
Groene banen vinden zonder carrièreswitch
Groen, geloofwaardig, goed
Geschreven door Demi Brommer | 20 februari 2025
Hoe vaak hoor jij de term ‘groene baan’? En zie je die term terug in vacatures? Waarschijnlijk kom je vaker woorden als duurzaamheid, klimaatverandering en milieu tegen. Logisch, want in 2024 steeg het aantal vacatures in duurzame sectoren met maar liefst 30% ten opzichte van vorig jaar.
Maar wat is zo'n groene baan en waarom zijn ze zo in trek? In deze blog leg ik je uit wat dit inhoudt en hoe jij, zonder een volledige carrièreswitch, jouw baan kunt omtoveren tot een groene baan.
Wil je gelijk testen of duurzaamheid bij jou past? Bekijk onze projecten voor duurzaamheid, natuur en milieu.
Wat zijn groene banen?
De term "groene baan" roept vraagtekens op. Veel mensen associëren het met werk in de agrarische sector: dieren verzorgen, planten kweken of in de natuur werken.
Toch heeft een groene baan een veel bredere betekenis. Het kan ook gaan om bijdragen aan het behoud of herstel van het milieu en de planeet bijvoorbeeld als:
-
Duurzaam energieadviseur
-
Productontwerper voor milieuvriendelijke producten
-
Recyclingcoördinator
-
Specialist in circulaire economie
-
Natuurbeheerder
-
Duurzaamheidsconsultant

Voorbeelden van je baan groener maken
Naast functies als energieadviseur of duurzaamheidsconsultant, bestaan er veel meer duurzame vacatures. Elke functie kan ‘groener’ worden, ongeacht het vakgebied. Denk bijvoorbeeld ook aan:
-
Marketing: Gebruik gerecycled papier voor je flyers en posters. Of laat het papier achterwege en promoot lekker online. Deel een social post over de duurzame acties van je bedrijf, maar wees eerlijk. Anders prikken je volgers hier zo doorheen.
-
HR: Beloon collega’s die de auto laten staan. Denk aan een fietsbonus of gratis OV. Organiseer geen standaard vrijmibo, maar een dagje bomen planten, strandjutten of een zero waste kookworkshop. En met kerst? Geen standaard pakket, maar de kans om zelf een boom te planten.
-
Freelancers: Als freelancer heb je zelf de touwtjes in handen. Jij bepaalt hoe groen jij wilt werken. Een ideale positie dus. Creëer bijvoorbeeld een energiezuinige thuisplek, werk digitaal of doneer je tijd aan een project dat zich richt op duurzaamheid.
-
Finance: Duurzaam zijn met cijfers? Dat kan. Help je bedrijf door te besparen op energieverbruik. Bekijk waar onnodige kosten worden gemaakt en zet dit in voor duurzame projecten. Of roep het hele finance team bij elkaar en gebruik jullie rekenkunsten voor een vrijwilligersproject voor bedrijven.
-
Business development: Deze functie draait om groei. Perfect dus om in deze functie bedrijven te adviseren over duurzame groeistrategieën. Werk samen met bedrijven die duurzaamheid écht belangrijk vinden. Of maak bijvoorbeeld de supply chain groener door CO₂-uitstoot te verminderen.
Groen op de werkvloer
Ook als je bedrijf al bezig is met duurzaamheid, heb je eigenlijk al een groene baan. Wordt er duurzaam printpapier gebruikt, zijn de lunches vegetarisch of werkt jullie kantoor energiezuinig? Dan heb jij eigenlijk al een groene baan.
Met een paar kleine aanpassingen kan je bedrijf nog groener worden. Denk bijvoorbeeld aan:
-
Gerecycled papier: Minder printen en toners hergebruiken, goed voor de bomen én de portemonnee.
-
Duurzame lunches: Biologisch, vegetarisch of lokaal van de boerderij. Iets duurder misschien, maar absoluut de moeite waard. Of ken je Oma’s Soep al? Deze sociale onderneming doneert maar liefst 50% van hun jaarwinst om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Lekkere soep en wat goeds doen, oftewel een win-win situatie.
-
Slim energieverbruik: De lampen op kantoor hoeven echt niet overal te branden. Is een ruimte leeg? Zet ze uit of installeer bewegingssensoren. Scheelt stroom én geld!
-
Afvalvrij werken: Laat iedereen zijn favoriete (of meest bizarre) mok meenemen en zeg adiós tegen wegwerpbekers.
Kleine moeite, toch? Wil je buiten het kantoor ook impact maken? Denk aan corporate volunteering of draag bij aan lokale initiatieven.
Natuurherstelprojecten met Sumthing
Wil jij jouw huidige baan groener krijgen? Geen probleem. Probeer je baas (of jezelf) te overtuigen om te investeren in een natuurproject, zoals die van Sumthing. Plant een zaadje en zie hoe dit uitgroeit tot een bos, vis plastic uit de oceaan of help koraalriffen herstellen. Hiermee kun je letterlijk het resultaat voor je ogen zien groeien.
Lees meer over de natuurherstelprojecten en het verhaal van Sumthing ->

Waarom een duurzame vacature zoeken?
Misschien wil je bijdragen aan een duurzamere wereld door het verminderen van CO₂-uitstoot, het terugdringen van afval of het beschermen van biodiversiteit. Of je ziet groene banen als een kans om in een snelgroeiende sector te werken.
Uit onderzoek van YoungCapital blijkt dat 7 op de 10 jongeren de voorkeur geven aan een duurzame baan. 43% van de respondenten gaf zelfs aan actief op zoek te gaan naar een andere werkgever als hun huidige werkgever geen stappen zet op het gebied van duurzaamheid.
Het is hoog tijd dat alle bedrijven innoveren en verduurzamen. En misschien ben jij wel degene die ze een zetje in de goede richting duwt. Jij blij, omdat je werkt in een duurzamer bedrijf. Bedrijf blij, omdat ze bijdragen aan het behoud of herstel van het milieu en de planeet.
Waar vind ik een groene baan?
Ben jij nou wel op zoek naar een nieuwe (groene) baan of wil je een carrièreswitch maken? Dan zijn er verschillende plekken waar je kunt beginnen. Deze drie stappen gaan jou helpen om een groene carrière te vinden:
Stap 1 - Surf naar vacatures op een van deze platformen:
-
Greenjobs.nl - GreenJobs biedt honderden vacatures voor groene banen, met handige filters om gericht te zoeken.
-
Impactjobs: De Nieuwe Gevers - Ben je op zoek naar een baan bij een maatschappelijke organisatie? De Impactjobs van De Nieuwe Gevers helpen je een functie te vinden binnen jouw vakgebied die echte maatschappelijke impact maakt.
-
Indeed - Ook hier vind je groene banen. Zorg wel dat je de juiste filters aan hebt staan.
-
Duurzame Vacaturebank - Een overzichtelijk dashboard voor jouw favoriete vacatures en de mogelijkheid om jezelf vindbaar te maken voor bedrijven met je profiel.
-
Ecojob.nl - ECO-job is een bemiddelingsbureau dat kandidaten en organisaties in groene banen met een persoonlijke aanpak matcht.
-
EuroClimateJobs - Ben je op zoek naar een groene baan in Europa? Dit platform biedt een breed scala aan vacatures in de klimaats- en energiesector.
-
LinkedIn - LinkedIn mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Het is een handige plek om groene banen te vinden, met veel vacatures en mogelijkheden om te netwerken met anderen in de duurzame sector.
-
Sustainablejobs.nl - Dit platform biedt een netwerk voor professionals, werkzoekenden, studenten en vrijwilligers die willen werken in duurzaamheid.
-
Lefgreen.nl - LEF focust op het creëren van betekenisvolle matches tussen professionals en bedrijven in de groene sector.
-
Ceresgreen.nl - Biedt duurzame en groene vacatures op bachelor- en masterniveau.
Stap 2 - Filter je zoekopdracht door de juiste branche, locatie, ervaringsniveau en specialisatie aan te geven. Dit helpt je om gerichter te zoeken naar groene banen die passen bij jouw voorkeuren. Kies een vakgebied dat jou aanspreekt, zoals duurzame energie, klimaat, milieu of circulaire economie. Stem hier jouw zoektocht op af. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe groter de kans dat je jouw duurzame job scoort.
Stap 3 - Kies een vacature die bij jou past en stuur jouw motivatie en CV op. Vergeet niet om in jouw motivatie of CV jouw duurzame ambities te benadrukken. Maak duidelijk waarom jij de perfecte kandidaat bent voor deze groene baan.

Kijk uit voor Greenwashing
Het is helemaal niet gek om een bedrijf eens goed aan de tand te voelen en te vragen wat ze nou écht doen op het gebied van duurzaamheid. Veel bedrijven strooien met mooie woorden zoals "groen" en "klimaatvriendelijk," maar als je beter kijkt, blijken die beloftes soms meer gebakken lucht dan echte actie.
Dit kan er hartstikke aantrekkelijk uitzien als je op zoek bent naar een groene baan. Maar let op, want greenwashing is tegenwoordig aan de orde van de dag.

Checklist om greenwashing te spotten
Weet je niet zeker of een bedrijf écht duurzaam bezig is? Ga dan deze checklist af om greenwashing te herkennen:
- Hoe zien de cijfers rondom jullie energieverbruik, afvalbeheer en productieprocessen eruit?
- Als jullie het hebben over duurzaamheid en klimaatbewustzijn, hoe wordt dit dan toegepast in de praktijk?
- Wat zijn jullie toekomstplannen op het gebied van duurzaamheid?
- Beschikken jullie over certificeringen op het gebied van duurzaamheid, zoals Ecolabel, Fair Trade of Milieukeur?
Een bedrijf dat echt duurzaam is, kan deze vragen beantwoorden met harde data en transparantie. En als je kritisch bent, zorg je ervoor dat je bij een organisatie terechtkomt die serieus werk maakt van duurzaamheid.
Doe maar duurzaam
Ook naast je werk kun je duurzaam bezig zijn. Klimaatactiviste en ondernemer Maartje Bregman geeft een handige tip:
"Begin bij de 3 thema's waarmee je het meeste impact kunt maken: mobiliteit, voeding en koopgedrag. Dit zijn de dingen waar je dagelijks mee te maken hebt."
Je hoeft niet 100% vegan te worden, nooit meer te vliegen of nooit meer spullen te kopen. Begin met wat voor jou haalbaar is. Met kleine veranderingen die je vaak herhaalt, maak je een grote impact, zegt Maartje.
Benieuwd hoe jij buiten je werk ook groen en duurzaam bezig kunt zijn? Check dan het hele interview met Maartje.

Direct groene impact maken
Een groene baan hoeft niet per se een carrièreswitch te betekenen. Ook met je huidige baan kun je impact maken. In elke sector zijn er kansen om duurzamer te werken.
Wil je nog meer bijdragen? Overweeg om jouw skills in te zetten voor een vrijwilligersproject voor een duurzaam goed doel. Zo weet je direct of dit écht is wat je zoekt en kun je low-key in een paar uur direct impact maken met de skills die je al in huis hebt. Succes!
Gerelateerde artikelen

door Lou Benders
Zo doe je duurzaam - Ons interview met Maartje Bregman
22 april 2024
Klimaat optimist, influencer en oprichter van Happy Times Magazine, Maartje Bregman deelt met ons haar doelen, ideeën en tips over duurzaamheid.

door Demi Brommer
Investeren in natuurherstel met Sumthing
24 juni 2024
Stel je voor dat jouw positieve impact groter is dan je negatieve impact. Hoe kan jij hier op een passende manier aan bijdragen? Dit is de uitdaging die Sumthing aangaat. Lees nu ons interview met oprichter Gijs Schuringa.

door Marieke Jacobs
Betekenisvol werk vinden: 7 inzichten die het verschil maken
18 december 2024
Je voelt het al een tijdje knagen. Je wilt werk dat niet alleen goed is voor je bankrekening, maar ook voor de wereld. Werk dat impact maakt. En wat jou energie en voldoening geeft! Maar hoe begin je aan zo'n overstap? BetekenisBaan deelt haar meest waardevolle inzichten.