, zoals voorzitter of penningmeester, bij organisaties.

  5. Collecteren: Wandel met een collectebus en zamel geld in voor een goed doel.

  6. Eenmalige hulpactie: Maak impact met een kortdurende actie, zoals voedsel inzamelen voor de voedselbank of soep uitdelen voor Het Leger des Heils.

Je hoeft natuurlijk niet in Nederland te blijven om impact te maken. Dit kan even goed in het buitenland. Help met het herbouwen van een school in Nepal, ga aan de slag bij een kinderopvang in Bali of ga weken in een yoga-meditatie centrum in Portugal. Je kan het zo gek niet bedenken.

Maak impact in het buitenland. Of ga lekker naar het buitenland en doe gewoon vrijwilligerswerk vanaf jouw locatie, online. Bekijk nu de vrijwilligerswerk projecten bij de Nieuwe Gevers.

Even dieper in op skill-based vrijwilligerswerk

We beginnen met de vrijwilligerswerk vacatures die je op ons platform kan vinden: skill-based vrijwilligerswerk projecten. Er staan meer dan 250 vacatures online vanuit meer dan 350 verschillende goede doelen zoals World Animal Protection, De Kindertelefoon en Stichting ALS Nederland. Kortom, de keuze is reuze.

Skill-based vrijwilligerswerk gaat om het inzetten van professionele kennis en ervaring om doelgerichte resultaten te behalen voor organisaties, zoals het bieden van juridisch advies of neerzetten van marketingcampagnes en strategieën. Dit vrijwilligerswerk helpt organisaties te groeien, en laat vrijwilligers hun expertise delen en nieuwe vaardigheden opdoen.

Ontdek op het platform van De Nieuwe Gevers meer dan 250+ skill-based vrijwilligerswerkprojecten van goede doelen die zich inzetten voor dierenwelzijn, inclusiviteit en meer. Kortom, volop keuze.

Op ons platform vind je een breed scala aan projecten, elk gekoppeld aan een specifieke skill. Er zijn 26 verschillende skills om projecten op te filteren, dus de kans is groot dat jouw skill erbij zit. Bovendien staat er per project aangegeven hoelang je ermee bezig zult zijn.

Ook zijn er veel projecten op ons platform te vinden die je vanuit huis kan doen, wat erg fijn is, dit scheelt namelijk weer reistijd. Heb je een drukke agenda? Geen zorgen. Onze vrijwilligerswerk vacatures zijn flexibel en goed te combineren met je werk, kids of sociale leven. Je bepaalt zelf wanneer je beschikbaar bent en we geven altijd een indicatie van de benodigde uren. Maar wees gewaarschuwd, het helpen van goede doelen werkt verslavend, dus misschien ga je wat over deze tijd heen ;)

5 voorbeelden van de leukste vrijwilligerswerk vacatures

In de wereld van vrijwilligerswerk zijn er talloze mogelijkheden om jouw vaardigheden en expertise in te zetten voor een goed doel. Bij De Nieuwe Gevers hebben we een breed scala aan vacatures beschikbaar, waarvan we vijf voorbeelden zullen toelichten hieronder: 

Marketing

Een essentiële skill binnen marketing is het vermogen om effectief en overtuigend te communiceren. Door deze skill te benutten, kan een marketeer een goed doel helpen door de boodschap van het goede doel op een krachtige manier over te brengen naar het publiek. 

Of het nu gaat om het schrijven van pakkende teksten, het creëren van visueel aantrekkelijk materiaal of het opzetten van een succesvolle social media campagne, een marketeer kan een cruciale rol spelen bij het vergroten van de zichtbaarheid en het bereik van een goed doel. 

Als je gemotiveerd bent om je marketing skills in te zetten voor het goede doel, overweeg dan om een vacature bij De Nieuwe Gevers op te pakken. Hier krijg je de kans om je talenten te gebruiken om positieve verandering te bewerkstelligen.

Strategie 

Een strategisch advies binnen marketing is om een goed doel te helpen door een doelgroepanalyse uit te voeren. Door grondig onderzoek te doen naar de kenmerken en behoeften van potentiële donateurs, kan een marketeer gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes ontwikkelen. 

Het identificeren van de juiste kanalen en communicatiemiddelen om de boodschap van het goede doel over te brengen, is ook van cruciaal belang. Door gebruik te maken van digitale marketingtechnieken zoals zoekmachineoptimalisatie, social media advertising en e-mailmarketing, kan een marketeer het bereik vergroten en meer mensen betrekken bij het goede doel.

Als je geïnteresseerd bent in het strategisch adviseren van een goed doel en het creëren van impact, bekijk dan de vacatures bij De Nieuwe Gevers. Hier krijg je de mogelijkheid om je marketingexpertise in te zetten en bij te dragen aan positieve verandering.

Copywriting

Een belangrijke vaardigheid binnen copywriting is het vermogen om overtuigende en aansprekende teksten te schrijven. Door deze vaardigheid te benutten, kan een copywriter een goed doel helpen door effectieve en emotionele boodschappen te creëren die mensen aanzetten tot actie. 

Of het nu gaat om het schrijven van wervende advertentieteksten, het opstellen van aangrijpende verhalen of het creëren van krachtige call-to-action statements, een copywriter kan een essentiële rol spelen bij het inspireren en betrekken van mensen bij het goede doel. Als je gepassioneerd bent over copywriting en wilt bijdragen aan de missie van een goed doel, overweeg dan om een vacature bij De Nieuwe Gevers op te pakken. Hier krijg je de kans om je schrijftalenten in te zetten voor een betere wereld.

Projectmanagement

Als projectmanager kun je een cruciale rol spelen in het soepel en efficiënt laten verlopen van projecten en initiatieven voor een goed doel. Door effectieve planning, organisatie en coördinatie kun je ervoor zorgen dat taken worden toegewezen, de voortgang wordt bewaakt en eventuele obstakels worden opgelost. 

Bovendien kun je zorgen voor goede communicatie en samenwerking binnen het team en met externe belanghebbenden. Bij De Nieuwe Gevers krijg je de kans om je projectmanagementvaardigheden in te zetten en bij te dragen aan positieve verandering.

Creative material: foto/video/illustratie

Een waardevolle vaardigheid binnen het creëren van creatief materiaal, zoals foto's, video's en illustraties, is het vermogen om visuele verhalen te vertellen en emoties op te roepen. Door deze vaardigheid te benutten, kan een creatief professional een goed doel helpen door krachtige en betekenisvolle visuele content te produceren. 

Of het nu gaat om het vastleggen van inspirerende momenten, het creëren van indrukwekkende video's of het ontwerpen van aantrekkelijke illustraties, creatief materiaal kan de boodschap van het goede doel versterken en mensen aanzetten tot actie. Een creatief professional kan ook bijdragen aan het opbouwen van een herkenbaar merk en het vergroten van de zichtbaarheid van het goede doel.

Als je gepassioneerd bent over het creëren van visuele content en wilt bijdragen aan een goed doel, overweeg dan om een vacature bij De Nieuwe Gevers op te pakken. Hier krijg je de kans om je creatieve talenten in te zetten om een positieve impact te maken en het goede doel te ondersteunen.

Adviescalls: HR/Business/belasting

Als adviseur op het gebied van HR, business en belasting kun je een waardevolle bijdrage leveren aan een goed doel. Door complexe vraagstukken te analyseren en praktische oplossingen te bieden, kun je helpen bij het opstellen van effectief personeelsbeleid, het identificeren van groeikansen en het optimaliseren van belastingstructuren.

Daarnaast kun je bijdragen aan het opbouwen van een sterke organisatiecultuur, efficiënte bedrijfsprocessen en het maximaliseren van financiële middelen. Als ervaren adviseur nodigen we je uit om een vacature bij De Nieuwe Gevers op te pakken en je expertise in te zetten voor positieve verandering.

Verschillende vrijwilligerswerk thema’s

We vertelde al wat over de skills ‘video’ en ‘marketing’ maar er zijn nog 24 andere skills waar jij je vrijwilligerswerk vacature op kan filteren. Andere voorbeelden van skills zijn ‘Finance’, ‘Web development’, ‘UX’, ‘Social Media’, ‘Fondsenwerving’, ‘Animatie’ en dus nog veel meer.

Naast dat de projecten gekoppeld zijn aan verschillende skills, zijn de projecten ook gebonden aan een bepaald thema. De thema’s zijn:

  1. Armoede: Het bestrijden van armoede en het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen die in armoede leven.

  2. Dierenwelzijn: beschermen en bevorderen van het welzijn van dieren.

  3. Diversiteit en inclusiviteit: bevorderen van gelijke kansen en respect voor verschillende culturen, genders, etniciteiten, seksualiteiten en religies.

  4. Duurzaamheid: behoud van natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van negatieve milieu-effecten.

  5. Natuur en milieu: Het behoud en bescherming van de natuurlijke omgeving.
    Educatie, innovatie: bevorderen van onderwijs en innovatie als middelen voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

  6. Gezondheid en ziektebestrijding: bevorderen van gezondheid en het bestrijden van ziekten.

  7. Kind en gezin: bevorderen van de rechten en het welzijn van kinderen en gezinnen.

  8. Kunst en cultuur: Het bevorderen en behouden van kunst en cultureel erfgoed.

  9. Mensenrechten: beschermen van de fundamentele rechten van alle individuen.

  10. Ontwikkelingshulp: Het helpen van ontwikkelingslanden bij het verbeteren van hun sociale, economische en politieke ontwikkeling.

  11. Religie en spiritualiteit: Het begrijpen en respecteren van verschillende religies en spirituele overtuigingen.

  12. Sport en recreatie: bevorderen van sport en recreatie als middelen voor gezondheid, sociale integratie en persoonlijke ontwikkeling.

  13. Slachtofferhulp: Het biedt steun en hulp aan slachtoffers van misdrijven, geweld of natuurrampen.

  14. Welzijn: Het bevorderen van het welzijn en de levenskwaliteit van individuen.

  15. Wetenschap en onderzoek: Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

Ontzettend veel moois waar jij je steentje aan kan bijdragen. Wanneer je een account aanmaakt kan je zelf aanvinken voor welke doelen jij je wil inzetten door uit één of meerdere van deze thema's te kiezen.

Junior, medior of senior? Iedereen is welkom om een project te doen!

Wil jij vrijwilligerswerk juist gebruiken om ervaring op te doen binnen je huidige of een nieuwe vakgebied, je portfolio uitbreiden of je expertise ontwikkelen? Dat kan! Niet voor al onze projecten heb je jaren ervaring nodig. Er staan vrijwilligerswerk vacatures online voor zowel mensen met veel ervaring, als voor mensen met wat minder ervaring. Dus als junior, medior én senior ben je van harte welkom om een project bij ons te komen doen! Je draagt niet alleen je steentje bij aan een betere wereld, maar ook doe je veel ervaring op en werk je aan je zelfontwikkeling.

Solliciteren op een vrijwiligers vacature, duurt maar een minuutje!

Maar hoe werkt dat precies, je inschrijven voor een project? We leggen het even puntsgewijs aan je uit.

1. Je begint met het invoegen van een linkje naar je LinkedIn profiel.

2. Dan upload je je CV.

3. Ook vertel je kort wat over waarom jij de juiste professional bent voor dit project en waarom je graag dit goede doel wil helpen.

4. Als je op de gele 'ik wil helpen' knop drukt en hebt bevestigd dat jij de skillset voor deze opdracht bezit, wordt je aanmelding verstuurd.

5. De organisatie krijgt een melding van jouw inschrijving en bekijkt je motivatie en ervaring. Zij bepalen uiteindelijk of er een match is. Het kan soms zijn dat meerdere mensen zich inschrijven op een project en dat iemand anders gekozen wordt. Geen paniek, wij helpen je graag aan een nieuw project!

6. Mag je aan de slag met het project? Dan heb je nog een kennismakingsgesprek met de organisatie waarin jullie elkaar kunnen leren kennen en waarin je wat meer wordt gebriefd over het project.

Nu je weet hoe dit in z'n werk gaat, zou ik zeggen: Solliciteer direct op een vrijwilligerswerk vacature op ons platform! Maak impact en vergroot tegelijkertijd je netwerk, ideaal ;)

Verschillende soorten vrijwilligerswerk

Wil jij iets anders doen dan je kennis & kunde doneren? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk en vrijwilligerswerk vacatures. Hier hebben we al eerder een blog over geschreven, namelijk: '9 verschillende soorten vrijwilligerswerk'. Hierin benoemen we de (volgens ons) 9 verschillende soorten vrijwilligerswerk.

Om je snel op weg te helpen lichten we ze nu ook even kort toe:

De eerste is 1 op 1 vrijwilligerswerk, waarbij je je echt voor één iemand inzet. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk waarbij je regelmatig een bejaarde opzoekt om hem of haar gezelschap te houden en te helpen met huishoudelijke klusjes. Hier zijn best een hoop vrijwilligerswerk vacatures over te vinden.

Ook een vorm

van vrijwilligerswerk is om onderdeel te worden van een campagneteam. Hierbij zet je je over een langere periode in voor een bepaald onderwerp. Kom bijvoorbeeld samen met de organisatie Amnesty in actie voor mensenrechten!

Daarnaast kan je ook helpen bij verschillende lokale verenigingen. Ga bijvoorbeeld vrijwillig aan de slag bij een sportvereniging als dansleraar.

Dan het bekleden van bestuursfuncties. Dit is echter wel bedoeld voor mensen die hier al enige ervaring mee hebben. Zet je leidinggevende skills bijvoorbeeld in en wordt voorzitter. Of als je goed bent met financiën is een functie als penningmeester misschien wel wat voor jou.

Een welbekende vorm van vrijwilligerswerk: collecteren. Ga lekker op pad, zorg dat je stappenteller meewandelt en zamel geld in voor een goed doel.

Heb je geen tijd of zin om voor een langere periode bezig te zijn met vrijwilligerswerk? Geen probleem, je kan namelijk ook impact maken met het doen van een eenmalige hulpactie. Zamel bijvoorbeeld een middagje eten in voor de voedselbank (in de blog '9 verschillende soorten vrijwilligerswerk' vertellen we je over onze ervaring hiermee), of schenk een ochtend soep in voor daklozen van Het Leger des Heils. Een kleine moeite, maar een grote impact!

Je hoeft natuurlijk niet in Nederland te blijven om impact te maken, dit kan even goed in het buitenland. Help met het herbouwen van een school in Nepal, ga aan de slag bij een kinderopvang in Bali of ga wekenin een yoga-meditatie centrum in Portugal. Je kan het zo gek niet bedenken! In de blog 'De Nieuwe Gevers geven vrijwilligerswerk in het buitenland' lees je over onze ervaringen met vrijwilligerswerk in het buitenland en vind je linkjes naar verschillende vrijwilligerswerk vacatures.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen in je zoektocht naar vrijwilligerswerk. Misschien dat je in deze blog al een vrijwilligerswerk vacature hebt gevonden die je aanspreekt. Wij willen je in ieder geval heel veel succes wensen met het bijdragen van jouw steentje(s)! 🥰

Gerelateerde artikelen

Meld je ook aan