Jos Zwaan Qldw60v4cqu Unsplash

Vrijwilligerswerk in Arnhem: alle informatie die je nodig hebt!

Geschreven door Irene van De Nieuwe Gevers | 16 augustus 2021

Arnhem ligt in Gelderland en heeft een aantal mooie, betrouwbare goede doelen. Net als veel andere grote steden heeft ook deze stad haar vrijwilligers hard nodig: we hebben een aantal platformen gevonden met flink wat goede doelen vacatures. Dus hoe, wie en waar kan je precies helpen? We hebben een aantal opties voor je onder elkaar gezet.

Vind nu direct leuke vrijwilligersprojecten in Arnhem →

Wat voor soort vrijwilligerswerk kan je doen in Arnhem?

Er zijn in Arnhem veel verschillende soorten vrijwilligers nodig. We hebben een aantal voorbeelden onder elkaar gezet:

Organisatie & bestuur

Een voorbeeld van vrijwilligerswerk in Arnhem is een organisatorische- of bestuursfunctie. Penningmeesters, coördinatoren of secretarissen, ze zijn allemaal nodig voor het draaiende houden van een stichting.

Word een maatje als vrijwilligers

Een andere vorm van vrijwilligerswerk is een maatje van iemand worden. In Arnhem zoeken veel non-profit organisaties naar buddies of maatjes voor ouderen, mensen met een beperking of mensen die hulp nodig hebben omdat ze bepaalde dingen zelf niet meer kunnen.

Groene vingers

Heb je twee groene rechterhanden? Er is ook veel vrijwilligerswerk in Arnhem op het gebied van klusjes doen in huis of tuinwerkzaamheden uitvoeren. Letterlijk de handen uit de mouwen steken!

Creatieveling gezocht

Daarnaast worden in de cultuursector vrijwilligers gezocht. Bijvoorbeeld bij het Huis van Puck, waar ze mensen zoeken die de kassa kunnen beheren, gasten kunnen ontvangen of achter te bar kunnen staan. Andere betrouwbare goede doelen zoeken creatieve vrijwilligers die piano kunnen spelen of kunnen zingen met bijvoorbeeld de bewoners van een verzorgingshuis of die kunnen breien samen deze bewoners.

Taalvrijwilliger

Heb je een talenknobbel? Of kan je naast Nederlands vloeiend een andere taal? Dan kan je als vrijwilliger af en toe bijvoorbeeld een koffietje doen of wandeling maken met iemand die bijvoorbeeld Hebreeuws, Frans, Marokkaans of Iraans spreekt, die graag weer eens in de eigen taal wil communiceren met iemand.

Voorbeelden van Arnhemse goede doelen

Arnhem heeft een groot aanbod aan vrijwilligerswerk. Wij hebben zes toffe, betrouwbare goede doelen uitgelicht:

Stichting SIZA

SIZA zet zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kan hier voor vanalles terecht, van eenmalig tot vaste kracht: samen op pad, een kopje koffie drinken, helpen met tuinwerkzaamheden of een vaste dag in de week een uurtje piano komen spelen. Hier kan je kijken of er iets voor jou bij zit.

Voedselbank Arnhem

Extra handen kan De Voedselbank altijd gebruiken! Van inpakker tot chauffeur, floormanager tot fondsenwerver. De Voedselbank Arnhem voorziet zo'n 1200 gezinnen in de regio van voedsel (dat anders wordt weggegooid). Check hier de openstaande vacatures.

Buddy to Buddy

Stichting Buddy to Buddy helpt vluchtelingen uit hun isolement te komen. Dat doen ze door betrokken inwoners aan vluchtelingen te koppelen, die vervolgens samen activiteiten gaan ondernemen.

De Blauwe Tomaat

De SRV-wagen van De Blauwe Tomaat verkoopt groente en fruit tegen een lage prijs, omdat de organisatie vindt dat iedereen toegang moet hebben tot gezond voedsel. Ook zij zijn op zoek naar vrijwilligers, dus neem vooral contact met ze op!

A Beautiful Mess

ABM is een initiatief van Stichting Refugee Company, een van de betrouwbare goede doelen die wij als De Nieuwe Gevers ondersteunen. Via leerwerktrajecten bieden ze mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige plek richting economische en sociale zelfstandigheid. Het goede doel probeert de brug te zijn tussen nieuwkomers en de arbeidsmarkt. Via de Vrijwilligerscentrale van Arnhem kan je openstaande vrijwilligersvacatures vinden.

Rozet

Rozet is een cultureel centrum en non-profit organisatie die gericht is op cultuur, kennis en educatie. In het gebouw zit een bibliotheek, maar Rozet organiseert verder allerlei activiteiten, cursussen en evenementen voor jong en oud. Je kan onder andere werken als taalvrijwilliger, je kan in de bibliotheek werken of host zijn van een van de evenementen.

Vrijwilligerswerk bij Rozet

Platformen voor vrijwilligerswerk in Arnhem

Naast de betrouwbare goede doelen vacatures die hierboven genoemd zijn, bestaan er ook een aantal platformen waar je heel gericht kan zoeken naar het soort vrijwilligerswerk wat jij zou willen doen.

Vrijwilligerscentrale Arnhem

Via de algemene vacaturebank voor vrijwilligerswerk in Arnhem kan je allerlei verschillende soorten vrijwilligerswerk vinden. Fijn aan de website is dat je kan aanklikken of het werk rolstoeltoegankelijk moet zijn, of het een korte klus is, in het weekend of in de avond, geschikt voor anderstalige en of het geschikt is in Coronatijd. Lekker makkelijk dus!

De Arnhemse Uitdaging

Dit is een bedrijvennetwerk dat samenwerking faciliteert tussen lokale maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Via De Arnhemse Uitdaging kunnen stichtingen een beroep doen op hulp van lokale bedrijven die bijvoorbeeld kennis, materialen of mankracht met hen willen delen.

Nationale Vacaturebank

Dit platform heeft veel verschillende goede doelen vacatures, allemaal in Arnhem. Je kan aangeven hoeveel uur je wil werken en in welke branche, zodat je de vacature vind dit helemaal aansluit bij jouw interesses.

De Nieuwe Gevers

Ondanks dat het DNG-kantoor in Utrecht staat, kan je via ons platform heel laagdrempelig je skills doneren vanuit huis (en daarmee dus ook vanuit Arnhem!).

Heel veel verschillende soorten vrijwilligerswerk is er in Arnhem dus, mogelijk bij allerlei organisaties. Verdiep je vooral in bovenstaande informatie en kies een vacature die het best bij je past. En daarna: handen uit de mouwen :)

Succes!

Meld je ook aan