Bob1

Het roer om, Bob kiest voor maatschappelijke impact

Wat hij zich realiseerde tijdens zijn project bij Stichting Mendoo

Geschreven door Demi Brommer | 25 maart 2025

Na tien jaar besloot Bob Kreefft zijn bedrijf te verkopen. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Na een korte pauze vond hij via De Nieuwe Gevers zijn weg naar Stichting Mendoo, waar zijn technische expertise perfect van pas kwam.

Mede door deze ervaring realiseerde Bob zich iets belangrijks: hij wil weer ondernemen. Maar dit keer niet alleen voor zichzelf, hij wil iets goeds doen, impact maken. Wat zijn volgende ondernemersstap ook wordt, één ding staat vast: 'mensen helpen’ zal daarin een belangrijke rol spelen.

Bekijk hier hoe jij ook goede doelen kan helpen →

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Bob en heb de afgelopen tien jaar mijn eigen bedrijf, Homerun, gerund. Samen met mijn co-founders, Thomas en Willem, heb ik het bedrijf opgericht en uiteindelijk verkocht. Homerun bestaat nog steeds en is een online platform dat bedrijven helpt bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Met onze software kunnen zij eenvoudig vacatures maken, kandidaten vinden en het sollicitatieproces beheren. 

Als technisch co-founder was ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het product en speelde ik een grote rol in de groei ervan.

Waarom zijn jullie gestopt met Homerun?

We merkten dat we tegen een plafond aan zaten wat betreft onze eigen bijdrage aan de groei van het bedrijf. We begonnen ons af te vragen: moeten we doorgaan, stoppen of het bedrijf overdragen? Uiteindelijk besloten we om Homerun te verkopen.

Thomas en Willem stapten vrij snel daarna uit, terwijl ik nog een half jaar aanbleef, met het idee langer betrokken te blijven. Toch merkte ik na een paar maanden dat de nieuwe focus, voornamelijk op groei, niet goed bij mij paste. Dat inzicht deed me beseffen dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan.

En toen?

Nadat ik gestopt was met Homerun heb ik de hele zomer helemaal niks gedaan. Dit was heel lekker, na tien jaar keihard werken om even drie maanden in het park te liggen. Maar ik ben niet iemand die lang stil kan zitten. Dus na die maanden wilde ik weer wat gaan doen. Ik wist alleen niet zo goed wat.

Nu ben ik al eerder met De Nieuwe Gevers in gesprek gegaan met verschillende collega’s van jullie. En zo kwam dus De Nieuwe Gevers weer bij me op. Ik ben gelijk op jullie platform gaan kijken. 

Ik kwam een advertentie tegen waarin een project beschreven stond waarin de technologie één op één overeenkwam met de technologie van Homerun. Een match made in heaven. Dat was voor Stichting Mendoo.

 

 
Wat heb jij gedaan voor Stichting Mendoo?

Het begon met een kennismakingsgesprek. We hadden een uur ingepland, maar uiteindelijk spraken we bijna twee uur. Vanaf het eerste moment voelde ik de connectie met de stichting en vrijwilligerscoördinator Renilde. Hun hulpvraag sloot goed aan bij mijn expertise, omdat ik de technologie al goed kende.

Mendoo had tien jaar geleden een applicatie gebouwd, maar in de loop der jaren was deze niet heel actief onderhouden. Hoewel de basis nog werkte, was er een duidelijke behoefte om de software naar een hedendaags niveau te tillen. Daar ben ik hen bij gaan helpen. Al snel merkte ik dat ik met relatief weinig inspanning een grote impact kon maken.

Na mijn eerste week kreeg ik van hen te horen: "Wat jij in één week hebt gedaan, is al bijna meer dan wat er het afgelopen jaar is gebeurd." Dat gaf me direct het gevoel dat mijn werk echt verschil maakte.

Wat doet Stichting Mendoo?

Stel je voor: er wordt aangifte gedaan van huiselijk geweld. De politie komt ter plaatse en schakelt vervolgens Veilig Thuis in. Als blijkt dat er een huisdier in het spel is, komt Stichting Mendoo in beeld.

In de praktijk blijven slachtoffers (vaak vrouwen) regelmatig in een onveilige situatie, omdat ze hun huisdier niet achter willen laten. Huisdieren worden soms zelfs ingezet als machtsmiddel door de pleger, bijvoorbeeld door te dreigen het dier geen eten meer te geven als de vrouw vertrekt.

Mendoo biedt hiervoor een oplossing. Veel opvangplekken voor vrouwen accepteren geen huisdieren, maar Mendoo werkt eraan om dat te veranderen. Ze creëren nieuwe opvangplekken waar huisdieren wél welkom zijn, passen bestaande locaties aan of zoeken een tijdelijke opvangplek, zoals een pension of gastgezin.

Hoe heb jij hieraan bijgedragen?

Stichting Mendoo had al een interne applicatie waarin ze al hun administratie bijhouden. Hierin staan alle slachtoffers, huisdieren, opvangplaatsen, hulpverleners en dierenartsen geregistreerd. Al deze gegevens zijn met elkaar gekoppeld, zodat ze efficiënt kunnen werken en alle informatie overzichtelijk bij elkaar hebben.

Omdat Mendoo door heel Nederland hulp biedt, moeten al deze processen goed worden bijgehouden. Tien jaar geleden hebben ze daarom zelf een applicatie ontwikkeld. Maar na al die jaren was deze hard toe aan een upgrade. Daar heb ik hen bij geholpen.

Van een commerciële achtergrond naar vrijwilligerswerk. Wat betekent dat voor jou?

Ook tijdens mijn tijd bij Homerun had ik altijd oog voor mensen. Samen met Rita, onze Head of People, werkte ik continu aan manieren om ons team zo goed mogelijk te ondersteunen. Van experimenteren met onbeperkt vakantiedagen en vergoede sportschoolabonnementen tot een vierdaagse werkweek.

Naast Homerun ben ik vrijwillig EHBO’er geworden op festivals. Ik vind het geweldig om mensen te helpen, of het nu gaat om een pleister plakken of iets serieus. Het is dankbaar werk en altijd in een leuke sfeer.

Dit vrijwilligersproject heeft mijn ogen niet per se geopend, maar eerder bevestigd wat ik al voelde: ik haal veel voldoening uit positieve impact maken. Wat mijn volgende ondernemersstap ook wordt, ik weet zeker dat ‘mensen helpen’ daarin een rol zal spelen. Misschien door een commercieel product te ontwikkelen dat ik gratis aan goede doelen kan geven, een combinatie van ondernemen en impact maken.

De Nieuwe Gevers heeft voor mij vooral versterkt hoe belangrijk ik dit vind.

Heb je tips voor andere professionals die vrijwilligerswerk willen doen?

Zorg voor een gedeelde visie
Weet zeker dat jullie hetzelfde doel voor ogen hebben. Als de verwachtingen te ver uit elkaar liggen, kan zelfs de beste communicatie dat niet oplossen.

Communicatie is key
Wees open en duidelijk. Begrijp elkaars taal en stem goed af, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

Wees transparant over beschikbaarheid
Vrijwilligerswerk is vaak flexibel, en je hebt niet altijd evenveel tijd. De ene week kun je misschien twee dagen vrijmaken, de andere week helemaal niets. Dat is niet erg, zolang je daar maar transparant over bent en elkaars verwachtingen uitspreekt. Dit helpt ook de organisatie om goed te plannen.

Duidelijke scope en verwachtingen
Maak vooraf afspraken over wat je gaat doen en binnen welke tijd. In mijn geval werkten we in periodes van twee weken, maar bij een vast traject (bijv. drie maanden) is het belangrijk om duidelijke doelen en resultaten af te spreken.

Zorg voor voldoende inhoudelijke feedback
Zeker als je minder ervaring hebt, is het fijn om feedback te krijgen op je werk. In mijn geval was er soms weinig feedback beschikbaar, maar dat was geen probleem omdat ik zelfstandig kon werken. Desalniettemin is feedback wel belangrijk, zowel om van te leren als om de kwaliteit hoog te houden.

Kortom: duidelijke communicatie, realistische verwachtingen en goede feedback maken het verschil in vrijwilligerswerk!

 


Wil je net als Bob ook goede doelen helpen?

Als je geïnspireerd bent door Bob’s verhaal en ook een positieve impact wilt maken, is flexibel vrijwilligerswerk een geweldige manier om je skills in te zetten voor een goed doel.

Wil jij net als Bob jouw technische expertise inzetten? Bekijk hier alle projecten op het gebied van IT, webdesign, data, UX en nog veel meer.

Geen zorgen als dit niet helemaal jouw vakgebied is. Je kunt jouw skills ook inzetten in andere gebieden zoals marketing, design, HR, projectmanagement of business development. Ontdek hier alle mogelijkheden die passen bij jouw expertise.

Gerelateerde artikelen

Meld je ook aan