Leuk vrijwilligerswerk

Dat doe je met je kennis & expertise

Op deze pagina lees je:

1. Leuk vrijwilligerswerk

2. De soorten vrijwilligerswerk

3. Wat is skill-based vrijwilligerswerk? 

4. Ik wil vrijwilligerswerk doen

5. Ik zoek vrijwilligerswerk

Wat is leuk vrijwilligerswerk?

First things first.

Volgens de officiële website van de Rijksoverheid is er sprake van vrijwilligerswerk 'wanneer je onbetaald en onverplicht werk doet voor een ander of de samenleving'.

Maar wat maakt vrijwilligerswerk dan leuk? Hoewel je voor vrijwilligerswerk niets terugvraagt, krijg je er juist veel voor terug. Dat maakt vrijwilligerswerk leuk. Dit is voor iedereen anders, maar we hebben een aantal dingen op een rijtje gezet. 

Je tijd doneren, waarom zou je dat doen?

 • Je kan bijdragen aan wat jij belangrijk vindt terwijl je doet wat je leuk vindt.  
 • Het is een manier om te laten zien waar jij voor staat. 
 • Je vult je netwerk met een heleboel inspirerende mensen en organisaties. 
 • De waardering en dankbaarheid van degene die je helpt, is onbetaalbaar. 
 • Vrijwilligerswerk staat goed op je CV. 

Soorten vrijwilligerswerk.

Hoe kan jij helpen?

Je kan mensen op veel verschillende manieren helpen en daarom zijn er dus veel verschillende soorten vrijwilligerswerk. We schreven al eerder een blog over 18 soorten vrijwilligerswerk, maar om het makkelijk te maken verdelen we alle soorten vrijwilligerswerk in twee categorieën.

1. Handjes 🤝

Bij vrijwilligerswerk doneer je eigenlijk geen geld, maar je tijd. Zo kan je wandelen met ouderen, meerennen met een sponsorloop, de straat op gaan voor handtekeningen, een school bouwen in Indonesië of de deuren langs voor donaties.

Je helpt iemand anders door iets te doen, in actie te komen. De meeste organisaties hebben simpelweg handjes nodig. De meeste vrijwilligersorganisaties zijn dan ook blij met een extra handen. 

2. Kennis & kunde 📚

Je kan anderen ook helpen met vraagstukken binnen jouw vakgebied, met je expertise, oftewel jouw kennis en kunde.

Zo kan je als copywriter een blog schrijven voor Het Rode Kruis, als fotograaf een rapportage maken voor Fight Cancer, Bont voor Dieren helpen met online marketing of als creative een campagne bedenken voor Stichting ALS.
Dit noemen we skill-based vrijwilligerswerk.

Wat is skill-based vrijwilligerswerk?

Geven waar je goed in bent.

Steeds meer mensen willen hun tijd op een betekenisvolle manier inzetten. Ze willen bijdragen aan maatschappelijke thema's die ze belangrijk vinden. Het liefst op een manier die echt bij ze past. Daar is skill-based vrijwilligerswerk perfect voor.

Want bij skill-based vrijwilligerswerk kan je organisaties helpen met je kennis & kunde. Bijvoorbeeld als social media manager, designer, copywriter, businesscoach of strateeg. Oftewel vrijwilligerswerk terwijl je doet wat je leuk vindt. 

Wat vinden vrijwilligers van skill-based vrijwilligerswerk?

📈 Ontwikkel jezelf

Verbeter je skills, verbreed je portfolio of word eindelijk de wereldverbeteraar die je altijd wilde zijn.

🗓 Wanneer het jou uitkomt.

Korte projecten. Interim rollen. Voor ieder wat wils. Zo kan je goed doen combineren met je vaste opdrachten en drukke agenda.

🤝 We doen het samen.

Leer inspirerende mensen, organisaties en vakgenoten kennen, die allemaal bij willen dragen aan een betere wereld.

Interesse in skill-based vrijwilligerswerk?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres. De Nieuwe Gevers is hét platform voor skill-based vrijwilligerswerk.

Onze snelgroeiende community van 20.000+ Nieuwe Gevers heeft al meer dan 500 goede doelen geholpen op het gebied van o.a. communicatie, campagnevoering, professionaliseren, fondsenwerving en strategie. 

Lees hier hoe skill-based vrijwilligerswerk werkt.

 

Ik wil vrijwilligerswerk doen.

Zo vind je vrijwilligerswerk dat bij je past.

Vrijwilligerswerk is leuk... Ja echt waar! Om jou te helpen ook een leuk vrijwilligersproject te vinden hebben we deze vragenlijst gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

1. Wie wil je helpen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk voor wat en wie jij je graag wilt inzetten. Om de juiste organisatie te vinden moet je nadenken over:

 • Het maatschappelijke probleem dat je wilt aanpakken. 
 • De manier waarop de organisatie dat doet en of die vorm bij jou past. Hebben ze een product, leveren ze een dienst of voeren ze campagnes? 
 • De grootte of bekendheid van de organisatie. Wil je bijvoorbeeld een bekende naam op je CV of wil juist een kleine organisatie helpen groeien?
 • Op welke locatie de organisatie impact maakt. Wil je je inzetten voor problemen in de buurt of organisaties helpen die werkzaam zijn in het buitenland?

2. Wat wil je doen?

De belangrijkste vraag tijdens je zoektocht naar leuk vrijwilligerswerk is wat je leuk vindt om te doen. Bedenk daarom op welke manier wil je de organisatie wilt helpen. Denk bijvoorbeeld na over:

 • Wil je aan de slag gaan met een vraagstuk wat binnen je vakgebied past?
 • Wil je de organisatie helpen bij een event? 
 • Wil je bijdragen aan een specifieke campagne? 
 • Wil je alleen werken of samenwerken met een team?

3. Waar wil je vrijwilligerswerk doen?

Overal ter wereld kan je vrijwilligerswerk doen. Maar denk goed na wat het beste in jouw agenda of bij je behoeften past. 

Ik zoek vrijwilligerswerk.

Hier ben je aan het juiste adres.

Beginnen je handen te jeuken? Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk? Heb je zin om je tijd op een betekenisvolle manier in te zetten? Anderen te helpen? Yes! Dan is natuurlijk de grote vraag: "waar kan ik vrijwilligerswerk doen?" Wij hebben een aantal vrijwilligersorganisaties voor je op een rij gezet.

De Nieuwe Gevers 💛

Skill-based vrijwilligerswerk kan hier, bij De Nieuwe Gevers. Onze maatschappelijke organisaties zoeken meer dan 32 verschillende soorten skills en wekelijks worden er tientallen nieuwe hulpvragen geplaatst. Al honderden Nieuwe Gevers vonden hun maatschappelijke match.

Via ons platform verbinden we mensen die hun kennis op een betekenisvolle manier willen inzetten voor thema's die ze belangrijk vinden, aan inspirerende organisaties die juist op zoek zijn naar extra kennis & kunde. Nieuwe Gevers en maatschappelijke organisaties bundelen hun krachten om de wereld een beetje beter te maken. 

Meer over onze missie lees je hier.

 

Vind jouw project
Interesse in ander soort vrijwilligersprojecten? Deze organisaties helpen je verder. 

"NL Cares jaagt sociale verandering aan en werkt als katalysator om de wereld tot actie te brengen. Zo bereiken we meer dan we alleen ooit zouden kunnen."

"Via ikwilvrijwilligerswerkdoen.nl kun je gemakkelijk vrijwilligerswerk vinden bij jou in de buurt. Je kunt de gemeente selecteren waar je graag vrijwilligerswerk wilt doen."

"Via NLvoorelkaar verbinden we iedereen die iets wil betekenen met iedereen die iets nodig heeft. Van de buuf op de hoek, lokale of nationale stichting tot bedrijf en overheid."