Mark Kieboom Jiaadhkdr1k Unsplash

Vrijwilligerswerk in Drachten

Een kleine daad, een groot verschil

Geschreven door Bart Klabbers | 28 maart 2024

Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk in Drachten? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze stad vol mogelijkheden zijn er tal van goede doelen en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken. Of je nu een paar uurtjes per week wilt bijdragen of meer betrokken wilt zijn, er is altijd wel iets dat bij jou past.


Vind direct jouw vrijwilligerswerk project dat bij jou past in Drachten.

Mensen helpen

Het mooie aan vrijwilligerswerk is dat je niet alleen anderen helpt, maar ook zelf enorm veel voldoening uit haalt. Het geeft je de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en een positieve impact te maken op Drachten.

Waarom vrijwilligerswerk?

 1. Maatschappelijke bijdrage: Vrijwilligerswerk biedt de mogelijkheid om een directe positieve impact te hebben op de samenleving. Door vrijwillig je tijd en energie te investeren in projecten en organisaties die hulp nodig hebben, draag je bij aan het verbeteren van de levens van anderen.

 2. Persoonlijke groei: Vrijwilligerswerk is een fantastische manier om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en bestaande vaardigheden te versterken. Je kunt nieuwe talenten ontdekken en leren werken in teamverband. Het kan ook helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen en het verbeteren van communicatie- en leiderschapsvaardigheden. 

 3. Carrièremogelijkheden: Vrijwilligerswerk kan een positieve invloed hebben op je loopbaan. Het toont aan potentiële werkgevers dat je proactief bent, betrokkenheid toont en bereid bent om je in te zetten voor anderen. Het kan ook dienen als een waardevolle aanvulling op je cv, vooral als je vrijwilligerswerk doet dat gerelateerd is aan je interessegebied of vakgebied. 

 4. Leert allemaal leuke mensen kennen: Vrijwilligerswerk biedt de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten op te bouwen. Je werkt samen met gelijkgestemde individuen die ook gemotiveerd zijn om anderen te helpen. Dit kan leiden tot het opbouwen van waardevolle vriendschappen en het vergroten van je sociale netwerk. 

 5. Persoonlijke voldoening: Het helpen van anderen en het maken van een verschil in iemands leven kan een onbeschrijflijk gevoel van voldoening geven. Het zien van de positieve impact die je hebt gehad op de mensen of organisaties waarmee je werkt, kan een bron van trots en tevredenheid zijn.

Soorten vrijwilligerswerk

Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk wat je kan doen. En er is altijd iets dat past bij jouw interesses en vaardigheden. Hieronder staat een lijst met soorten vrijwilligerswerk wat je kan doen:

 • Werk met dieren: Voor dierenliefhebbers zijn er mogelijkheden om te werken bij lokale dierenasiels, boerderijen of organisaties die zich richten op het welzijn van dieren.

 • Kunst en cultuur: Als je van kunst houdt, kun je helpen bij musea, theaters of feesten in de buurt. Je kunt meehelpen met het opzetten van kunstshows, toneelstukken of lessen geven over kunst. 

 • Diversiteit en inclusiviteit: Deelnemen aan programma's die culturele integratie bevorderen, ondersteuning bieden aan LGBTQ+ gemeenschappen, of helpen bij evenementen die diversiteit vieren.

 • Duurzaamheid, natuur en milieu: Bijdragen aan groenprojecten, milieu opruimacties, of educatieve programma's over duurzaam leven organiseren.

 • Educatie: Tutoring, huiswerkbegeleiding, of het faciliteren van workshops en cursussen in lokale gemeenschapscentra of scholen.

En nog vele andere thema’s wil je alle thema’s ontdekken? Bekijk onze website en ontdek waarvoor jij je skills kan inzetten. 

20 vrijwilligerswerk organisaties in Drachten

Ontdek hier 20 goede doelen in Drachten die zich inzetten voor een betere samenleving.

 1. Voedselbank Smallingerland - Verstrekt voedselpakketten aan gezinnen en individuen die financieel niet genoeg hebben om rond te komen.

 2. Stichting Present Drachten - Koppelt vrijwilligers aan hulpvragen van mensen die ondersteuning nodig hebben, variërend van klusjes in huis tot gezelschap bieden aan eenzame ouderen.

 3. Hospice Drachten - Biedt palliatieve zorg en ondersteuning aan terminaal zieke mensen en hun families.

 4. Stichting Leergeld Friesland-Oost - Helpt kinderen uit gezinnen met een laag inkomen om deel te nemen aan activiteiten op school en daarbuiten, zoals schoolreisjes en sportclubs.

 5. Dierenopvang De Swinge - Zorgt voor de opvang en verzorging van dakloze dieren en bemiddelt bij adoptie naar een nieuw thuis.

 6. Humanitas Drachten - Biedt diverse vormen van ondersteuning aan mensen in een kwetsbare positie, zoals eenzaamheid, armoede, en opvoedingsvraagstukken.

 7. Rode Kruis Fryslan - Biedt hulp bij noodsituaties, verzorgt EHBO-trainingen en ondersteunt kwetsbare groepen in de samenleving.

 8. Stichting Vluchtelingenwerk Drachten - Begeleidt en ondersteunt vluchtelingen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

 9. Stichting Maatjeswerk Autisme Drachten - Biedt individuele begeleiding en ondersteuning aan mensen met autisme.

 10. Stichting Beschermde Wieg Drachten - Biedt een veilige en anonieme plek waar vrouwen hun pasgeboren baby kunnen achterlaten als zij geen andere opties zien.

 11. Stichting Vrienden van Ziekenhuis Nij Smellinghe - Zet zich in voor extra comfort en welzijn van patiënten en bezoekers van het ziekenhuis.

 12. Stichting Vriendendiensten Drachten - Biedt vriendschappelijke ondersteuning aan mensen met psychische kwetsbaarheid om hun sociale participatie te bevorderen.

 13. Stichting De Zonnebloem Drachten - Organiseert activiteiten en huisbezoeken voor mensen met een fysieke beperking of chronische ziekte om eenzaamheid te verminderen en sociaal contact te stimuleren.

Hoe vind je vrijwilligerswerk in Drachten? 

Vind je het lastig om vrijwilligerswerk te vinden wat bij jou past? Kijk eens op de website van De Nieuwe Gevers. Daar vind je een overzicht van alle beschikbare skill-based vrijwilligerswerk projecten en kun je direct contact opnemen met de organisaties die jou aanspreken. 

Nu kan je ook altijd naar de gemeente gaan om te zien welke organisaties actief zijn in de gemeente Drachten. 

Klaar om impact te  maken

Dus waar wacht je nog op? Zet vandaag nog de eerste stap naar vrijwilligerswerk in Drachten. Want zoals Mahatma Gandhi ooit zei: "De beste manier om jezelf te vinden, is door jezelf te verliezen in de dienst van anderen."De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan