Kim Alleen 39 (1)

Hoe Kim Trotz impact maakt met Qommunity

En als serial vrijwilliger

Geschreven door Lou Benders | 06 februari 2024

Toen founder en creative copywriter Kim Trotz in 2020 samen met Kiki Calis The Freelance Qommunity oprichtte, was een van haar pijlers impact maken. Dat freelancers niet alleen met elkaar netwerken en sparren, maar ook een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Een samenwerking met De Nieuwe Gevers was dus vanzelfsprekend. Met veel Qollega’s (leden van Qommunity red.)  die mooie vrijwilligersprojecten oppakken. Waaronder Kim zelf.

Ik sprak met haar over de Qommunity, haar motivatie, aanpak en vorige projecten. Haar belangrijkste tip verklap ik alvast. 

"Vrijwilligerswerk - ook al is het een kort project - is mooi, maar niet vrijblijvend. Plan er tijd voor in je agenda. Dan weet je zeker dat je met trots een goed doel blij kunt maken."

En nu het woord aan Kim. 

Waarom ben je The Freelance Qommunity gestart?

Als geboren verbinder ben ik altijd al mensen aan het verbinden, koppelen en verder helpen met problemen of in hun carrière. Vanuit die drive, hebben we de Qommunity opgericht. Om eenzaamheid onder freelancers te voorkomen en mensen aan werk te helpen. Maar ook om impact te maken. Daarvoor zijn we ook ondernemers. Om zo onze eigen tijd in te delen.

De Qommunity startten we dan ook vanaf het begin met een partnership met De Nieuwe Gevers. Vanuit het gedeelde geloof in purpose-driven werk.

Waarom doe je vrijwilligerswerk?

Als iedereen zich aan zou sluiten bij een organisatie als De Nieuwe Gevers, dan worden andere mensen daar beter van. En het helpt je eigen geluksgevoel. Het geeft betekenis aan je bestaan. Waarom jij op de wereld bent en wat je te bieden hebt.

Ik zie geen reden waarom ik geen vrijwilligerswerk zou doen, voor De Nieuwe Gevers of op andere manieren.

Voor mijzelf heb ik als doel om per kwartaal iets te doen met vrijwilligerswerk. Vaak via De Nieuwe Gevers. Ik plan dan waar ik me voor in wil zetten, zoals mensenrechten of dierenwelzijn. Binnenkort ga ik een halfjaar een uur per week doneren aan Kletsmaatjes zodat een politieke vluchteling de Nederlandse taal kan oefenen.

Kim Trotz van Qommunity

Hoe zoek je een project uit dat bij je past?

Via de directe link in Slack tussen Qommunity en De Nieuwe Gevers, de website van De Nieuwe Gevers en de mail zie ik regelmatig projecten binnenkomen.

"Vervolgens kijk ik waar ik mijn skills het beste kan inzetten - waar ik de meest waardevolle bijdrage kan leveren. En bij sommige projecten begint de creativiteit gelijk te stromen. Tot nu toe heb ik me gericht op goede doelen die zich richten op mens- en dierenwelzijn, het milieu en onderwijs.

Heb je hier een voorbeeld van?

Laatst heb ik een campagneconcept bedacht voor Join for Joy met als doel om 12.000 meisjes in ruraal Oost-Afrika blij te maken met een menstruatiecup. Zodat ze geen school hoeven te missen. Daarmee hebben we ingehaakt op de Kerst.

Tijdens dit project kon ik snel schakelen en begon ik al te broeden op mooie concepten toen ik het mailtje van De Nieuwe Gevers binnen zag komen.

Om dit korte project te starten heb ik snel gehandeld en direct contact opgenomen.  

Hoe leid jij een vrijwilligersproject in goede banen? 

Goede vraag! Om te beginnen, blok ik er tijd voor vrij in mijn agenda. Dan weet ik wanneer ik eraan ga werken.

Hierna ga ik in gesprek, maak ik zoveel mogelijk aantekeningen in een werkdocument en zorg ik ervoor dat de verwachtingen vanuit beide partijen helder zijn. Deze verwachtingen schrijven we ook op.

Nadat de rolverdeling en afspraken duidelijk zijn, en ik precies weet wanneer ik eraan werk, is het een kwestie van goed met elkaar inchecken. Dat betekent af en toe een voice-note sturen om te vragen hoe het gaat. Oftewel goed communiceren. Dat werkt fijn.

Door vaste momenten in de week eraan te werken, zit ik niet tegen mijn zin in de avonduren tegen een project aan te hikken.

 

Creative copywriter en Nieuwe Gever Kim Trotz

Is een vrijwilligersproject anders dan een betaalde opdracht?

Het is fijn dat ik me bij deze projecten veel vrijer voel. Ik hoef niet alles meteen in een gelikte presentatie te zetten om vervolgens tegen een vaste deadline aan een board te presenteren.

In plaats daarvan kan ik al mijn ideeën gelijk spuien en hierop voortborduren. Zo voelt het meer als samenwerken. Het zijn ook echt menselijke organisaties, waardoor de samenwerking makkelijk flowt.

Wat vind je het leukst aan helpen via/met De Nieuwe Gevers? 

Hoewel ik graag mijn kennis deel in een korte strategiesessie, vind ik het 't allerleukst om terug te zien waar ik aan heb gewerkt. Zo zie ik al mijn ideeën terugkomen in de campagne voor Join for Joy. Zoals een uitgewerkt videoscript en een teller waarmee je ziet hoeveel cups zijn gedoneerd. Daar is die impact écht tastbaar.

Wat ik ook heel leuk vind, is dat onze Qollega’s veel projecten met elkaar delen. Dit zijn allemaal creatieve impactmakers die elkaar met projecten helpen. Als je hiervan de resultaten ziet, wordt duidelijk hoe serieus de goede doelen omspringen met onze hulp. Die uren die we in projecten steken maken echt een verschil.

Hoe maakt Qommunity nog meer impact?

Naast de samenwerking met De Nieuwe Gevers, werken we met Qommunity aan meerdere impact projecten en hebben hier laatst ook een Chief of Impact voor aangenomen.

Zo hebben we ons eigen bos op de Veluwe genaamd Qommunitrees. Daar planten we bomen om de diversiteit van de natuur te verbeteren. Ook kijken we naar een samenwerking met Homies om daklozen te helpen met de vrienden van Qommunity.

We zijn bezig met een onderwaterbos op en samen met een onafhankelijke groep werken we aan een freelance keurmerk (dit is nog een werktitel). Hiermee kunnen freelancers straks laten zien dat ze duurzaam werken en zich inzetten voor een betere wereld.

 

Qommunity Qollega's

Wat wil je delen met mensen die vrijwilliger willen worden?

Begin klein. Pak om te beginnen een kort project op. Zeker als je start als ondernemer moet je natuurlijk ook gewoon geld verdienen. Het is een luxe positie als je tijd hebt om terug te geven aan de maatschappij.

Als je er tijd voor vrijmaakt, is het een ervaring waar je veel van leert en zelf als persoon van groeit. Je leert ook weer meer mensen kennen. Zo investeer je als vrijwilliger in jezelf en je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Er zijn zoveel mogelijkheden om te starten met vrijwilligerswerk… Schrijf je om te beginnen in voor de nieuwsbrief van De Nieuwe Gevers en maak een profiel aan. Geef aan welke skills je hebt en welke thema's je belangrijk vindt. Zo zie je vanzelf projecten voorbij komen die bij je passen en die je echt leuk vindt.

Heb je nog laatste tips voor nieuwe vrijwilligers?

Voordat je je aanmeldt voor een project, ga ook even goed bij jezelf na of je het wel echt wilt. En er tijd voor hebt. Maak een plan waar je jezelf voor in wilt zetten. Dan kom je de juiste dingen vanzelf tegen.

Zoek je iets specifieks? Deel dat je beschikbaar bent op LinkedIn. Zet je lijntjes uit. Sluit je aan bij De Nieuwe Gevers en Qommunity. Leer vervolgens van andere members hoe zij impact maken. 

De eerste stap is simpel. Aanmelden bij De Nieuwe Gevers en kijken of er wat voor je tussen zit. Of een voorstel schrijven om een love match te maken met een goed doel dat je het allertofst vindt. Zo kun je dit jaar wél vrijwilligerswerk doen.

Gerelateerde artikelen

Meld je ook aan