Dog Is Cute

Maar dan anders: vrijwilligerswerk met dieren

Geschreven door Irene van De Nieuwe Gevers | 30 juni 2021

Als je op bovenstaande titel hebt geklikt, zoek je wellicht een excuus om met dieren te knuffelen. Of je bent sowieso gewoon een dierenliefhebber, mag ook. Wat het ook is, je bent dus op zoek naar vrijwilligerswerk met dieren: we got you.

Hieronder vind je alle voordelen van werken met dieren en geven we je een aantal organisaties die jouw hulp maar al te graag aannemen.

Vind direct vrijwilligersprojecten om dieren te helpen →

Voordelen van vrijwilligerswerk met dieren

Dat er voordelen zijn van werken met dieren, leek ons redelijk voor de hand liggend. Maar dat het er zoveel waren, hadden we nou ook weer niet verwacht. Hier komt het lijstje.

Stressverlagend vrijwilligerswerk

Werken met dieren heeft als gevolg dat de cortisolspiegel in het lichaam daalt: stress reducerend dus. Daarnaast verlagen de bloeddruk en hartslag ook.

Stimuleert interactie met andere vrijwilligers

Vrijwilligers of collega's leren elkaar beter kennen doordat ze makkelijker een praatje aanknopen als ze het dier komen aaien of zelf ook met bijvoorbeeld een hond lopen. Huisdieren op werk komen steeds vaker voor, omdat blijkt dat het de werksfeer positief beïnvloedt (zie andere voordelen).

Vrijwilligerswerk met dieren zorgt voor beweging

Deze spreekt voor zich. Dieren hebben veel beweging nodig (zoals een hond) en daarom moet je zelf ook met de benenwagen op pad! Goed voor je viervoeter en voor jou, want bewegen zorgt naast positieve effecten voor je lichaam ook voor structuur en ritme. Een hond moet bijvoorbeeld minimaal 3 keer per dag uitgelaten worden. En lichaamsbeweging heeft bovendien een preventief effect op het ontstaan van hart- en vaataandoeningen, diabetes type 2, angststoornissen en depressie. Hup, naar buiten dus!

Vergroten cognitieve functie

Dieren kunnen ervoor zorgen dat je concentratie toeneemt. Ze stimuleren het geheugen en de communicatieve vaardigheden van de persoon die met ze in aanraking komt. Daarnaast vergroten dieren het empathisch vermogen (het vermogen om je in te leven in de ander), vooral bij kinderen.

Zorgt voor vrolijkheid bij de vrijwilliger

Een dier brengt plezier, vrolijkheid, humor, en een goed gevoel. Plus, dieren zorgen ervoor dat mensen gemiddeld genomen vriendelijker worden gevonden (dus minder conflicten op de werkvloer).

Dieren hebben geen oordeel

Dieren hebben ook een positief effect op het gevoel van eigenwaarde. Dieren oordelen niet, dus je kan je hart uitstorten als je dit wil. Ze zeggen niet dat je het verkeerd hebt gedaan en komen niet met ongevraagde oplossingen. Ze luisteren alleen maar. Vooral honden zijn goed in het lezen en begrijpen van signalen bij mensen, zoals gezichtsuitdrukkingen, stem, geur, en lichaamstaal, volgens Valerie Jonckheer van het Evidensia Dierenziekenhuis. Fijn troostmaatje dus :)

Therapeutisch effect op vrijwilligers

Een dier heeft vaak een therapeutisch effect op mensen met een mentale of lichamelijke aandoening. Het verhoogt de levenskwaliteit, vermindert angst en eenzaamheid en kan bijdragen aan opnieuw sociale contacten ontwikkelen. Honden worden bijvoorbeeld ingezet om mensen te ondersteunen die trauma's hebben opgelopen of bij ouderen in verzorgingstehuizen.

Aaien = geluk

ZorgDier is een organisatie die programma's aanbiedt waarin vrijwilligers en professionals worden opgeleid om zoveel mogelijk kwetsbare medemensen te ondersteunen met behulp van huisdier ondersteunde activiteit en therapie. Initiatiefnemer van ZorgDier, Jan van Summeren, benadrukt in een interview met Skipr het belang van contact tussen mens en dier. Het aaien en verzorgen van dieren heeft op veel mensen een rustgevende uitwerking.

Als we een dier aaien, komt er namelijk - naast endorfine - oxytocine vrij. Dit hormoon vermindert angst en geeft een gevoel van rust, vermindert ontstekingen en verbetert wondgenezing. 

Paard wordt geaaid

 

Uit verschillende onderzoeken (in bijvoorbeeld Duitsland en Zweden) blijkt dat dieren het ook fijn vinden om geaaid te worden. Zij maken, net als wij, het gelukshormoon oxytocine aan als ze geaaid worden. Dieren zullen dus zeker baat hebben van jouw aandacht als vrijwilliger!

Goede doelen & vrijwilligerswerk met dieren

We hebben een lijst voor je samengesteld met aantal goede doelen die dit soort vrijwilligerswerk aanbieden en die jij kan helpen:

Dierenbescherming

Hier kan je uiteraard heel veel vrijwilligerswerk met dieren vinden. Katten verzorgen in het dierenasiel, de dierenambulance rijden, voorlichting geven in het basisonderwijs of medewerker van de meldkamer. De lijst is groot, en je vindt 'm hier.

Oopoeh

Stichting Oma's en Opa's Passen Op Een Huisdier! Deze non-profit organisatie zet zich in voor een actiever leven voor senioren en een leuker leven voor honden. Hiervoor zetten ze senioren in als maatjes voor honden in de buurt. Zo helpen ze senioren aan meer gezelschap en beweging, honden aan meer aandacht en verzorging, en baasjes met een betrouwbare oppas.

IVN natuur en educatie

Met het IVN-programma Grijs, Groen en Gelukkig wil de organisatie ouderen in Nederland een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen ze door bijvoorbeeld knuffelkippen! Benieuwd wat jij voor ze kan betekenen? Check hun vrijwilligerswerk aanbod hier.

NL voor elkaar

Op dit platform kan je meer vrijwilligerswerk vinden dan alleen met dieren, maar ook voor dierenliefhebbers hebben ze genoeg aanbod. Neem vooral een kijkje in hun vacaturebank!

 

Varken wordt geaaid

 

Non-profit organisaties & de belangen van dieren

Los van het in contact komen met dieren, kan je natuurlijk ook opkomen voor de belangen van dieren. Het is namelijk even belangrijk dat de dieren zelf ook de voordelen ervaren van het vrijwilligerswerk, net als dat jij dat doet. Je kan hier op verschillende manieren aan bijdragen als vrijwilliger of donateur. Er zijn bijvoorbeeld vacatures te vinden op websites als PETA Nederland en World Animal Protection, die zich inzetten voor de belangen van alle dieren.

World Animal Protection Nederland

WAP zet zich in voor dieren en hun belangen en wil het leven van dieren verbeteren in Nederland en daarbuiten. Vrijwilligers helpen dit goede doel met het organiseren van acties (zoals een hondenwandeling), het verspreiden van promotiematerialen, of collecteren.

PETA Nederland

PETA, ook wel People for the Ethical Treatment of Animals, is van origine opgericht in Amerika en is ondertussen de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld. Ze richten zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten. Als vrijwilliger kan je aan de slag binnen het Actieteam, waar je mee kan doen aan evenementen, demonstraties, je stem laten horen via social media, etc. De inschrijfpagina vind je hier.

Past dit toch niet helemaal lekker in je weekplanning? Dan kan je natuurlijk ook altijd een bedrag doneren - als je het kan missen.

Vrijwilligerscentrales

Ook bij vrijwilligerscentrales kan je vrijwilligerswerk met dieren vinden. Verschillende steden hebben verschillende websites, zoals de Vrijwilligerscentrale Utrecht, Vrijwilligerscentrale Amsterdam of bijvoorbeeld Den Haag Doet.

Genoeg goede doelen om uit te kiezen dus. En met bovenstaande lijst aan voordelen en alle goede doelen vacatures ben jij helemaal ready om te starten met vrijwilligerswerk met dieren. Succes!

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan