Header Foto (1)

4 tips: Dit is hoe jij eenzame ouderen kan helpen!

Geschreven door Sarah van De Nieuwe Gevers | 01 oktober 2021

Wil jij je steentje bijdragen aan de strijd tegen eenzaamheid? Eenzaamheid onder ouderen is namelijk een groot en groeiend probleem. Bijna de helft van alle ouderen in Nederland, 1,4 miljoen ouderen, voelt zich regelmatig eenzaam.

Vandaag is het Internationale Ouderendag, het perfecte moment om deze ouderen in het zonnetje te zetten. Ontdek met behulp van deze 4 tips hoe je dit kunt doen!

Tip 1: Langs de deuren met Oma’s Soep

Oma’s Soep verbindt eenzame ouderen en jonge vrijwilligers met elkaar door middel van soep! Om de toenemende eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, organiseert Oma’s Soep wekelijkse kookdagen door heel Nederland. Tijdens deze dagen worden eenzame ouderen en jonge vrijwilligers aan elkaar verbonden door het koken (en daarna smullen) van soep. Al deze soepen worden gemaakt van verse producten en naar originele recepten van oma’s en opa’s. Dat maakt ze extra lekker toch!? 

De kookmiddag eindigt met een vrolijke Oma’s Soep lunch, waarbij de ouderen en jongeren kunnen genieten van hun eigen kookkunsten. Daarnaast kan je de soepen ook kopen in o.a. de Albert Heijn! 

 

Toen vanwege corona de kookdagen niet door konden gaan bedachten de toppers bij Oma’s Soep de soep-aan-huisdagen. Hierdoor konden ze toch blijven strijden tegen eenzaamheid en met de ouderen in contact blijven!

Een keer per week bellen in verschillende steden vrijwilligers bij ouderen aan om ze te verrassen met een tasje met soep en andere, voornamelijk fairtrade, kleinigheidjes. De verrassingspakketjes zorgen écht voor een gevoel van waardering, is dat niet al genoeg reden om een soepje aan oma langs te brengen?

Klik hier en wandel mee tijdens een soep-aan-huisdag in jouw buurt. 

Tip 2: Verstuur een kaartje via Omapost

De organisatie Omapost heeft een oplossing bedacht voor mensen die weinig tijd hebben om bij opa of oma langs te gaan. Met Omapost kan je namelijk heel makkelijk via een foto op je smartphone een echt papieren kaartje voor opa, oma, vader, of moeder laten maken.

Schrijf een persoonlijke boodschap, iets dat je wilt vertellen, of juist iets dat je wilt weten. Omapost zorgt ervoor dat jouw persoonlijke boodschap en telefoonnummer op de brief komen te staan. Op deze manier houden jullie toch contact, zonder dat je er heel veel tijd aan kwijt hoeft te zijn, ideaal toch? Daarnaast kunnen deze briefjes ervoor zorgen dat jij en je opa, oma, vader of moeder vaker bellen en hierdoor meer en makkelijker contact houden.

Dus waar wacht je nog op? Upload of kies een foto, schrijf een tekst en stuur hem op, zo makkelijk is het! Klik hier en maak de dag van een dierbare een stukje mooier.  

Tip 3: Doneer je skills aan organisaties die zich inzetten voor ouderen

Via ons eigen, De Nieuwe gevers, platform kan je je steentje op een leuke en leerzame manier bijdragen: Geef waar jij goed in bent! In plaats van geld doneren, worden jouw kwaliteiten gedoneerd tijdens een project.

Kijk welke projecten binnen jouw expertise jou enthousiast maken en interesseren. Er staan genoeg projecten op onze website om je voor in te schrijven, dus daar moet vast wat tussen zitten! Door jouw skills te doneren help je goede doelen meer impact te maken en word je netwerk ook nog eens vergroot. Dit zijn een aantal voorbeelden van goede doelen en  projecten, die ook nog eens perfect aansluiten bij de Nationale Ouderendag:

Stichting Gouden Dagen - Copywriter 

Stichting Gouden Dagen wil eenzaamheid tegengaan door tijdens een aantal vaste, maar ook flexibele activiteiten mooie contactmomenten te creëren. Iedereen is welkom; van ouderen die in zorginstellingen wonen tot ouderen die nog zelfstandig wonen. Met hun organisatie proberen ze de kloof tussen jong en oud te verkleinen.

 

Een voorbeeld is het initiatief: Gouden Wensen. Met Gouden Wensen gaan eenvoudige, betekenisvolle en bijzondere wensen in vervulling. Heeft jouw opa of oma altijd al willen skydiven, salsadansen of zwemmen met dolfijnen? Gouden Wensen maakt deze dromen werkelijkheid. Door een speciale wenskaart in te vullen en deze hierna in de Gouden Wensboom te hangen, kunnen ouderen hun wensen in vervulling laten gaan. Een herinnering die blijft voor het leven. En zeg nou eerlijk, wie wil zijn opa of oma nou niet zien salsadansen? 

Stichting Gouden Dagen is op zoek naar een copywriter om ze te helpen met het schrijven van webteksten.

Vind jij dit nou een ontzettend toffe organisatie, bezit je de benodigde skills en word je hier enthousiast van? Twijfel dan niet en schrijf je in voor dit project! Meer praktische informatie over dit project? Klik dan hier!

Maak een video voor Beleef Dementie 

Beleef Dementie laat gezonde mensen middels dementiesimulatie ervaren wat het betekent om dementie te hebben. Op deze manier wil Beleef Dementie zorgen voor een beter begrip van het ziektebeeld van dementie om zo de relatie tussen de verzorgende en de persoon met dementie te kunnen verbeteren. 

Op dit moment zoekt Beleef Dementie een cameraman of vrouw die een mooi filmpje kan maken over een VR simulatietraining. Check hier meer informatie over het project!

Help Stichting Diva Dichtbij binnen slechts 1 uur met het maken van impact

Een ander project dat mooi aansluit op de Nationale Ouderendag is een project van Stichting Diva Dichtbij. Deze organisatie heeft als missie: ‘Langdurig zieken verlichting geven door middel van professionele zang en persoonlijk contact’. Veel van de zieke mensen waar zij voor zingen zijn (eenzame) ouderen.

 

Stichting Diva is op zoek naar een webdeveloper die hen kan vertellen waar ze rekening mee moeten houden in het ontwikkelen van webformulieren en de bijbehorende betaalmodule. Ben jij de professional die zij zoeken? Check het project hier

Tip 4: Word buddy!

 

Nog een leuk initiatief is van de non-profitorganisatie: Buddybold, waarbij jongeren worden gekoppeld aan ouderen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken. Jij als buddy gaat samen met de ouderen een gezellige wandeling maken, schaken, lekker eten, muziek maken en nog veel meer. Alles is naar wens in te vullen. Op deze manier hebben de ouderen meer persoonlijk contact en jij hebt een leuke, maar ook leerzame bijbaan. Ja, dat hoor je goed. Om het voor deelnemers iets minder vrijblijvend te maken, krijgen de jongeren een vrijwilligersvergoeding. Dus wil jij op een leuke en leerzame manier ouderen helpen en daarnaast ook nog eens een zakcentje bijverdienen? Help dan mee en schrijf je hier in als buddy!

Dit zijn slechts  een aantal tips en projecten waarmee jij ouderen of organisaties die zich voor ouderen inzetten kan helpen. Bekijk meer projecten hier.

*Let op: het kan zijn dat de projecten inmiddels al door een professional vervuld zijn, wees daarom op tijd!

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Vrijwilligerswerk met je skills. 

🙂 Iemand helpen laat je lekker voelen. Inkoppertje deze. 

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk & leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV. Niet slecht. 

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet. Free karma points. 

Meld je ook aan