Herken je positieve eigenschappen
Wat zijn jouw superpowers?
Geschreven door Emma de Vries | 12 september 2024
Jouw positieve eigenschappen zijn je (verborgen) superpowers die je nodig hebt, zowel privé als op werk. Als je weet wat die superpowers zijn, kun je ze ook inzetten en een impact maken in je eigen omgeving en misschien zelfs op de rest van de wereld.
Met jouw eigen unieke eigenschappen onderscheidt jij je van de rest. Zo heb je bepaalde positieve eigenschappen nodig om goed samen te kunnen werken in teamverband en gewoon lekker in je vel te zitten. Benieuwd naar welke positieve en negatieve eigenschappen jij bezit en hoe je deze kan inzetten?
In deze blog duik ik in de belangrijkste 27 positieve eigenschappen die jij écht wilt hebben. En ik leg uit hoe je ze voor je kunt laten werken. Bijvoorbeeld op werk of als je een keertje vrijwilligerswerk gaat doen. Maar eerst leg ik uit hoe je überhaupt kunt herkennen welke eigenschappen jij al hebt.
Welke van deze 27 positieve eigenschappen heb jij?
Voordat je goed beslagen ten ijs een sollicitatiegesprek of levensreflectie aan kunt gaan, moet je eerst herkennen wat jij in huis hebt. Welke mooie eigenschappen je al bezit. En misschien zelfs waarom.
Wij hebben alvast een lijst van eigenschappen samengesteld om je te helpen deze te herkennen:
-
Behulpzaam
-
Loyaal
-
Eerlijk
-
Respectvol
-
Vriendelijk
-
Betrouwbaar
-
Collegiaal
-
Geduldig
-
Samenwerkingsgericht
-
Flexibel
-
Empathisch
-
Doorzettingsvermogen
-
Enthousiast
-
Gedreven
-
Hardwerkend
-
Prestatiegericht
-
Stressbestendig
-
Nauwkeurig
-
Creatief
-
Zorgvuldig
-
Praktisch
-
Consequent
-
Bescheiden
-
Zelfverzekerd
-
Sterk
-
Leiderschap
Kies bijvoorbeeld de 10 eigenschappen die het beste bij je passen en ga dan na waarom dat zo is. Misschien kun je ook per eigenschap al een voorbeeld bedenken; hoe die eigenschap bij jou tot uiting komt.
Quiz om je positieve kwaliteiten te herkennen
Vind je het nog lastig om positieve eigenschappen bij jezelf te herkennen? Beantwoord dan de volgende drie quizvragen om erachter te komen welke bij jou horen:
Vraag 1: Hoe ga je om met uitdagingen op het werk of in het dagelijks leven?
-
A) Ik probeer altijd creatieve oplossingen te bedenken.
-
B) Ik blijf kalm en probeer de situatie stap voor stap aan te pakken.
-
C) Ik luister naar anderen en werk graag samen om het probleem op te lossen.
Vraag 2: Wat is je reactie als een teamlid hulp nodig heeft?
-
A) Ik bied direct mijn hulp aan en neem vaak het voortouw.
-
B) Ik zorg ervoor dat ze zich gehoord voelen en geef ondersteuning waar nodig.
-
C) Ik probeer hun situatie te begrijpen en zoek samen naar een oplossing.
Vraag 3: Hoe organiseer je je werk of dagelijkse taken?
-
A) Ik zorg ervoor dat alles van tevoren goed gepland is, zodat er geen verrassingen zijn.
-
B) Ik pas me aan als er onverwachte dingen gebeuren en blijf flexibel.
-
C) Ik werk vaak samen met anderen en overleg over de beste aanpak.
Check de resultaten onderaan de blog!
Doe nu ook de quiz om te ontdekken hoe altruïstisch jij bent →
Deze 12 positieve eigenschappen heb je nodig om goed je werk te doen
Nu je weet welke eigenschappen jou het meest kenmerken, wil je misschien ook weten welke van die eigenschappen je op de werkvloer nodig hebt. In sollicitatiegesprekken zijn veel hiring managers op zoek naar deze kwaliteiten:
-
Betrouwbaarheid: Je houdt je aan je beloftes en je woorden komen overeen met je daden. Hierdoor kunnen collega’s en vrienden jou vertrouwen.
-
Empathie: Door je in te leven in de situatie van anderen en begrip te tonen, creëer je een band met elkaar. Het heeft een positief effect op de teamdynamiek en sfeer. Je kan op deze manier een stuk prettiger en effectiever samenwerken en andere mensen helpen.
-
Creativiteit: Je gebruikt je creativiteit om nieuwe, innovatieve oplossingen te bedenken. Door verschillende invalshoeken te combineren, vloeien hier vaak beter doordachte oplossingen en strategieën uit voort.
-
Geduld: Je blijft kalm onder druk en laat jezelf niet beïnvloeden door stress van anderen. Je begrijpt dat de weg naar succes tijd en geduld vraagt.
-
Eerlijkheid: Je bent open en deelt graag je eerlijke mening, ook als je het ergens niet mee eens bent. Hiermee creëer je een sterke en gezonde relatie met je collega’s en vrienden.
-
Hardwerkend: Je toont veel inzet om je doelen te bereiken en wil jezelf blijven verbeteren. Wanneer dit lukt, zorgt dit voor veel rust en voldoening.
-
Zelfverzekerdheid: Je neemt je beslissingen met veel overtuiging.
-
Verantwoordelijkheid: Je zorgt ervoor dat deadlines worden gehaald. Je bent je bewust van de impact van je eigen daden en beslissingen en neemt de gevolgen hiervan serieus.
-
Positiviteit: Je blijft optimistisch, ook als het even tegen zit. Je zoekt naar oplossingen en blijft niet te lang hangen in het negatieve. Je hebt altijd een glimlach op jouw gezicht 🙂
-
Samenwerkingsgericht: Je weet dat je samen meer bereikt dan alleen. Je werkt graag samen met anderen en zoekt actief naar manieren om anderen te helpen.
-
Communicatie: Communication is key! Goede communicatie binnen je team vermindert het risico op misverstanden. Projecten verlopen soepeler en deadlines worden gehaald. Wel zo prettig!
-
Reciprociteit: Je behandelt anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Dit creëert een open en prettige werkomgeving.
Heb je dus een sollicitatiegesprek en wordt er naar je kwaliteiten gevraagd? Benoem een of meer uit bovenstaande lijst. Zo kun je laten zien wat je in huis hebt en of je geschikt bent voor de functie. Ook laat je zien dat je zelfbewust bent. Wees hierbij bescheiden, zodat je niet arrogant overkomt.
Hoe kun je jouw positieve eigenschappen het best beschrijven?
Je kunt het beste jouw positieve eigenschappen, ofwel sterke punten, beschrijven door voorbeelden te gebruiken. Dit is waar succesverhalen om de hoek komen kijken. Dit kun je goed doen met behulp van de STARR-methode. Deze methode helpt je om te reflecteren op je eigen gedrag en je bewust te worden van wat jij kan.
Deze methode staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie en zorgt ervoor dat jij concrete antwoorden kunt geven wanneer iemand je vraagt wat je goed kan. Hier is een voorbeeld van hoe je deze methode het best kunt toepassen:
Situatie: Dalia deed een vrijwilligersproject voor Stichting Honden en Katten om hen te helpen om meer inschrijvingen te krijgen voor hun programma tegen angst voor honden.
Taak: Het was de taak van Dalia om meer inschrijvingen te genereren. Ze moest hiervoor de zichtbaarheid van de stichting vergroten en een strategie ontwikkelen om meer mensen te bereiken. Ook moest ze zorgen voor betere communicatie naar de doelgroep toe over het doel en voordelen van het programma.
Actie: Dalia begon met het analyseren van de huidige marketingstrategie en doelgroep van de stichting. Daarna ontwierp ze een bewustwordingscampagne gericht op mensen met angst voor honden. Deze campagne bestond uit social media posts, flyers bij huisartspraktijken en verhalen van succesvolle deelnemers die hun angst hadden overwonnen. Ook zorgde ze ervoor dat de website werd geoptimaliseerd (SEO).
Resultaat: Er was een toename van het aantal inschrijvingen voor het programma. De verbeterde online aanwezigheid zorgde voor meer verkeer op de website.
Reflectie: Dalia leerde dat het belangrijk is communicatie af te stemmen op de doelgroep. Ook zag ze dat het essentieel is om het proces voor inschrijving zo gemakkelijk mogelijk te maken. Als ze het opnieuw mocht doen, zou ze meer persoonlijke contactmomenten creëren om een nog breder publiek te bereiken.
Door een STARR in te vullen en te reflecteren op je eigen handelen en kom je erachter wat jouw sterke punten zijn.
Waarom zijn positieve eigenschappen soms ook negatieve eigenschappen?
Elke positieve eigenschap kent een keerzijde. Dit gebeurt vaak wanneer je de eigenschap zo vaak inzet dat je hierin doorslaat.
Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen, door op jezelf te reflecteren en feedback aan anderen te vragen. Deze valkuil kun je zien als een uitdaging om aan te werken.
Zeven voorbeelden van dit soort negatieve positieve eigenschappen zijn:
-
Behulpzaam wat zich uit in bemoeizuchtigheid
-
Creativiteit wat overkomt als chaos
-
Enthousiasme wat omslaat naar fanatisme
-
Ambitieus uit zich als veeleisend
-
Geduldig komt over als passief
-
Sterk komt over als hoogmoedig
-
Vriendelijkheid wat omslaat naar slijmen
Zet je positieve eigenschappen in met vrijwilligerswerk
Ben je erachter gekomen wat jou nou zo'n leuk persoon maakt? Zet dan nu die topkwaliteiten van je in voor goede doelen. Dat kan door goede daden te verrichten tijdens korte en flexibele projecten, om maatschappelijke organisaties te helpen met jouw skills.
Meer weten hierover? Vind dan nu een project dat bij je past en werk aan je persoonlijke eigenschappen of ontdek nog nieuwe, mooie kanten van jezelf.
Resultaten van de quiz: Welke positieve kwaliteiten herken je bij jezelf?
-
Meeste A's: Creativiteit en leiderschap.
-
Meeste B's: Stressbestendigheid en veerkracht.
-
Meeste C's: Samenwerking en empathie.
Gerelateerde artikelen
door Lou Benders
Mensen helpen, wat doet dat met je?
31 oktober 2023
Wil je een verschil maken in de wereld? Ontdek hoe mensen helpen niet alleen voldoening geeft, maar ook je zelfvertrouwen vergroot en je professionele reputatie versterkt. Lees nu onze blog en raak geïnspireerd om je
door Lou Benders
Doe de quiz: Hoe altruïstisch ben jij?
10 november 2023
Ben jij een altruïst? Doe de quiz en ontdek jouw altruïstische kant! Ontdek hoe bereid je bent om anderen te helpen zonder iets terug te verwachten. Test nu jouw altruïstische kwaliteiten.
door Milou van De Nieuwe Gevers
Een nieuwe manier van impact maken: skill-based vrijwilligerswerk
09 juni 2021
Veel professionals hebben behoefte aan maatschappelijke impact, maar je kan moeilijk je baan opzeggen en fulltime vrijwilliger worden. Gelukkig is dat ook niet nodig - maak kennis met skill-based vrijwilligerswerk.