Vrijwilligerswerk in je arbeidsvoorwaarden
Trend: corporate volunteering
Geschreven door Lou Benders | 18 oktober 2024
In ons interview met CAO en OR onderhandelaar Monika Kanselaar bespraken wij het belang van vrijwilligerswerk in arbeidsvoorwaarden. Steeds meer werknemers en werkgevers erkennen de voordelen van het opnemen van tijd voor vrijwilligerswerk in hun arbeidscontracten.
Maar wat houdt dit precies in en hoe kan het succesvol worden geïmplementeerd?
Start met vrijwilligerswerk voor bedrijven →
Vrijwilligerswerk: Het belang voor de werknemer
Werknemers verlangen steeds vaker dat ze ook tijd krijgen voor vrijwilligerswerk projecten. Dit kan variëren van enkele uren per jaar, per maand of zelfs tot een volledige dag per week, zoals in het geval van AFAS Software.
Het opnemen van vrijwilligerswerk in arbeidsvoorwaarden biedt niet alleen voordelen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.
Monika: "Professionals kiezen steeds meer hun nieuwe werkgever op basis van de visie en missie van een bedrijf. De purpose. Daar gaan mensen op aan. Is een bedrijf wel sociaal maatschappelijk verantwoord en groen. Hoe scheiden ze hun afval? Daar letten potentiële medewerkers steeds meer op."
Voordelen voor werkgevers
Wil je tevreden werknemers met een purpose? Dan is het geen slecht idee om hen de tijd en ruimte te geven om vrijwilligerswerk te doen. Hier zijn de voordelen op een rijtje:
-
Verhoogde tevredenheid: Werknemers die de mogelijkheid krijgen om zich in te zetten voor maatschappelijke doelen, voelen zich vaak meer betrokken bij hun werk.
-
Imago en maatschappelijke impact: Bedrijven die vrijwilligerswerk faciliteren, versterken hun sociale verantwoordelijkheid en imago.
-
Ontwikkelingskansen: Medewerkers kunnen hun vaardigheden verder ontwikkelen door hun expertise in te zetten voor goede doelen.
Monika: "In het kader van wet- en regelgeving - bijvoorbeeld voldoen aan de ESG-richtlijn waarbij je moet rapporteren over je uitstoot, je papierverbruik, je sociaal maatschappelijke impact en gelijkheid - is vrijwilligerswerk een zeer goed idee. Zo verbeter jij jouw sociale impact als bedrijf. Dit kan ook sterk helpen bij de proposities van bedrijven in aanbesteding."
Uitdagingen en nadelen
Nu is het plaatje niet alleen maar rooskleurig. Er zijn ook nadelen en uitdagingen. Het kan namelijk lastig zijn om een balans te vinden tussen de bedrijfsbehoeften en de tijd die aan vrijwilligerswerk wordt besteed.
Daarnaast moet er goed gecommuniceerd worden over wat precies onder vrijwilligerswerk valt, om misverstanden te voorkomen. Mede om die reden is het slim om vrijwilligerswerk te regelen via platforms als De Nieuwe Gevers, zodat je altijd bij kunt houden wat voor impact er wordt gemaakt.
Monika: "De intrinsieke motivatie van medewerkers is daarbij essentieel. Het werkt natuurlijk niet om mensen te verplichten om vrijwilligerswerk te doen."
Belastingvoordelen en incentives
Werkgevers kunnen overigens ook profiteren van belastingvoordelen bij het faciliteren van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld door medewerkers een vrijwilligersbijdrage te geven per project of door incentives zoals vouchers te bieden.
Dit kan niet alleen de betrokkenheid verhogen, maar ook financiële voordelen opleveren.
Monika: "Werknemers kunnen veel meer met hun expertise doen. Hierin zit ook de waarde voor de werkgever. Zo kunnen ze tijdens vrijwilligerswerk zich verder ontwikkelen en nieuwe skills vergaren."
Stappen om te starten met corporate volunteering
Om vrijwilligerswerk effectief op te nemen in arbeidsvoorwaarden, kunnen bedrijven de volgende stappen overwegen:
-
Definieer wat onder vrijwilligerswerk valt en welke projecten in aanmerking komen.
-
Communiceer helder over de mogelijkheden en voorwaarden.
-
Betrek sociale partners, zoals ondernemingsraden en vakbonden, bij het proces.
-
Stel duidelijke richtlijnen op voor de uitvoering, zodat bedrijfsbelangen niet in het gedrang komen.
- Meer weten vrijwilligerswerk in je arbeidsvoorwaarden? Neem contact op met Monika!
De rol van de werkgever
Het is belangrijk dat werkgevers een open houding aannemen ten opzichte van vrijwilligerswerk. Het kan niet alleen bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur, maar ook aan de ontwikkeling van medewerkers.
Het creëren van een omgeving waarin vrijwilligerswerk gewaardeerd wordt, kan leiden tot meer gemotiveerde en tevreden werknemers.
Maak een positieve impact met jouw bedrijf
Vrijwilligerswerk opnemen in arbeidsvoorwaarden is een opkomende trend met voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Door goede afspraken te maken en duidelijke communicatie te waarborgen, kunnen bedrijven zo een positieve impact maken op hun medewerkers en de samenleving.
Wil je starten met corporate volunteering of gewoon jouw medewerkers de tijd geven om een keer een vrijwilligersproject op te pakken?
Bekijk dan nu hoe je dat kunt doen via De Nieuwe Gevers, gewoon gratis. En geef invulling aan jullie morele ambitie.
Gerelateerde artikelen
door Sarah van De Nieuwe Gevers
18 verschillende soorten vrijwilligerswerk
15 oktober 2021
Meer weten over verschillende soorten vrijwilligerswerk? Ontdek welke soorten er zijn en wat het beste bij jou past. Lees nu meer.
door Noor Hofs
Impact maken en positieve verandering realiseren: Hoe doe je dat?
13 juni 2024
Impact maken betekent een verschil maken voor jezelf en voor anderen. Ontdek hoe je dit kunt doen en bekijk voorbeelden van skill-based vrijwilligerswerk.
door Lou Benders
Mensen helpen, wat doet dat met je?
31 oktober 2023
Wil je een verschil maken in de wereld? Ontdek hoe mensen helpen niet alleen voldoening geeft, maar ook je zelfvertrouwen vergroot en je professionele reputatie versterkt. Lees nu onze blog en raak geïnspireerd om je