IMG 2654

Impact maken! Hoe doe je dat?

10 onmisbare tips om te starten

Geschreven door Noor Hofs | 13 juni 2024

Als je impact maakt, zorg jij voor een positieve verandering in de wereld om je heen. Of je nu helpt bij een voedselbank, deelneemt aan milieu-initiatieven, of je vaardigheden inzet voor non-profitorganisaties, jouw bijdrage maakt een verschil. 

Maar hoe kun je nou het beste impact maken? Wat past bij jou? En waarvoor heb je wél tijd? Lees nu onze 10 tips die jou én de wereld vooruit gaan helpen.

Schrijf je in als vrijwilliger en ontdek hoe je vandaag nog impact kunt maken → 

Impact maken - Wat betekent dat?

Impact maken houdt in dat jij een positieve en duurzame verandering veroorzaakt in je omgeving, zowel in de samenleving als voor anderen of het milieu. 

Je kunt impact maken met kleine dagelijkse gebaren of  grote projecten. Wat je ook kiest, je intentie is om het verschil te maken. Durf jij een verschil te maken in je omgeving? 

10 tips om zoveel mogelijk impact te maken

Om jou te inspireren zijn hier 10 tips zelf een impact te gaan maken. Het is zeker niet nodig om direct je deur uit te rennen en alles te doen. Begin klein en wees consistent en vastberaden! 

1 - Start met vrijwilligerswerk 

Vrijwilligerswerk biedt jou de mogelijkheid om bij te dragen aan de gemeenschap, bijvoorbeeld door te helpen bij voedselbanken, milieuorganisaties en hulplijnen. Wist je dat mensen helpen maar liefst 15 voordelen heeft, waaronder dat jij je gewoon goed voelt over jezelf en je netwerk uitbreidt.

Een lekker laagdrempelige manier van starten met vrijwilligerswerk én zoveel mogelijk impact maken, is om vrijwilligersprojecten te doen via De Nieuwe Gevers. Hier zet jij jouw unieke skills in om in korte tijd het goede doel van je keuze te helpen.

2 - Verminder je gebruik van plastic 

Gebruik minder plastic om vervuiling te voorkomen en het milieu te beschermen. Nooit meer plastic gebruiken is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar stel je kiest voor herbruikbare verpakkingen in plaats van wegwerpzakjes, dan draag je al bij aan een duurzamere toekomst. 

Geïnteresseerd in duurzaamheid? Lees ons interview met Maartje Bregman. 

3 - Doneer aan goede doelen

Zelfs de kleinste bijdragen kunnen een groot verschil maken. Dikke kans dat er meerdere goede doelen zijn die precies passen bij jouw interesses. Hierdoor kun je echt een verschil maken op een manier die voor jou belangrijk is. 

Met donaties kun je kwetsbare groepen ondersteunen en cruciale projecten mogelijk maken, zoals medische hulp en onderwijs.

Zorg dat je de juiste stappen volgt voordat je een donatie maakt → 

4 - Ondersteun de plaatselijke economie 

Door lokaal te shoppen, ondersteun jij de werkgelegenheid en bevorder je de groei van lokale bedrijven. Kies ervoor om bijvoorbeeld naar je lokale groenteboer te gaan, eet in buurtrestaurants en koop kleren van kleine zelfstandige ondernemers. 

5 - Maak duurzame keuzes wat betreft kleding 

Ligt er al maandenlang een trui in je kledingkast en denk je niet dat je 'm weer zal dragen? Tijd om je kledingkast uit te ruimen!

Het kopen en verkopen van tweedehands kleren vermindert afval en ondersteunt duurzaam gebruik van middelen. Kies vintage in plaats van mainstream en help de milieu-impact van de mode industrie te verkleinen. 

6 - Ga bewust om met je eten 

Heb je ooit geprobeerd een avocado precies op het juiste moment te eten? Dat is een hele kunst! Gelukkig is bewust eten een stuk makkelijker en veel minder stressvol. 

Ga voor lokale en seizoensgebonden producten en verminder je ecologische voetafdruk. Er zijn meerdere fairtrade opties, die een duurzamer voedselsysteem bevorderen en bijdragen aan een gezonde samenleving. 

7 - Leg de focus op je eigen gezondheid

Als jij je lekker voelt, heb je de ruimte om er ook voor anderen te zijn. Zorg er daarom voor dat je genoeg sport en gezond eet. We weten allemaal dat je eigenlijk alleen maar met een kater wil Netflixen.

Dus heb je nu nog geen puf om direct je leven om te gooien, focus dan eerst op jezelf. Maar lees ook eens dit artikel over het verband tussen altruïsme en welzijn. Misschien interessant voor je.

8 -  Wees een bron voor inspiratie 

Het is niet nodig om bescheiden te zijn over je prestaties en de impact die je zou kunnen hebben op anderen. Heb je iets leuks te delen, zet het op LinkedIn. 

Zo inspireer jij anderen om ook een positieve verandering aan te gaan en bij te dragen aan de maatschappij. 

9 - Gebruik het openbaar vervoer 

Laat die auto staan. Je komt toch wel in een irritante file terecht. Reden daarom om gewoon die bus of trein in te hoppen. Door het openbaar vervoer te gebruiken en de uitstoot van voertuigen te verminderen zorg je voor een schonere omgeving. Als het kan, kies dan voor je fiets! 

Goeie tip: kijk of je buiten de spits de trein kan pakken, dan heb je ook geen last van vertraging.

10 - Deel je kennis 

Deel je kennis met skill-based vrijwilligerswerk. Zo kun je rechtstreeks je expertise toepassen bij stichtingen en gemeenschapsinitiatieven. Bouw aan je portfolio en ontwikkel jezelf door allerlei nieuwe mensen te leren kennen tijdens uitdagende nieuwe projecten.

Welke eigenschappen kunnen je helpen om impact te maken?

De manier waarop je impact maakt of wilt maken, verschilt per persoon. Daarom moet je jezelf en je persoonlijke eigenschappen goed kennen om te weten wat jij in huis hebt om impact te kunnen maken. De volgende persoonlijke eigenschappen zijn onmisbaar om impact te maken.

Wees liever altruïstisch dan egoïstisch

Je hoort het vaak, maar wat houdt het nou precies in om altruïstisch te zijn? Het is niet zo dat je alleen altruïstisch bent als je je bezighoudt met grote uitdagingen of inspanningen, het kan ook heel eenvoudig zijn.  

Altruïstisch zijn houdt in dat je de behoeften van anderen centraal stelt zonder zelf iets te verwachten. Je denkt na en richt je op het welzijn van anderen. Op die manier help je om een positieve en betekenisvolle verandering te creëren. 

Doe de quiz: hoe altruïstisch ben jij? 

Blijf jezelf ontwikkelen

Je doel bereiken zal steeds makkelijker worden als je jezelf altijd blijft altijd verbeteren. Ontwikkel de vaardigheden die nog niet 100% zijn. Er is altijd ruimte voor groei!

Door jezelf te ontwikkelen, zorg je dat je effectief kan bijdragen aan positieve verandering. 

Werk aan je doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is net als een slechte grap: je moet er vaak doorheen voordat je de glimlach ziet. Blijf vastberaden, weet wat je einddoel is en zorg dat je je best doet ongeacht de uitdaging.  

Werk vooruitstrevend

Out with the old, in with the new! Zorg dat je voortdurend op zoek bent naar vernieuwing en verbetering, om impact te kunnen maken op het hoogste niveau. Er is een kans dat een nieuwe uitdaging aan het begin moeilijk of ongemakkelijk is, maar dat maakt het niet onmogelijk. 

Stel doelen in je leven

Richt je op specifieke doelstellingen en strategieën om die te bereiken. En blijf consistent. 

Neem jezelf voor om bijvoorbeeld nog maar 1 keer in de week vlees te eten of in ieder geval 1 keer per dag een wandeling te maken. Realistische doelen opstellen die je in de loop van de tijd kunt halen, zorgt ervoor dat het einddoel nog makkelijker te bereiken is.  

Laat je creativiteit de vrije loop

Problemen zijn net onmogelijke puzzels, en creativiteit kan helpen om een oplossing te vinden. Misschien is de oplossing iets wat je helemaal niet had verwacht. 

Blijf creatief, vooral als je een uitdaging tegenkomt. Wie weet kan jouw creatieve inzicht anderen ook inspireren. 

Zeg ja tegen samenwerken

Samen staan we sterk! Blijf communiceren, coördineren en ondersteun de mensen om je heen. Door goed samen te werken, kan je snel gezamenlijke doelen bereiken en veranderingen bevorderen.

Heb begrip voor andere culturen

Cultural awareness zorgt dat je begrip en respect hebt voor diverse culturen, wat essentieel is voor inclusieve en effectieve oplossingen. Door rekening te houden met culturele verschillen en achtergronden, kun je beter bijdragen aan positieve veranderingen die voor iedereen relevant zijn.

Wees bescheiden

Bescheidenheid is belangrijk omdat het je helpt om open te staan voor groei en te leren van anderen. Bovendien zorgt het ervoor dat je relaties oprecht en respectvol blijven. Je plaatst jezelf niet boven anderen en waardeert wat iedereen te bieden heeft.

Benader anderen met empathie

Empathie is een superkracht, als een plant een slechte dag heeft gehad voelen wij het. 

Mensen zijn net als planten, het is makkelijk om te zien wanneer wij een slechte dag hebben. Als iemand merkt dat jij hun gevoelens erkent, begrijpt en met begrip kan reageren, kun je een groot verschil maken. Zo kun je beter verschillende situaties begrijpen en effectieve oplossingen bedenken.

Hoe ongemak kan bijdragen aan impact 

Impact maken kan ongemakkelijk zijn. Hoezo dan? Als je impact wilt maken in een organisatie, of gewoon op persoonlijk vlak, dan is het haast onvermijdelijk dat je mensen confronteert met problemen die ze liever willen negeren of niet eerder hebben opgemerkt.

Probeer te zorgen dat dit jou niet tegenhoudt om je doel te bereiken. Vaak is tijd een belangrijk element om langdurige impact te creëren. Gebruik het gevoel van ongemak als motivatie, als drijvende kracht om impact te maken. Je zult zien dat je uit je comfortzone zal moeten stappen, maar het eindpunt is zeker de moeite waard.  

Doe de impactanalyse
Graag ervoor zorgen dat je de meeste impact maakt? 

Beantwoord 11 vragen en achterhaal wat je al doet, wat voor invloed het heeft en wat andere mogelijkheden kunnen zijn om meer impact te hebben. 

Motivatie

  1. Wat zijn je belangrijkste doelen op dit moment?

  2. Wat motiveert je om deze doelen te bereiken?

Acties en activiteiten

  1. Welke acties en activiteiten onderneem je om je doelen te bereiken?

  2. Hoeveel tijd investeer je in deze acties?

Zelfreflectie

  1. Hoe voel jij je over de vooruitgang die ik heb gemaakt?

  2. Welke vaardigheden en kennis heb je geleerd, en wanneer?

Invloed op anderen

  1. Hoe beïnvloeden je acties anderen om je heen?

  2. Welke feedback heb je ontvangen van anderen?

Toekomstige verbeteringen

  1. Wat kan je anders doen om jouw impact te vergroten?

  2. Welke nieuwe kansen kun je benutten om je doelen te bereiken?

Langetermijnimpact

   11. Welke blijvende impact wil je achterlaten? 

Wat betekent impact maken voor De Nieuwe Gevers? 

De betekenis van impact kan per persoon verschillen, afhankelijk van onze doelen, mogelijkheden en persoonlijke eigenschappen. Het is natuurlijk ook leuk om te weten, wat impact maken betekent voor ons, De Nieuwe Gevers. Dit is precies wat wij hebben gevraagd aan onze oprichters, Stijn, Tim en Julian. 
“Wat betekent impact voor jou?” 

Volgens oprichter Stijn Tupan betekent het verbinding creëren

"Impact maken" betekent voor mij het creëren van waardevolle verbindingen. Door goed te luisteren naar klanten en relaties, en oprecht te begrijpen wat zij nodig hebben, kan ik effectief bijdragen aan hun succes en tevredenheid.” 

Volgens oprichter Tim de Kok betekent het goede doelen helpen groeien

“Door een platform te bouwen waar goede doelen hulp kunnen vragen aan professionals kan ik ze ondersteunen om meer impact te hebben en hun doelen te bereiken. Vaak zien wij dat een stichting een professional nodig heeft om verder te ontwikkelen en meer impact te maken. Skills-based volunteering zorgt ervoor dat ze snel kunnen groeien, en ik vind het fantastisch om dat proces te kunnen ondersteunen.” 

Volgens Julian Hoogendoorn betekent het vooruitgang garanderen

“Als een van de oprichters van De Nieuwe Gevers is het mijn passie om gemeenschappen te versterken door mensen samen te brengen en positieve veranderingen te creëren. Door vrijwilligers te koppelen aan projecten zorgen wij dat iedereen de kans krijgt om te groeien en impact te maken.” 

Zelf impact maken? Word nu een nieuwe gever

Heb jij zin om zelf impact te maken en wil je graag jouw kennis delen voor een goede zaak? Bij De Nieuwe Gevers kun je flexibele vrijwilligersprojecten vinden waarmee je makkelijk jouw steentje kunt bijdragen. 

Schrijf je in als Nieuwe Gever en start met skill-based vrijwilligerswerk!

Meld je ook aan