Daisydefretes Hvonpii 82

Nooit meer awkward netwerken

Dé nieuwe manier van netwerken voor vrouwen

Geschreven door Demi Brommer | 11 maart 2024

Eline Maree, de oprichter van Het Vrouwelijke Ondernemers Netwerk, deelt haar inspirerende verhaal en visie op het creëren van een inclusieve en ondersteunende omgeving voor vrouwelijke ondernemers.

Ook vertelt ze hoe zij impact wil maken op de wereld door de krachten van vrouwelijke ondernemers te bundelen om goede doelen te ondersteunen met De Nieuwe Gevers.

Meer weten over vrouwen in hun kracht zetten?

Ontdek alles over vrouwen empowerment →

Hoe is Het Vrouwelijke Ondernemers Netwerk ontstaan?

Ik heb in 2021 Het Vrouwelijke Ondernemers Netwerk opgezet. Het is eigenlijk ontstaan omdat ik netwerkevents vaak heel ‘awkward’ vond." vertelt Eline. Je komt op dit soort evenementen een zaal binnen en dan spreek je meestal alleen ondernemers waar je op dat moment oogcontact mee maakt. Hierdoor miste ik een verbonden gevoel en lag de drempel te hoog voor mij om dit soort evenementen te bezoeken.

Daarnaast ben ik ook naar Griekenland geëmigreerd en toen merkte ik pas hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben waar je op terug kan vallen. Ik stond er op dat moment echt alleen voor. Daarom heb ik Het Vrouwelijke Ondernemers Netwerk opgericht, een laagdrempelig evenement voor vrouwen om een sterk netwerk op te bouwen.

Je hebt geen manager meer die zegt wat je moet doen. Je moet het opeens allemaal zelf doen. Dan is het heel fijn om een netwerk om je heen te hebben die jou nieuwe inzichten kan geven.

vrouwelijke ondernemers

Wat is Het Vrouwelijke Ondernemers Netwerk?

Wij willen vrouwen verbinden door middel van netwerkevenementen. Dit doen wij 100 keer per jaar live in verschillende steden en 22 keer online. 

Omdat wij het zo laagdrempelig mogelijk willen houden, hebben wij een MatchMaker tool ontwikkeld. Op basis van een algoritme matchen wij vrouwen met elkaar. Het is eigenlijk een soort Tinder waarbij je kan ‘liken’ wie je wilt spreken. Vervolgens stellen wij een programma op waarbij je constant rouleert met allerlei ondernemers.

Daarnaast werken we met experttables. Op een aantal evenementen komt er een lokale expert waar je een-op-een in gesprek kan gaan. De expert helpt vrouwen op maat gemaakt advies te geven voor hun bedrijven of vraagstukken.

En nodigen jullie ook sprekers uit?

Ik geloof niet in sprekers, want het is vaak heel generiek. Hierdoor moet je je eigen actiepunten uit een verhaal halen. Met experts krijg je daarentegen persoonlijk advies. Hier zie ik meer waarde in.

Tot slot organiseren we regelmatig contentdagen, waarbij ondernemers samenwerken om de content van hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Tijdens zo'n dag werk je nauw samen met een professionele fotograaf en videograaf om je content te creëren. Dit bespaart ondernemers bergen aan tijd, omdat ze in één dag genoeg materiaal kunnen produceren voor meerdere maanden aan content.

vrouwelijke ondernemer proost

Waar ben je op dit moment het meest trots op?

Ik vind het supergaaf dat we het afgelopen jaar meer dan 1400 vrouwen met elkaar hebben verbonden. Mijn doel is altijd geweest om impact te maken, en ik streef ernaar om netwerken toegankelijker te maken voor iedereen.

Slechts een kleine groep mensen voelt zich comfortabel genoeg om op anderen af te stappen in drukke ruimtes en er iets waardevols uit te halen. Ik ben er trots op dat ik een plek heb kunnen creëren waar iedereen gemakkelijk terecht kan en een waardevolle netwerkervaring kan hebben.

Hoe voelt het om de impact van jouw netwerk op vrouwelijke ondernemers te zien?

Het is geweldig om een rol te mogen spelen in samenwerkingen of mensen te kunnen helpen groeien in hun bedrijf. Vaak zie ik dat vrouwen elkaar inspireren en samen tot nieuwe ideeën komen, waardoor ze weer verder kunnen. Het is echt bijzonder om daar een bijdrage aan te mogen leveren, en daar ben ik enorm trots op.

Het is prachtig om met mijn werk een positieve impact te kunnen maken op het leven van vrouwen. Voor mij is er geen mooiere beloning dan dat.

Wat voor tip wil jij vrouwelijke ondernemers meegeven?

Zorg ervoor dat je omringd bent door een groep mensen die je energie geeft en waarbij je je vertrouwd en veilig voelt. 

Het is belangrijk dat deze groep je inspireert en motiveert om verder te gaan, om te groeien en jezelf te blijven ontwikkelen.

Vooral wanneer je begint met ondernemen kan het moeilijk zijn om in je oude omgeving te blijven, gezien de vele veranderingen die met het ondernemerschap gemoeid zijn. Daarom is het belangrijk om een nieuwe groep mensen om je heen te hebben die je volledig begrijpt en ondersteunt. Deze nieuwe groep zal je echt vooruit helpen en je helpen om je doelen te bereiken.

vrouwelijke ondernemers

Samenwerking met De Nieuwe Gevers

Ik ben eigenlijk al een tijdje op zoek naar een manier om iets goeds te doen voor een ander en dat te integreren in het Vrouwelijke Ondernemers Netwerk. En wat ik zo leuk vind aan De Nieuwe Gevers is dat het skill-based is.

Vrijwilligerswerk kan een stoffig imago hebben, maar inmiddels zijn er zoveel opties om een bijdrage te kunnen leveren. Hoe tof is het om skills, die je al bezit, in te zetten om een organisatie te helpen?!

Onze bijdrage aan goede doelen

We willen tijdens onze netwerkborrels goede doelen ondersteunen die verbonden zijn met een van onze steden. Hierbij willen we de kracht en skills van onze vrouwelijke ondernemers inzetten om deze organisaties te helpen. Op deze manier hopen we op een laagdrempelige manier ons steentje bij te dragen als ondernemers.

Als je bedenkt in hoeveel steden we actief zijn en hoeveel ondernemers betrokken zijn, creëren we zo een grote impact door heel Nederland, waarbij we iets goeds doen voor anderen. Hopelijk zullen ondernemers hierdoor worden aangemoedigd om vaker iets soortgelijks te doen.

Wil jij zelf ook impact maken?

Ben jij geïnteresseerd geraakt om goede doelen te helpen met jouw skills? Neem dan een kijkje op ons projectenoverzicht

Ontdek welk thema het beste bij jou past en doneer jouw vaardigheden aan een organisatie die zich hiervoor inzet. Dit kunnen thema's zijn zoals dierenrechten, milieu, ouderenzorg, mensenrechten, diversiteit, noem maar op. 

Begin vandaag en vind jouw perfecte match.

Meld je ook aan