Rijtjeshuizen in Amsterdam

Het beste vrijwilligerswerk in Amsterdam

Geschreven door Milou van De Nieuwe Gevers | 15 juni 2021

Amsterdam is een grote stad waar je veel kan doen. En dat geldt ook voor haar maatschappelijke sector. Vrijwilligerswerk in Amsterdam is goed te vinden - als je weet waar je moet zoeken.

Wij hebben in dit artikel voor je uiteengezet wie jij kan helpen met vrijwilligerswerk in Amsterdam, wat voor soort vrijwilligerswerk er in Amsterdam te vinden is, en bij welke betrouwbare goede doelen jij direct aan de slag kan.

 

Vind hier direct de leukste vrijwilligersprojecten in Amsterdam →

Wie kun je helpen met vrijwilligerswerk in Amsterdam?

Amsterdam is een mengelmoes van bevolkingsgroepen met verschillende (culturele) achtergronden, leeftijden, seksualiteit, en nog veel meer. En een groot deel ervan kan jouw hulp goed gebruiken. Zo hebben veel immigranten nog steeds veel moeite met een plek vinden binnen de Nederlandse samenleving, worstelen veel ouderen met eenzaamheid, en heeft de mentale gezondheid van jongeren zelden zoveel te verduren gehad. En dat zijn nog maar een paar problemen. Dus hoe kan je helpen?

Mensen die hartjes vormen met hun handen

Voorbeelden van vrijwilligerswerk in Amsterdam

Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk in Amsterdam waar jij bij kan helpen. Hieronder vind je een aantal goede doelen vacatures in Amsterdam.

Maatjes worden

Iets goeds doen voor een ander kan al heel makkelijk: veel mensen willen gewoon iemand om mee te praten. Af en toe een bezoekje brengen, even gaan wandelen, of een keer wat leuks doen met een oudere, gehandicapte, of nieuwe bewoner die anders weinig sociaal contact heeft is een van de meest gewilde soorten vrijwilligerswerk in Amsterdam. Organisaties die zich hierin specialiseren zijn Markant en Prisma.

Coach of mentor (begeleiding)

Soms heeft iemand een helpende hand nodig. Denk hierbij aan kwetsbare kinderen en jongeren extra steun bieden op school, begeleiden ter voorbereiding op een toekomstige baan, of ondersteunen op mentaal gebied. Dit soort vrijwilligerswerk in Amsterdam vind je bij organisaties als School's Cool en Big Brothers Big Sisters Amsterdam.

 

Fistbump tussen volwassene en kind

 

Organisatie en bestuur

Alle organisaties hebben behoefte aan structuur, en goede doelen zijn geen uitzondering. Je ziet regelmatig goede doelen vacatures voor projectmanagers, bestuursleden, organisatie-assistenten, administratief medewerkers, coördinators, et cetera. Kortom: eigenlijk kan elk goed doel wel een organisatietalent gebruiken. Voor zover dit soort vrijwilligerswerk in Amsterdam gaat zeggen wij dus: klop gewoon aan bij een goed doel naar keuze, of zoek online een vacature op! Mocht je nou niet weten waar je er een kan vinden, wij hebben onderaan dit blog een aantal websites voor vrijwilligerswerk in Amsterdam verzameld, bomvol goede doelen vacatures.

Communicatie en media

Nog iets anders waar alle organisaties noodzaak bij hebben is communicatie. Social media experts, tekstschrijvers, grafisch designers, marketeers, video- en fotografen; iedereen die de missie op een krachtige manier naar buiten kan brengen is welkom. Ook hier kan je langsgaan bij een goed doel, of gebruik maken van een al bestaande goede doelen vacature. Kijk onderaan bij een aantal platforms die dit soort vrijwilligerswerk in Amsterdam online zetten! (Bonus tip: mocht je nou heel graag deze skills willen doneren aan een goed doel, in Amsterdam of niet, dan kun je ook even een kijkje nemen op onze website!)

Voorlichting en lesgeven

Ook als je geen skills binnen de communicatie hebt, is er een grote kans dat je toch vrijwilligerswerk in Amsterdam kan vinden als trainer. Er zijn goede doelen vacatures voor van alles: mindfulness coach, tassen naaien, tuinier advies, taalcoaches, computerles, en nog veel meer. Wil jij graag jouw kennis doorgeven aan een ander, dan ben je hier aan het juiste adres.

Geïnteresseerd in dit soort vrijwilligerswerk in Amsterdam? Neem dan een kijkje bij goede doelen als Oud Geleerd Jong Gedaan en Blend Amsterdam.

Een man wijst naar een scherm voor publiek

Kleine klusjes

Tot slot zijn er ook nog kleinere, meer flexibele klusjes die je voor een ander kan doen als vrijwilligerswerk in Amsterdam. Dit kunnen echte hands-on klusjes zijn, zoals wat sjouwen, helpen iets te bouwen, of reparaties uitvoeren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een boodschapje doen voor iemand, de hond uitlaten, of een zelfgemaakte maaltijd langsbrengen. Lijkt dit soort laagdrempelig vrijwilligerswerk in Amsterdam je wel wat? Kijk dan op Burennetwerk, of werp een blik op de organisaties onderin.

een hand houdt aarde vast

Behulpzame platformen voor vrijwilligerswerk in Amsterdam

De bovenstaande klusjes zijn wel globaal genomen; in andere woorden, er zijn nog veel meer andere klusjes die je niet makkelijk in zo'n categorie stopt. En die vind je het beste op algemene platforms voor vrijwilligerswerk in Amsterdam, zoals degenen hieronder. Deze betrouwbare goede doelen bieden flexibel vrijwilligerswerk in Amsterdam (en soms daarbuiten) met zowel goede doelen vacatures als klusjes van individuen. Genoeg keus dus!

NL Cares - Flexibel vrijwilligerswerk

NL Cares is het perfecte platform als je naar hands-on, flexibel vrijwilligerswerk in Amsterdam zoekt. Je kunt je aanmelden voor verschillende soorten taken, zoals pakketten inpakken bij de voedselbank, een wandeling maken met ouderen, iets lekkers bakken voor een zorgtehuis, of een social cleanup van een mooi stukje Amsterdamse natuur. En het mooiste is: je kan vrijwilligerswerk doen wanneer het jou uitkomt, door je simpelweg aan te melden in hun handige agenda. Check 'm hier!

Logo NL Cares

Vrijwilligerscentrale Amsterdam

Een andere goede optie voor vrijwilligerswerk in Amsterdam is de Vrijwilligerscentrale Amsterdam. Hier vind je korte, flexibele taken als een keertje helpen tuinieren, flyers helpen uitdelen, of een klusje uitvoeren voor iemand die dit zelf niet meer kan. Maar, op dit platform vind je ook op reguliere basis vrijwilligerswerk binnen Amsterdam, zoals een kind naar school brengen op een bepaalde dag, af en toe een wandeling maken met een oudere, of een tennismaatje worden. Tot slot staan er ook een aantal langdurige vrijwilligerswerkprojecten op, zoals communicatie medewerker of receptionist bij een buurttehuis. Kortom: voor ieder wat wils! Klinkt het als iets voor jou, check ze dan hier.

Logo vrijwilligerscentrale Amsterdam

De Nieuwe Gevers

Ook bij ons kan je voor vrijwilligerswerk in Amsterdam terecht. Er zijn namelijk een hoop Amsterdamse organisaties bij ons aangesloten. Benieuwd wat je kunt doen om ze te helpen? Neem gerust een kijkje:

  1. Big Brothers Big Sisters Amsterdam
  2. Stichting Burennetwerk Amsterdam
  3. Cliëntenbelang Amsterdam
  4. Dierenambulance Amsterdam
  5. De Dolfijn Amsterdam
  6. IUCN NL
  7. Het Gehandicapte Kind
  8. Right to Play
  9. De Schrijverscentrale
  10. OceanLove

Smaakt dat naar meer? Bekijk hier al onze organisaties en openstaande projecten.

En nu: good luck!

Je hebt nu een waslijst aan goede doelen waarbij jij vrijwilligerswerk in Amsterdam kan doen. Dus alles wat er nu nog rest is je aanmelden en gaan met die banaan. Succes!

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan