Succesvolle vrouw na schrijven portfolio

Portfolio maken: Hoe doe je dat het best?

Tips voor het schrijven van een portfolio

Geschreven door Emma de Vries | 26 september 2024

Wil je ook opvallen met een onweerstaanbaar portfolio? In deze blog geef ik je een aantal tips om jezelf als professional in de schijnwerpers te zetten. Ik vertel je waarom een portfolio het verschil kan maken bij een sollicitatie en hoe je dat portfolio echt kunt laten shinen. Inclusief stappenplan en tips hoe je het er professioneel uit kan laten zien. 

Om het echt concreet te maken, deel ik een aantal voorbeelden. Maar eerst: waarom überhaupt een portfolio?

Start met een vrijwilligersproject om je portfolio op te bouwen → 

Wat is een portfolio en waarom zou je een portfolio maken?

Een portfolio is een verzameling van je werk. Dit kan gaan om geschreven teksten, afbeeldingen, illustraties, certificaten, afgeronde projecten en andere creaties. In een portfolio maak je een overzicht van je competenties en ervaringen. 

Tijdens het solliciteren naar een baan is een portfolio een mooie aanvulling op je CV en motivatiebrief. Het biedt een visuele presentatie van welke competenties en positieve eigenschappen je allemaal in huis hebt. 

De inhoud van je portfolio

Wat moet er nou in zo'n portfolio? Dat kan echt heel sterk variëren en ligt vooral aan je eigen smaak. Wil je een voorzetje? Hier zijn 9 richtlijnen: 

  1. Voorblad: Hiermee maak je de lezer nieuwsgierig. Zet hierop je een titel, je naam en een korte omschrijving van de inhoud. Plaats hierbij een passende foto of afbeelding. 

  2. Auteursrecht: Vermeld voor in je portfolio dat het je eigen intellectuele eigendom is en dat het niet zonder toestemming verspreid mag worden. Je laat hiermee zien dat je je werk serieus neemt, en de lezer weet waar hij aan toe is. 

  3. Een inleiding: Leg hierin uit wie je bent, wat je doet en welke kwaliteiten je hebt. Vermeld hier ook je contactgegevens en eventueel links naar socialmediaprofielen, zodat de lezer gemakkelijk contact met je kan opnemen. 

  4. Je professionele achtergrond: Geef overzichtelijk je opleidingen en werkervaring neer, ook als je vrijwilligerswerk hebt gedaan om mensen te helpen

  5. Dossier met eigen werk: Hierin laat je zien wat je allemaal gecreëerd hebt en demonstreer je je kwaliteiten en vaardigheden. Wat dit is, ligt natuurlijk aan je vakgebied. Het mooiste is als je ook kan laten zien wat de resultaten ervan waren, om de lezer nog meer te overtuigen van jouw kwaliteiten. 

  6. Vaardigheden: Geef een lijst van de vaardigheden die je bezit. Denk hierbij aan technische skills, talen en persoonlijke vaardigheden. 

  7. Certificaten: Laat hier relevante certificaten zien. Zo overtuig je de lezer nog meer van jouw kennis. 

  8. Aanbevelingen of testimonials: Dit biedt een objectieve validatie van je vaardigheden en werkethiek. Dit kan helpen bij het overtuigen van je kunde en kennis. 

  9. Persoonlijk ontwikkelplan met carrièredoelen: Laat de lezer zien dat je ambitieus bent en altijd wil blijven leren. Zet het er ook in als je bijvoorbeeld goede voornemens hebt. Hiermee laat je je professionele groei zien. 

Tips om je portfolio er professioneel uit te laten zien

Om je portfolio een professionele uitstraling te geven, wil je je aan een aantal regels houden.

Ken als eerste je doelgroep: naar wie stuur je je portfolio op? Pas de inhoud eventueel hierop aan. Daarnaast geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Kies je beste werk en zorg voor variatie om al je genoemde vaardigheden aan te tonen. Zorg voor een mooie vormgeving, consistente lay-out en een hoge resolutie van je foto’s en/of video’s. Maak je portfolio overzichtelijk: zorg voor een logische volgorde waarin men goed kan navigeren. Laat het proces van je creaties zien: denk hierbij aan schetsen, concepten en prototypes.

Als je denkt dat je portfolio tip top in orde is, vraag om feedback van mensen om je heen. Externe perspectieven zijn enorm waardevol. Ook kan die persoon de taal en spelling nog eens controleren. Werk je portfolio tot slot regelmatig bij met recente werken, zodat je je voortdurende groei kan aantonen. 

Layout van je portfolio

Voor het ontwerpen van je portfolio zijn er verschillende opties. Je kan dit zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van bestaande templates in Canva. Voorbeelden van geschikte templates zijn: 

Voor het ontwerpen van je portfolio zijn er verschillende opties. Je kan dit zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van bestaande templates in Canva. Voorbeelden van geschikte templates zijn: 

 

  1. Pink Bold Modern Creative Portfolio Presentation

 

  1. Beige Minimalistic Simple Portfolio Cover A4 Document



  1. Monochrome Bold Modern Portfolio Cover A4 Document

Je kan ook zoeken op ‘portfolio’ en zelf een geschikte template kiezen. 

Andere tools voor het bouwen van een portfolio

Je zou ook een website kunnen (laten) bouwen waarop al je informatie en werk te vinden is. Een handige website om dit te doen is Wix. Ook op deze website staan oneindig veel templates die je kan gebruiken voor het maken van je portfolio.

Een ander voorbeeld van een online tool om websites te bouwen is Webflow. Mocht je echt heel creatief zijn, kun je InDesign gebruiken. Mocht je hierin iets minder handig zijn, kun je ook nog je portfolio laten maken door een professional.

Voorbeelden van mooie portfolio’s

Heb je nog wat inspiratie nodig van andere portfolio’s? Ik deel hieronder graag een aantal voorbeelden. Elk portfolio is natuurlijk anders: geef er vooral je eigen draai aan. 

Portfolio van Goshi Vlaanderen


Goshi is studente Styling, Interieur en Vormgeving. In haar portfolio laat ze verschillende opdrachten zien: ze deelt hierbij het proces en legt uit waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.

Portfolio van Matt Lewis

Matt is editor van video en andere media. Hij laat veel van zijn mooie werk zien. Dit geeft hij heel overzichtelijk weer op zijn website. 

Portfolio van BLYNK Social

BLYNK Social is een creatieve branding agency. In hun portfolio leggen ze gedetailleerd uit wat ze hebben gedaan om merken te helpen met hun branding strategieën. 

De portfolio’s hierboven zijn erg visueel. Je hebt natuurlijk ook portfolio’s die veel meer tekst bevatten. Hieronder een voorbeeld daarvan: 

Portfolio van Gregory P. Perreault

Gregory is een geleerde in journalistiek. Hij heeft veel onderzoek gedaan en een boek geschreven. Zijn portfolio is krachtig omdat hij goed kan uitleggen wat hij doet: hij is er gepassioneerd over. 

Checklist: Is jouw portfolio ready?

Om er zeker van te zijn dat jouw portfolio helemaal af is, heb ik een checklist opgesteld. Ga deze voor jezelf na en kijk of er nog wat mist.

uitgevinkt Je portfolio ziet er aantrekkelijk uit en heeft een professionele uitstraling

uitgevinkt Je portfolio heeft een duidelijke structuur

uitgevinkt Je portfolio bevat belangrijke persoonlijke informatie inclusief contactgegevens

uitgevinkt Je portfolio bevat origineel werk en is authentiek 

uitgevinkt Je portfolio bevat recent werk

uitgevinkt Je portfolio bevat geen taal- en spellingsfouten

Werk aan je portfolio met de vrijwilligersprojecten via De Nieuwe Gevers

Nu je weet hoe je een portfolio kan maken, moet je misschien nog werk verzamelen om je portfolio te vullen. Waarschijnlijk heb je al het een en ander liggen, maar jezelf blijven ontwikkelen door middel van nieuwe opdrachten is ook belangrijk. 

Door vrijwilligerswerk te doen, kun jij werken aan je portfolio voor unieke organisaties als het Rode Kruis, World Animal Protection, Stichting Bont voor Dieren en Village of Peace. Door korte, flexibele projecten via De Nieuwe Gevers te doen, kun jij zo jouw portfolio uitbreiden.

Meld je ook aan