Is vrouwen empowerment nog relevant in 2024?
Wat denk je zelf?
Geschreven door Demi Brommer | 11 maart 2024
Internationale Vrouwendag mag dan voorbij zijn, maar dat betekent niet dat we opeens moeten stoppen met vrouwen empoweren. Dit is juist het perfecte moment om vrouwenempowerment in de schijnwerpers te zetten. Waarom?
Omdat het tijd is om te erkennen dat de wereld nog een lange weg heeft te gaan voordat we bereiken waar we willen zijn. Daar ben ik met het schrijven van deze blog wel achter gekomen.
Na het lezen van deze blog weet jij precies wat vrouwen empowerment inhoudt. En nog belangrijker: je snapt waarom het zo belangrijk is en hoe jij kunt helpen.
Vind nu flexibele vrijwilligersprojecten om vrouwen te helpen →
Wat is vrouwen empowerment?
Vrouwen empowerment verwijst naar het proces waarbij vrouwen controle krijgen en nemen over hun eigen leven. Het gaat om het gevoel van eigenwaarde en het vermogen om eigen keuzes te maken. Zonder dat mannen daar iets mee te maken hebben.
No worries mannen. Vrouwen empowerment gaat niet ten koste jullie. In plaats daarvan gaat het juist om een gelijkwaardige samenleving. Iets waar mannen goed bij kunnen helpen.
Een duik in de geschiedenis vol topvrouwen
Nu ben ik ook even in de geschiedenis van vrouwen empowerment gedoken. Welke vrouwen hebben sociale veranderingen gemaakt? Wie heeft de wereld veranderd? Nou, daar kun je gemakkelijk een heel boek aan wijden. Er zijn talloze voorbeelden te noemen, wat natuurlijk echt geweldig is, maar laten we het kort houden en een paar historische figuren noemen:
Malala Yousafzai
Deze vrouw is niet te stoppen. Vastberaden bleef ze als mensenrechtenactiviste strijden voor meisjesonderwijs, ondanks een aanslag van de Taliban in 2012. Ze overleefde de aanval en na haar herstel zette ze haar activisme voort. Hiervoor ontving zij in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede.
Clara Barton
In 1881 richtte zij het Amerikaanse Rode Kruis op. Ja, je hebt het goed gelezen. Clara stond aan de wieg van deze organisatie die wereldwijd bekendstaat om haar hulpverlening in noodsituaties. Een echte pionier op dit gebied.
Wangari Maathai
Voor deze heldin moeten we teruggaan naar de jaren ‘70, toen Wangari The Green Belt Movement oprichtte. Zij was een Keniaanse activiste, die ondanks de confrontaties met de Keniaanse regering bleef strijden voor natuurbehoud en vrouwenrechten. Zij heeft met de beweging meer dan 51 miljoen bomen geplant en meer dan 30.000 vrouwen getraind in bosbouw, voedselverwerking en bijenteelt.
De wereld is boordevol met topvrouwen
Deze vrouwen hebben sociale veranderingen gemaakt in de wereld. Maar denk bijvoorbeeld ook aan Rosa Parks, Marie Curie, Moeder Teresa, Ada Lovelace, Margaret Thatcher of Mary Wollstone. Al deze vrouwen hebben een stempel gedrukt op de wereldgeschiedenis.
En als je even doorzoekt op internet vind je echt een miljoen toffe uitvindingen door vrouwen en de meest fantastische powervrouwen die een grote impact hebben gemaakt op de wereld. Maar vergeet vooral ook niet de vrouwen die iedere dag een impact maken op jouw leven. Zoals je moeder, oma, dochter, tante, lerares en beste vriendin die jouw leven zoveel mooier maken.
Waarom is vrouwen empowerment zo belangrijk?
In Nederland lijkt het vanzelfsprekend dat vrouwen dezelfde rechten hebben. Maar in de rest van de wereld valt dat vaak vies tegen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het recht op onderwijs voor meisjes. Hier in Nederland is dat een gegeven, maar in de rest van de wereld worden maar liefst 129 miljoen meisjes dit recht ontzegd. Bizar, toch? Of dat er wereldwijd slechts 15% van de CEO’s vrouw zijn.
Maar waarom worden vrouwen gelimiteerd? Als je kijkt naar de feiten en de voordelen van vrouwen aan de top, zou juist het tegendeel gedaan moeten worden. Vrouwen moeten om deze redenen empowered worden.
1 - Economische groei
Wanneer vrouwen gestimuleerd worden om deel te nemen aan de arbeidsmarkt en ondernemerschap, draagt dit bij aan de economische groei van een land. Er wordt geschat dat het dichten van de genderkloof wereldwijd een boost van $7 biljoen zou geven aan de economie.
2 - Gendergelijkheid
Nergens op de wereld is gelijkheid tussen mannen en vrouwen bereikt. Het gaat zelfs nog 67 jaar duren voordat de genderkloof in Europa wordt gedicht. Deze cijfers zien er natuurlijk niet heel positief uit. Maar dit benadrukt alleen nog maar meer het belang van vrouwen empowerment.
Gendergelijkheid creëert gelijke kansen voor vrouwen, van onderwijs tot carrièrekansen, maar ook op sociaal en politiek gebied.
3 - Maatschappelijke vertegenwoordiging
Door diversiteit, inclusie en representatie te omarmen, wordt onze samenleving inclusiever en levendiger. Neem bijvoorbeeld de politiek: in Nederland zien we een groeiende trend van vrouwen die hun plek opeisen in de politieke arena. Dit maakt de politiek een stuk kleurrijker en diverser. Zo komen er meer onderwerpen aan bod die een groter deel van de maatschappij vertegenwoordigen.
Daarnaast fungeren vrouwen in de politiek als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes in Nederland. Win-win dus.
4 - Sociale impact
Vrouwenempowerment speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van sociale omstandigheden voor vrouwen. Door vrouwen in moeilijke situaties te ondersteunen, dragen we bij aan een rechtvaardiger en welvarender samenleving.
Leuk voorbeeld: Debbie en Gita zetten zich in voor kansarme Nepalese vrouwen. Ze helpen hen bij het opzetten van hun eigen bedrijven, wat deze vrouwen financiële onafhankelijkheid oplevert. Scroll door naar hun verhaal: vrouwen empowerment in actie
Hoe jij vrouwen kan helpen
Elkaar helpen en impact maken op de wereld hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je kan bijvoorbeeld helpen door vrouwelijke ondernemers te steunen en hun producten te kopen. Of door je aan te sluiten bij communities (Facebook groepen bijvoorbeeld) waar vrouwen elkaar helpen.
Sta je als vrouw al sterk in je schoenen? Probeer dan een rolmodel te zijn voor andere vrouwen. Dit kun je doen door jouw ervaringen en uitdagingen te delen. Laat zien dat vrouwen niet alleen zijn en moedig hen aan om hun stem te laten horen. Dit kan helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten.
Help vrouwen via deze organisaties
Wil jij echt een verschil maken? Doneer dan jouw skills aan organisaties die zich inzetten voor vrouwen. Dit kan heel simpel achter jouw laptop en vanaf de plek waar jij het liefste werkt. Jouw bijdrage, hoe klein ook, kan een grote impact hebben op de levens van vrouwen.
6 organisaties die jij kunt helpen
Stichting Femmes For Freedom - Deze organisatie richt zich op vrouwen en meisjes met een biculturele achtergrond. Ze verstrekken voorlichting, bieden juridische ondersteuning en lobbyen voor verbeterde wetgeving en regelgeving.
Stichting Neighborhood Feminists – Menstruatiearmoede zou niet een probleem moeten zijn voor vrouwen. Dit vind Stichting Neighborhood Feminists ook. Zij vechten tegen deze menstruatiearmoede en zetten zich in door onder andere 1900 vrouwen van menstruatieproducten te voorzien.
Stichting Voice of All Women – Leave no women behind! Hier staat Stichting Voice of all Women volledig achter. Zij zetten zich in voor de emancipatie, participatie, integratie en zeggenschap van vrouwen en meisjes uit gemarginaliseerde gemeenschappen.
Stichting Moedersmomentje – Zij ondersteunen en organiseren leuke activiteiten voor moeders van kinderen met beperkingen.
Stichting PMDD Nederland – Stichting PMDD Nederland doet geweldig werk om PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) in Nederland bekend te maken, zodat vrouwen deze diagnose kunnen herkennen en erkennen.
6° Network for Women – Deze organisatie helpt vrouwen uit gemarginaliseerde gemeenschappen om bedrijven op te zetten en te runnen om zo financiële onafhankelijkheid te verwerven.
Vrouwen empowerment in actie
Nu je bekend bent met het concept van vrouwenempowerment, is het tijd om enkele concrete voorbeelden onder de loep te nemen. Daarvoor ging ik in gesprek met Debbie en Gita, oprichters van het 6° Network for Women.
En ik deel het verhaal van Eline Maree, de oprichter van Het Vrouwelijke Ondernemers Netwerk. Benieuwd naar hun verhalen? Lees vooral verder!
6° Network for Women
Wereldwijd worden vrouwen gelimiteerd en krijgen ze vaak geen gelijke kansen, terwijl ze enorm veel potentieel hebben. Daarom namen Debbie Middendorp en Gita Pelinck, twee vrouwen met verschillende achtergronden, het heft in eigen handen vanuit hun gedeelde passie om een positieve verandering te bewerkstelligen. Zij hebben elkaar ontmoet in Singapore en bespraken daar de mogelijkheid om kansarme vrouwen te helpen in Nepal.
"Wij helpen vrouwen, om zichzelf te helpen"
Gita is geboren in Nepal maar werd geadopteerd door Nederlandse ouders. Sinds haar jeugd wil ze iets terugdoen voor Nepal, omdat ze alle kansen heeft gekregen dankzij haar adoptie. Debbie, geboren in Nederland, raakte gefascineerd door de Nepalese cultuur, de adembenemende natuur en de bevolking. Tegelijkertijd werd ze geconfronteerd met de minder positieve aspecten ervan. Het is voor Nepalese vrouwen namelijk minder vanzelfsprekend om te leren of te werken en eigen keuzes te maken.
Debbie en Gita hebben samen in 2017 het 6° Network for Women opgericht. Deze organisatie helpt Nepalese vrouwen om kleine bedrijven op te zetten en te runnen. Hierdoor krijgen zij een betere levenskwaliteit en financiële onafhankelijkheid.
Zo hebben ze een zeepstudio opgericht met Nepalese vrouwen die in moeilijke omstandigheden verkeren. Deze powervrouwen hebben een grote opdracht binnengehaald om 500 zeepjes te produceren en te verkopen aan een Nederlandse stichting die ook in Nepal werkzaam is. Door vrouwen te betrekken bij deze initiatieven, worden ze aangemoedigd om ook andere vrouwen te helpen en hierdoor een sterk netwerk opbouwen.
“Wij zijn heel trots om te zien hoe veel zelfvertrouwen deze vrouwen hebben gekregen en dat ze een voorbeeld zijn voor andere vrouwen uit hun gemeenschap.’’
Het Vrouwelijke Ondernemersnetwerk
Er zijn meer initiatieven om vrouwen te ondersteunen, ook gewoon in eigen land. Zo heeft Eline Maree Het Vrouwelijke Ondernemersnetwerk opgezet om vrouwelijke ondernemers te helpen. Zij wil vrouwen op een laagdrempelige manier helpen om een sterk netwerk op te bouwen. Het afgelopen jaar heeft zij 1400 vrouwen met elkaar kunnen verbinden.
"Mijn doel is impact maken. Ik wil de wereld van netwerken veel toegankelijker maken voor iedereen."
Wat doet De Nieuwe Gevers voor vrouwen?
Bij De Nieuwe Gevers steunen we organisaties die vrouwen helpen én waarderen we de vrouwen in ons eigen team. Bij ons is respect en gelijkheid de norm, ongeacht geslacht. Of je nu een man, vrouw of iets daar tussenin bent, je bent een waardevol lid van ons team.
Diversiteit is onze kracht en we streven ernaar een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt en de kans krijgt om te groeien. Laten we eerlijk zijn, samen kunnen we zoveel meer bereiken.
Dit geldt natuurlijk ook voor ons netwerk van 20.000 Nieuwe Gevers. Zij maken elke dag impact en verandering in de wereld. Wil jij hier ook deel van uitmaken? Bekijk dan al onze skill-based projecten. Of je nu wilt bijdragen aan organisaties die vrouwen ondersteunen, of iets anders waar je passie ligt, bij ons vind je vast een project dat bij jou past.