Alleen voelen tijdens Valentijnsdag

Voel je je alleen op Valentijnsdag?

Hartverwarmende ideeën om je minder alleen te voelen

Geschreven door Zomer Verrips | 09 februari 2024

Valentijnsdag draait allemaal om liefde en romantiek, toch? Maar wat als je die dag alleen op de bank doorbrengt? Geen zorgen, je bent niet de enige en dat is helemaal oké.

In dit artikel bespreken we de verschillende redenen waarom mensen zich alleen kunnen voelen op Valentijnsdag en geven we tips om hiermee om te gaan.

Oorzaken voor alleen voelen

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je je eenzaam voelt tijdens een dag als Valentijnsdag. Een van de redenen voor deze gevoelens is misschien de sociale druk en de verwachtingen die met Valentijnsdag gepaard gaan. 

Soms lijkt het alsof iedereen in een romantische relatie zou moeten zijn of op zijn minst speciale aandacht zou moeten krijgen van een partner. Voor degenen die single zijn of zich in een ingewikkelde relatie bevinden, kan deze dag net die vervelende herinneringen opbrengen over wat ze missen of verlangen. Hieronder heb ik nog 3 redenen neergezet waarom jij je misschien alleen voelt op Valentijnsdag. 

 1. Onlangs uit een relatie gestapt: Als je net uit een relatie bent gestapt, kan Valentijnsdag pijnlijk herinneren aan wat je nu mist.
 2. Geen hartendief: Als je geen romantische partner hebt, kan deze dag een beetje too much zijn. Hartjes hier, zoenende mensen daar.Long distance: Als je grote liefde ver weg woont of als je door omstandigheden niet bij elkaar kunt zijn, kan dit zorgen voor gevoelens van gemis en eenzaamheid.
 3. Geen interesse in Valentijnsdag: Sommige mensen voelen zich alleen op Valentijnsdag, omdat ze simpelweg geen interesse hebben in deze commerciële feestdag.

Weet in ieder geval dat er tal van redenen zijn om je zo te voelen en dat daar niets geks aan is. Sterker nog, zelfs 1 op de 7 mensen voelt zich sterk eenzaam. En zo komt eenzaamheid net wat vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Maar vergeet niet hoe we hier mee om kunnen gaan! Daarover lees je hieronder meer. 

 

Alleen voelen: een vrouw die zich alleen voelt

Hoe ga je hiermee om?

Ten eerste, je waarde wordt écht niet bepaald door je relatiestatus. Get that out of your system! Het is een mooie kans om je eigen gezelschap te waarderen of dat van een vriend of vriendin. 

Door je focus te verleggen van wat ontbreekt naar wat je hebt, kun je een gevoel van voldoening ervaren, zelfs op dagen zoals Valentijnsdag. Hier 4 concrete situaties die jij kan creëren om met je eenzaamheid om te gaan. 

 1. Accepteer je situatie zonder te oordelen
  Het is belangrijk om jezelf toe te staan je alleen te voelen, zonder daarover te oordelen. Het is normaal en begrijpelijk om op bepaalde momenten eenzaamheid te ervaren.
 2. Investeer in self care
  Verwen jezelf met iets wat jou gelukkig maakt! Een massage, dat speciale glaasje wijn, of gewoon je favoriete koffie. Gebruik deze dag om extra liefde aan jezelf te besteden.
 3. Werk aan je persoonlijke groei
  Gebruik de dag om jezelf verder te ontwikkelen. Stel doelen voor de toekomst. Gebruik bijvoorbeeld de SMART-methode om je jaardoelen vorm te geven.
 4. Plan activiteiten                                                                                                                     
  Hoewel dit lijkt op een 'doen' activiteit, gaat het hier meer om het mentaal voorbereiden en structureren van je dag. Zorg ervoor dat je lekker bezig bent op Valentijnsdag, zodat je gedachten niet continu gericht zijn op het alleen zijn. 

 

Plan activiteiten om je minder alleen te voelen

4 activiteiten om je minder alleen te voelen

Maak van Valentijnsdag een feestje. Je kunt Valentijnsdag ook prima vieren zonder een romantische partner. 

 1. Kom in contact met je vrienden of familie
  Het is soms net te voor de hand liggend of de drempel ligt hoog, maar bel of bezoek de mensen die belangrijk voor jou zijn. En spoiler-alert: waarschijnlijk vinden ze het heel leuk. Want het hoeft je grote liefde niet te zijn. 
 2. Organiseer een uitje
  Bijvoorbeeld een diner met een groep single vrienden/vriendinnen en eet dat schimmelkaasje, je hoeft immers niemand te zoenen vanavond ;). Denk je nou: Ehh ja leuk allemaal, maar ik heb alleen maar koppels om me heen. Lees dan verder (als je geen huisdieren hebt om een etentje mee te organiseren.)
 3. Quality Time met jezelf
  Ga lezen, wandelen of ontdek een nieuwe hobby, misschien glazen verven? Of ga je huis Marie Kondo opruimen (mijn guilty pleasure…). Doe in ieder geval activiteiten waar JIJ blij van wordt. 
 4. Random acts of kindness                                                                                                              Iets aardigs doen voor anderen kan je eigen gevoel van welzijn verhogen, door de positieve impact die je hebt op de levens van anderen. Dit kan variëren van het sturen van een kaartje naar eenzame ouderen tot je vaardigheden doneren aan een goed doel. Op zoek naar inspiratie voor goede daden? Lees hier een lijst met wel 50 goede daden.

Geen zin in Valentijnsdag? 

Dat hoeft natuurlijk niet. Dat is een van de voordelen van single zijn. Plof op de bank met een goed boek, kijk een serie of ga lekker vroeg naar bed. Jij bepaalt wat je gaat doen. 

Goede doelen helpen die zich inzetten voor eenzaamheid

Liever geen Valentijnsdag? Maak het een dag van impact. Waarom zou je jouw energie niet inzetten om iets positiefs te doen voor mensen die zich eveneens eenzaam voelen? Het kan lastig zijn om te herkennen wie in je omgeving zich eenzaam voelt. Daarom zijn er goede doelen die zich elke dag inzetten om mensen een glimlach te bezorgen.

Jongeren voor ouderen - Stel je voor: een wereld waarin ouderen niet meer kampen met digitale problemen, eenzaamheid onder ouderen niet meer bestaat en waarin jong en oud begrip voor elkaar hebben en met elkaar verbonden zijn. Dat is de droom van Jongeren voor ouderen! Deze droom bereiken ze door het organiseren van diverse activiteiten.

Stichting Transformers Community - Zij geloven in voorkomen in plaats van genezen. Het is hun ambitie om overal in Nederland een safe space te kunnen bieden waar jongeren gewoon even mogen zijn en van elkaar leren, zodat ze om kunnen gaan met de ups en downs die het leven brengt.

MIND - MIND is de bondgenoot in de strijd voor mentale gezondheid in Nederland. Ze zetten zich in om iedereen met psychische klachten te omarmen met begrip en de nodige support. Zo hebben ze samen met de acht hulporganisaties een platform ontwikkeld. Dat een plek vormt om jongeren te helpen bij het zoeken en vinden van informatie en steun, waar ze met beginnende mentale klachten gratis en anoniem terecht kunnen.

Samenwerken met deze goede doelen

Lijkt het je interessant om met deze goede doelen samen te werken? Via ons platform, De Nieuwe Gevers, krijg je de kans om aan vrijwilligersprojecten te werken voor deze goede doelen, en dat allemaal vanuit de plek waar jij het liefste bent! Je kunt hen ondersteunen met jouw digitale skills.

Goede doelen helpen die zich inzetten voor eenzaamheid

Waarom zou je jouw energie niet inzetten om iets positiefs te doen voor mensen die zich eveneens eenzaam voelen? Het kan lastig zijn om te herkennen wie in je omgeving zich eenzaam voelt. Daarom zijn er goede doelen die zich elke dag inzetten om mensen een glimlach te bezorgen.

Jongeren voor ouderen, Stichting Transformers Community en MIND zijn slechts enkele voorbeelden van organisaties die zich inzetten voor het welzijn van anderen. Ze bieden platforms en activiteiten om mensen met elkaar te verbinden en mentale gezondheid te ondersteunen.

 

Voel je niet alleen door mensen te helpen

Deze goede doelen mee helpen tegen eenzaamheid

Je kan Stichting Transformers Community advies geven bij het installeren van plug-ins of Stichting Jongeren voor Ouderen helpen met marketing, zodat ze hun doelgroep beter kunnen bereiken.

Lijkt het je interessant om met deze goede doelen samen te werken? Of wil je verder kijken voor goede doelen vacatures? Via ons platform, De Nieuwe Gevers, krijg je de kans om aan vrijwilligersprojecten te werken voor deze goede doelen, en dat allemaal vanuit de plek waar jij het liefste bent!

Je kunt hen ondersteunen met jouw digitale skills. Bovendien is dit een prachtige activiteit voor 14 februari.

Mijn belangrijkste les aan jou is om het belang van eigenwaarde en geluk loskoppelen van romantische relaties

De belangrijkste les die we kunnen leren is dat eigenwaarde en geluk niet afhankelijk zijn van een romantische relatie. Het is zo belangrijk om jezelf te waarderen en lief te hebben, ongeacht je relatiestatus op een dag als 14 februari. Jij bent compleet, met of zonder partner. 

Maar…

Wil je tijdens Valentijnsdag zeker weten dat je niet alleen bent? Maak dan vooral gezellig gebruik van een flexplek bij de Nieuwe Gevers, tussen 10:00 en 17:00. Als je zin hebt om een goed doel te helpen met online vrijwilligerswerk helpen wij je graag verder. Maar je kan ook zelf een kijkje nemen.

Meld je alvast aan als Nieuwe Gever. En stuur een berichtje naar zomer@denieuwegevers.nl voor informatie over de flexplek op 14 februari. Wij zien je graag!

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan