Duurzame Levensstijl

Duurzaam winkelen? Dat doe je hier

20 merken die jouw consumptie beter maken

Geschreven door Wiebke Gericke | 17 april 2025

Een duurzame levensstijl - klinkt in eerste instantie groot, nietwaar? Maar het begint vaak heel klein: met de dingen die we kopen. Met de keuze voor of tegen een product, een merk, een aanbieder. En ja, duurzamer consumeren kan soms vermoeiend lijken, maar gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die het ons makkelijker maken. Bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen, eerlijk opereren en laten zien dat duurzaamheid en stijl elkaar niet uitsluiten. Hierdoor wordt duurzaam winkelen een stuk toegankelijker.

In dit artikel laten we je kennismaken met 20 opkomende duurzame merken uit Nederland die niet alleen overtuigen met woorden, maar ook met daden - en laten we je zien hoe je stap voor stap een duurzamere levensstijl kunt leiden.

Steun direct duurzame goede doelen met jouw skills →

Wat betekent een duurzame levensstijl eigenlijk?

Een duurzame levensstijl betekent zo leven en consumeren dat we onze planeet niet overbelasten en tegelijkertijd zorgen voor sociale rechtvaardigheid. Klinkt misschien wat theoretisch, maar in de praktijk betekent het: zuinig zijn met grondstoffen, kiezen voor eerlijke productie, CO₂-uitstoot vermijden, minder afval en bewuster leven. 

Het hoeft niet perfect, als het maar stap voor stap beter wordt. Het gaat niet om perfectie, maar om betere beslissingen nemen.

 

20 duurzame merken uit Nederland die je moet kennen

Hier is onze selectie van duurzame merken die laten zien hoe moderne consumptie ook duurzaam kan zijn:

  1. Caffe Inc: haalt grondstoffen uit koffieresten, zoals koffiedik. Die gebruiken ze slim: de olie gaat naar de verzorgingsindustrie, waar het wordt ingezet voor huid- en haarproducten. Het koffiedik zelf wordt verwerkt tot stevige bioblokken voor duurzame toepassingen. En voor textiel maken ze natuurlijke kleurstoffen in allerlei bruintinten.

  2. THIS IS FREE FASHION: de naam zegt het al. Dit initiatief deelt gratis kleding uit om een statement te maken tegen de vervuilende fast fashion. In Nederland wordt een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen, wat zonde is. Daarom geven ze kleding een tweede leven, in plaats van het weg te gooien.

  3. Kumasi: In de cacao-industrie draait alles vaak om de bonen. Het sappige vruchtvlees van de cacaovrucht gaat meestal verloren. Kumasi maakt heerlijke drankjes van dit vaak vergeten cacao-fruitsap en zorgt ervoor dat cacaoboeren een extra inkomen verdienen.

  4. Fiswear: maakt duurzame kleding en biedt mensen met een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ een betaalde baan. 

  5. The Waste Transformers: zet voedselafval om in schone energie en biologische meststoffen. Ze doen dit met modulaire apparaten (biovergisters) die het afval direct omzetten.

  6. Justdiggit: is een organisatie die zich richt op het herstellen van het klimaat door land te herstellen en woestijnvorming tegen te gaan. Ze doen dit door simpelweg de natuur een handje te helpen: met behulp van lokale gemeenschappen graven ze greppels en creëren ze wateropvangsystemen.

  7. EarthBin: maakt afvalbakken van gerecycled materiaal die het makkelijker en aantrekkelijker maken om afval te scheiden.

  8. Green Side: maakt gepersonaliseerde notitieboeken van oud schoolpapier en enveloppen van oude posters.

  9. ohmygood: biedt een platform aan impactmakers die mooie producten koppelen aan een maatschappelijk doel. Dit doen zij door giftcard en giftboxes met producten van impactmakers te verkopen.

  10. Plastic Soup Foundation: wil een wereld zonder plastic in ons eten, drinken en de lucht die we inademen. We krijgen dagelijks microplastics binnen, zonder dat we het doorhebben. In plaats van te focussen op recyclen of het schoonmaken van de oceaan, pakken zij het probleem bij de bron aan.

  11. The Good Roll: The Good Roll maakt 100% gerecycled toiletpapier en investeert een deel van de winst in het bouwen van toiletten in ontwikkelingslanden. 

  12. Purpose and Impact Tribe: helpt organisaties en professionals om meer impact te maken met hun werk. Ze brengen mensen samen die ondernemen met een missie.

  13. Sumthing: Sumthing maakt het simpel om iets goeds terug te doen voor de planeet. Via hun platform steun je direct concrete natuurprojecten, mét zichtbare impact. Benieuwd hoe? Lees het verhaal van de oprichter van Sumthing →

  14. Travel Impact: Travel Impact laat zien dat reizen en duurzaamheid wél samen kunnen gaan. Ze inspireren en verbinden reisliefhebbers en professionals die van de wereld een mooiere plek willen maken.

  15. PeelPioneers: verwerkt sinaasappelschillen van supermarkten tot nieuwe grondstoffen, zoals etherische oliën en vezels voor schoonmaakmiddelen, veevoer of cosmetica.

  16. Qualooba: gaat voor een 100% plasticvrije en duurzame leefstijl in huis. Ze ontwikkelen milieuvriendelijke producten die huishoudens helpen om groener te leven.

  17. FRONT®: maakt bouwmaterialen van afval. Hun “WasteBasedBricks” worden gebruikt in architectuurprojecten wereldwijd. 

  18. Growy: runt een verticale stadsboerderij in Amsterdam die bladgroenten en kruiden teelt met minimale ruimte, zonder pesticiden, en met 95% minder water dan traditionele landbouw.

  19. Respace: transformeert leegstaande gebouwen met een circulair bouwsysteem van biobased materialen. Van oude panden naar duurzame werk- en leefruimtes.

  20. De Verspillingsfabriek: Maakt soepen, sauzen en snacks van groente die anders verspild zouden worden. Ze werken veel samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Zo leef je makkelijk wat duurzamer

Wil je duurzamer leven zonder meteen alles om te gooien? Met deze simpele stappen kom je al een heel eind:

  • Koop bewust
    Vraag jezelf af: Heb ik dit echt nodig? En zo ja, is er misschien een duurzamer alternatief? Kijk bijvoorbeeld naar kleinere labels en duurzame merken die transparant zijn over hun productie.

  • Less is more
    Minimalisme bespaart grondstoffen en zorgt voor rust in je hoofd. Repareer je kleding of apparaten in plaats van weggooien.

  • Kies voor tweedehands
    Kleding, apparaten of meubels? Tweedehands is vaak flink goedkoper en beter voor de planeet. Duurzaam winkelen begint hier.

  • Samen kom je verder
    Ruil, leen of deel spullen met anderen. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je sociale leven.

Lees hier hoe je jouw baan groener en duurzamer kan maken –>

Het is makkelijker dan je denkt

Duurzaam leven is geen grote opoffering. Het is gewoon slimmer kiezen. Je bespaart grondstoffen, geld en maakt impact, zonder dat je hele leven op z’n kop hoeft.

Sterker nog: het kan juist verrassend leuk en bevrijdend zijn. Minder spullen, minder verspilling, meer overzicht en meer waarde hechten aan wat je wél hebt. En met steeds meer toffe merken, initiatieven en tweedehands opties wordt duurzaam kiezen steeds eenvoudiger en aantrekkelijker.

Dus geen stress, geen alles-of-niets. Begin klein, probeer dingen uit, en ontdek hoe je met simpele keuzes verschil maakt.

Klimaat optimist, influencer en ondernemer Maartje Bregman deelt haar tips om duurzamer te leven →

Veel gestelde vragen over duurzaam winkelen

  1. Wat is duurzaam winkelen?
    Duurzaam winkelen draait om slimme keuzes maken. Geen fast fashion of wegwerpspul, maar producten die eerlijk zijn gemaakt, langer meegaan en minder schade doen aan de planeet.
  2. Waar kan ik duurzaam winkelen?
    Eigenlijk bijna overal! Steeds meer merken en winkels zetten stappen in de goede richting. Online vind je volop duurzame webshops, maar ook lokale boetiekjes of bio-winkels hebben vaak een groen aanbod. Even googlen of gewoon rondkijken in je eigen buurt werkt verrassend goed.
  3. Welke duurzame merken zijn er?
    Inmiddels barst het van de merken die bewust en eerlijk ondernemen. Om je op weg te helpen, hebben we hierboven een lijstje gemaakt met 20 fijne, duurzame merken die écht goed bezig zijn.. 
  4. Waarom is duurzaam winkelen goed?
    Omdat je daarmee impact maakt! Je zorgt voor minder vervuiling, minder uitbuiting en meer balans. Door bewust te kopen, steun je merken die goed omgaan met mensen, dieren en natuur. En da’s iets om trots op te zijn.
  5. Is duurzaam winkelen niet duurder?
    Soms wel, maar dat hoeft niet erg te zijn. Duurzame producten zijn vaak van betere kwaliteit en gaan langer mee. En omdat je bewuster koopt, koop je vaak ook minder. Is het toch wat prijzig? Kijk dan eens naar tweedehands of vintage producten.

Gerelateerde artikelen

Meld je ook aan