Daria Nepriakhina Xr5rkprhqu Unsplash

Vrijwilligersvergoedingen: Dit moet je erover weten

Van maximumbedrag tot Belastingaangifte

Geschreven door Lou Benders | 11 april 2024

Voor sommige vrijwilligersprojecten kun je een vrijwilligersvergoeding krijgen. Bijvoorbeeld om je onkosten te dekken en je een zakcentje te geven. Het meeste vrijwilligerswerk is echter onbetaald.

Maar hoe zit het nou met de vrijwilligersvergoeding? Hoeveel kun je krijgen en moet je dat aangeven bij de Belastingdienst? Dat lees je in dit artikel.

Ontdek nu jouw volgende vrijwilligersproject →

Wat zijn vrijwilligersvergoedingen?

Vrijwilligersvergoedingen zijn een vorm van compensatie voor onbetaald vrijwilligerswerk. Ze kunnen kosten zoals reiskosten dekken. Het is belangrijk om te weten dat deze vergoedingen beperkt zijn en vrijwilligers vaak nog steeds vrijgesteld zijn van belastingen en socialezekerheidsbijdragen.

Vergoedingen voor vrijwilligerswerk

Vergoeding voor vrijwilligerswerk is een onderwerp dat veel discussie oproept in de samenleving. Sommigen vinden dat vrijwilligerswerk beloond moet worden met een financiële vergoeding, terwijl anderen van mening zijn dat vrijwilligerswerk juist belangeloos en uit vrije wil moet worden gedaan.

Een vergoeding kan zorgen voor meer bereidwilligheid en motivatie bij vrijwilligers, maar het kan ook de waarde van vrijwilligerswerk ondermijnen. We moeten deze discussie open en respectvol voeren om vrijwilligerswerk te waarderen en te stimuleren.

Soorten vrijwilligersvergoedingen 

We gaan eerst even in op de soorten betalingen die er bestaan. Er zijn verschillende soorten vrijwilligersvergoedingen die organisaties kunnen aanbieden als beloning voor het vrijwilligerswerk dat wordt verricht. Deze vergoedingen kunnen bestaan uit een onkostenvergoeding, een vrijwilligersvergoeding in geld of in natura, of andere voordelen zoals gratis trainingen of maaltijden. Organisaties kunnen kiezen welke vorm van vergoeding het beste past bij de behoeften van hun vrijwilligersteam en de beschikbare middelen.

Onkostenvergoedingen voor vrijwilligers

Vrijwilligerswerk wordt vaak gedaan uit passie en altruïsme, maar het is ook belangrijk dat vrijwilligers niet op kosten worden gejaagd. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor onkostenvergoedingen bij vrijwilligerswerk, zodat vrijwilligers niet zelf opdraaien voor bijvoorbeeld reiskosten of materiaalkosten. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden voor onkostenvergoeding bij vrijwilligerswerk, zodat vrijwilligers zich volledig kunnen focussen op het helpen van anderen.

Verzekeringen voor vrijwilligers

Verzekering voor vrijwilligerswerk is essentieel om ervoor te zorgen dat vrijwilligers goed beschermd zijn tijdens het uitvoeren van hun taken. Het biedt een vorm van zekerheid en gemoedsrust voor zowel de vrijwilliger als de organisatie waarvoor zij werken. Met de juiste verzekering kunnen vrijwilligers worden gedekt in geval van letsel of schade tijdens hun vrijwilligerswerk, waardoor eventuele financiële gevolgen worden geminimaliseerd.

Hoogte van vrijwilligersvergoedingen

De hoogte van vrijwilligersvergoedingen kan variëren afhankelijk van de organisatie en het soort werk dat verricht wordt. Sommige organisaties bieden vrijwilligers een kleine vergoeding als blijk van waardering voor hun inzet, terwijl andere organisaties geen vergoeding geven. Sowieso kun je geen vetpot verwachten. 

Het belangrijkste doel van vrijwilligerswerk is natuurlijk om iets goeds te doen voor anderen of de samenleving, dus het ontvangen van een vergoeding zou niet de hoofdreden moeten zijn om vrijwilligerswerk te doen. Als je twijfelt over de hoogte van de vergoeding die je ontvangt als vrijwilliger, is het altijd het beste om hierover te praten met de organisatie waarvoor je werkt.

Dit schrijft de Belastingdienst over de hoogte van vrijwilligersvergoedingen

Je hebt recht op een vrijwilligersvergoeding in de volgende gevallen: 

  1. Je bent 21 jaar of ouder en krijgt per uur een vergoeding. Dit mag maximaal €5,50 per uur zijn, tot een maximum van €210,- per maand en €2.100 per jaar. 

  2. Je bent jonger dan 21 en krijgt per uur een vergoeding. Dit mag maximaal € 3,25 per uur zijn, €210 per maand en €2.100 per jaar.

  3. In alle andere gevallen gelden ook dezelfde maximumbedragen.

  4. Je bijstandsuitkering vervalt niet wanneer de vrijwilligersvergoeding aan de maximumbedragen voldoet - tenzij je jonger bent dan 27 jaar. Dan moet je nog even goed de regels bekijken

Krijg je een hogere vergoeding? Dan moet je dit aangeven bij de belasting en hierover belasting betalen. De organisatie die je de vergoeding geeft, houdt deze belasting hierop in en betaalt dit aan de belastingdienst. 

 Vergoeding voor onkosten

De vergoeding voor onkosten die je maakt, hoef je sowieso niet aan te geven. Mits de vergoeding niet hoger is dan de gemaakte kosten.

Wat als de vrijwilligersvergoeding te hoog is?

In dat geval wordt de gehele vergoeding belast voor de inkomstenbelasting. Deze inkomsten moet je dus aangeven in je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt ook wanneer je bij meerdere organisaties in totaal meer dan het bepaalde maximumbedrag van €2.100 per jaar aan vrijwilligersvergoeding ontvangt. 

Belastingvoordelen vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk biedt niet alleen persoonlijke voldoening en de mogelijkheid om iets goeds te doen voor anderen, maar het kan belastingvoordelen opleveren. Als vrijwilliger kun je in aanmerking komen voor verschillende belastingvoordelen, zoals een vrijstelling van belasting op bepaalde vergoedingen en een aftrekpost voor gemaakte kosten. Het is altijd verstandig om je goed te laten informeren over de belastingregels die gelden voor vrijwilligerswerk, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen die het kan bieden.

  • Vrijwilligerswerk kan in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals de vrijwilligersvergoeding die belastingvrij is tot een bepaald bedrag per jaar

  • Gemaakte kosten voor vrijwilligerswerk, zoals reiskosten en materialen, kunnen onder bepaalde voorwaarden worden afgetrokken van de belasting

  • Als vrijwilliger kun je mogelijk gebruikmaken van de giftenaftrek, waardoor je een deel van de kosten van je vrijwilligerswerk kunt aftrekken van je belastbaar inkomen

  • In sommige gevallen kunnen vrijwilligers ook gebruikmaken van de zogenaamde ABP-regeling, waardoor giften aan erkende goede doelen aftrekbaar zijn van de belasting

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en voorwaarden voor belastingvoordelen bij vrijwilligerswerk, zodat je optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden

Voorwaarden voor vrijwilligersvergoedingen

De voorwaarden voor vrijwilligersvergoedingen kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en het type werk dat de vrijwilliger uitvoert. Over het algemeen moeten vrijwilligers onbetaald werk verrichten en mogen zij alleen vergoedingen ontvangen voor gemaakte onkosten of reiskosten.

Het is belangrijk dat vrijwilligersvergoedingen transparant en redelijk zijn en dat ze niet gezien worden als een vervanging voor betaalde arbeid. Organisaties dienen daarom duidelijke richtlijnen te hanteren. Dit houdt in dat organisaties informatie moeten verstrekken over vergoedingen aan vrijwilligers. Deze moeten ook in overeenstemming zijn met de geldende wet- en regelgeving.

Regels en beperkingen

Regels en beperkingen zijn essentieel bij vrijwilligerswerk om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen veilig en goed geïnformeerd blijven. Deze regels kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en het soort vrijwilligerswerk dat wordt uitgevoerd. 

Denk hierbij aan vereisten zoals het hebben van een geldige verzekering, het volgen van specifieke protocollen en richtlijnen, en het respecteren van de privacy van de mensen met wie wordt samengewerkt.

Registratie en administratie van vrijwilligersvergoedingen voor organisaties

Registratie en administratie van vrijwilligersvergoedingen zijn cruciale onderdelen van het vrijwilligersbeleid binnen maatschappelijke organisaties. Een zorgvuldige bijhouding en documentatie van alle vergoedingen aan vrijwilligers waarborgen transparantie en zorgen voor een gestroomlijnde administratieve verwerking.

Verantwoordelijkheden

Verantwoordelijkheden voor vrijwilligersvergoedingen omvatten het bijhouden van betalingen, controleren van declaraties en zorgen voor juiste documentatie en rapportage. Het is belangrijk om regelgeving te volgen bij het verstrekken van vergoedingen.

Bewijsmateriaal

Nauwkeurige administratie van vrijwilligersvergoedingen is essentieel voor transparantie, het nakomen van financiële en fiscale verplichtingen, en het waarborgen van correcte compensatie voor vrijwilligers. Dit versterkt vertrouwen en loyaliteit en draagt bij aan een professionele uitvoering.

Hands-on tips voor vrijwilligers

Hands-on tips belastingdienst

Als vrijwilliger is het cruciaal om de regels omtrent vergoedingen en belastingen te kennen en deze bij de belastingdienst te melden, om verrassingen te voorkomen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en zoek zo nodig advies.

Hands-on tips uitkering

Bij het combineren van vrijwilligerswerk met een uitkering is overleg met de uitkeringsinstantie essentieel, gezien de impact op de uitkering en de regels rondom vrijwilligersvergoedingen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent om problemen te voorkomen.

Vind nu jouw vrijwilligersproject

Ben je goed op de hoogte en wil je graag met vrijwilligerswerk starten? Via De Nieuwe Gevers vind je eenvoudig flexibele projecten die bij jou passen. En in sommigen gevallen biedt de organisatie ook een vrijwilligersvergoeding. 

Schrijf je nu in als Nieuwe Gever en start met skill-based vrijwilligerswerk.

Meld je ook aan