2

Olga en Michel hielpen Village of Peace

Een succesvolle samenwerking

Geschreven door Demi Brommer | 21 juni 2024

Je skills inzetten voor het goede. Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn. Sterker nog, Nieuwe Gever Michel kon Village of Peace al binnen 2 weken helpen. Hij ontwikkelde een Excel-monitor chart om de data van Afghaanse kinderen te volgen. Zijn werk was de inspiratie voor het Village of Peace om dit aan te bieden aan andere organisaties. Hiervoor creëerde UX-designer Olga vervolgens vrijwillig een overzichtelijke website.

We hadden laatst het genoegen om zowel Olga als Jaco van Village of Peace te spreken over hun succesvolle samenwerking. Benieuwd naar hun verhaal? Lees vooral even verder.

Wat doet Village of Peace?

Village of Peace zet zich in om Afghanen, met name weduwen en wezen, de training en coaching te bieden die ze nodig hebben om zelf hun uitdagingen aan te gaan. Hoe? Ze gebruiken hiervoor een ‘bottom-up’ strategie. Deze aanpak moedigt mensen aan om zelf de touwtjes in handen te nemen en veranderingen door te voeren die voor hen belangrijk zijn. Village of Peace realiseert dit onder andere door samen met Afghanen sociale ondernemingen op te zetten. De missie van deze ondernemingen is om maatschappelijke problemen aan te pakken.

Het is misschien niet de traditionele manier van ontwikkelingshulp die je gewend bent. Maar maakt Village of Peace juist zo speciaal. Ze onderscheiden zich door een vernieuwende aanpak waarbij zelfredzaamheid centraal staat.

Deze aanpak wordt bovendien geadviseerd door de Nederlandse regering met betrekking tot Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerkingen. Zelfs de huidige Afghaanse president Ghani geeft nadrukkelijk aan dat hulporganisaties alleen welkom zijn als ze een combinatie bieden van hulp, handel en investeringen. 


Afbeelding van Village of Peace

De realiteit van weduwen en wezen in Afghanistan en Village of Peace

In Afghanistan wonen opvallend veel weduwen en wezen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Het leven zonder man is voor een Afghaanse vrouw zwaar. Ze moeten vaak zien te overleven met beperkte middelen, wat er vaak toe leidt dat kinderen van weduwen op straat belanden.

De overheid erkent het probleem, maar is op dit moment niet in staat om goede hulp te bieden. Daarom wil Village of Peace hun steentje bijdragen. Ze bieden onderdak, goede voeding en onderwijs aan wezen. En bieden weduwen een baan aan bij een van de sociale ondernemingen van Village of Peace. Bovendien zorgt een Care-team voor basale medische hulp en voorlichting over hygiëne en goede voeding.

Bekijk hier wat ze nog meer betekenen voor Afghaanse weduwen en wezen →



Afbeelding van Village of Peace

Welke impact maakt Village of Peace?

Village of Peace zet zich dus in voor Afghaanse weduwen, om hun zelfredzaamheid te bevorderen en hun plek in de Afghaanse maatschappij in te nemen. Hierbij is voedselzekerheid de springplank naar een gezond en zelfstandig bestaan. Voor de weduwe en haar kinderen, en haar directe netwerk.

Wat hebben ze daarmee al bereikt? Dit zijn de cijfers van 2023:

  • Praktijk onderwijs gegeven aan 350 jonge meisjes en 105 weduwen over gezonde voeding en het opbouwen van zelfredzaam bestaan.

  • Acute voedselhulp geboden aan 3000 gezinnen.

  • High Diversity Gardening-training gegeven aan 200 deelnemers. Nu verbouwen zij zelf hun groenten, voor eigen gebruik en verkoop.

  • Dagelijks 110 ondervoede kinderen voorzien van pindapasta. Hierdoor zijn zij weer sterk en energiek geworden.

  • Ten minste 2100 ondervoede kinderen (1-5 jaar oud) gedurende 4 maanden geholpen.

  • Acute noodopvang geboden aan 6 weduwen en 40 weeskinderen. Zij hebben nu een veilig thuis in de community van Village of Peace.

Hoe Nieuwe Gever Michel in 2 weken Village of Peace hielp

In de wereld van ontwikkelingswerk staat één ding vast: data is de sleutel om impact te kunnen meten. Neem bijvoorbeeld het pindapasta-project van Village of Peace, waar dagelijks 110 ondervoede kinderen worden voorzien van deze voedzame pindapasta. Om dit project goed te kunnen monitoren, was er een monitor chart nodig. Alleen hoe je zo'n chart kon maken, daar was Village of Peace nog niet over uit.

Gelukkig sprong Nieuwe Gever en Data Quality Analyst Michel Groothalle te hulp. Binnen no-time ontwikkelde hij een Excel-monitor chart voor Village of Peace. Hiermee wordt door de data inzichtelijk hoe hun programma werkt.

Dit zegt Village of Peace over het werk van Michel:

“Dit programma maakt het mogelijk om de voortgang van elk kind onder onze zorg wetenschappelijk te volgen, waarbij gewichtstoename wordt aangetoond en medische problemen worden gesignaleerd. Het stimuleert ook onze fondsenwerving door gegevens te verstrekken die de gezondheidsverbeteringen van de kinderen aantonen.”

Michel's inzet was onmisbaar

Village of Peace is zelf vier maanden bezig geweest om zo’n monitor chart te maken en onderzoek daar naar te doen. Toen ze dit project plaatsten en met Michel in contact kwamen, was hij er binnen 2 weken mee klaar.

De Excel-monitor chart - Village of Peace

Hoe Nieuwe Gever Olga haar skills inzet als UX-designer 

Naar aanleiding van het succes van de Excel-monitor chart, heeft Village of Peace het SEEDS-project gelanceerd. Dit project is bedoeld om ook andere organisaties te helpen hun effectiviteit te meten door hun data inzichtelijk te maken. 

Voor het SEEDS-project was een nieuwe website nodig. Hiervoor kwam Nieuwe Gever en UX-designer Olga Molina Leche in beeld. Olga heeft een heldere website voor Village of Peace gemaakt, perfect voor de doelgroep van dit initiatief. Als kers op de taart heeft Olga ook een nieuw logo ontworpen voor het SEEDS-project.

Momenteel zijn ze nog druk bezig met de lancering van het project. Zeer binnenkort kun je de website van Olga bewonderen.

De samenwerking met Olga en Jaco

Tijdens het gesprek met Olga en Jaco werd al snel duidelijk dat hun samenwerking echt fantastisch verliep. Jaco was onder de indruk van hoe Olga altijd precies de juiste vragen stelde aan de organisatie. Olga zelf straalde en vertelde enthousiast dat ze super blij was om met Village of Peace samen te werken en dat ze deze betekenisvolle projecten waardeert. 

Benieuwd naar Jaco en Olga’s gesprek? Bekijk dan dit filmpje met Jaco en Olga

Jaco en Olga in gesprek over hun samenwerking

Doneer net als Michel en Olga jouw skills aan een goed doel

Door de expertise van Michel en Olga kan Village of Peace zich nu beter concentreren op hun projecten in Afghanistan. Hun bijdrage heeft een grote impact gemaakt. Met de Excel-monitor chart die Michel ontwikkelde, kan de organisatie nu de groei van 110 ondervoede kinderen nauwkeurig bijhouden. En dankzij de nieuwe website die Olga heeft ontworpen, kunnen nu ook andere organisaties hun data beter verzamelen en gebruiken.

Wil jij ook iets betekenen voor een goed doel? Neem een kijkje op onze projectpagina en ontdek meteen hoe jij kunt bijdragen.

Gerelateerde artikelen

Meld je ook aan