Stel jezelf deze vragen om de perfecte goede doelen vacature voor jou te vinden
Geschreven door Milou van De Nieuwe Gevers | 07 mei 2021
Eindelijk, na al die tijd wil je de stap wagen; jij gaat vrijwilligerswerk doen! Je doet je werkschoenen aan, trekt je muts nog eens over je hoofd, gooit de deur open, en knallen maar! Maar eh... Bij welk goed doel wil je eigenlijk helpen? En wat voor vrijwilligerswerk wil je precies doen?
Er zijn duizenden vacatures voor goede doelen en zoveel goede doelen om aan te doneren, maar welke past nou écht bij jou?
Zo verlies je de spirit wel een beetje. Maar geen nood! Met een antwoord op deze 5 vragen vind jij binnen no-time de perfecte goede doelen vacature voor jou. Voor vrijwilligersprojecten of een echte impact baan.
Vraag 1: Hoe betrouwbaar moet het goede doel (en de vacature) zijn?
Als je iets goeds gaat doen voor de mensheid, wil je wel dat jouw effort op de juiste plek terechtkomt. Gelukkig zijn er instellingen die voor jou hebben gecheckt of een goed doel betrouwbaar is: ANBI en CBF. De eisen voor een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn ietsje minder streng; een organisatie mag (o.a.) geen winstoogmerk hebben, en zich moet minstens 90% inzetten voor het algemeen belang.
Een tekortkoming van deze erkenning is dat er vooral gekeken wordt naar fiscale eisen, en niet naar het goede doel intern. Daarom is er een tweede instelling opgericht als toezichthouder voor goede doelen, namelijk het CBF. Deze instelling kijkt naar de maatschappelijke waarde van een goed doel, en heeft veel strengere regels en eisen. Zo moeten CBF-erkende doelen jaarlijks verantwoording afleggen over hun financiën en wat er precies gedaan wordt met donaties, maar wordt er ook gecontroleerd of zij daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld, en hoe respectvol zij omgaan met hun donateurs.
Houd bij beide erkenningstrajecten in gedachten dat deze geld en tijd kosten voor goede doelen, en dat startende goede doelen hier wellicht nog niet aan toe zijn gekomen. Het kan overigens geen kwaad om bij het kijken naar goede doelen vacatures jezelf even af te vragen welke stempel er op de organisatie zit.
Vraag 2: Op welk gebied moet jouw goede doel impact maken?
Dierenwelzijn, diversiteit, kunst en cultuur, educatie, milieu... Het zijn allemaal thema's waarvoor jij je in kan zetten. Maar welke wil je nou écht mee aan de slag? Welke thema's moeten absoluut terugkomen in jouw goede doelen vacature? De keuze kan moeilijk zijn, maar gelukkig heeft de VN met alle 193 aangesloten wereldleiders een lijst gemaakt van de belangrijkste thema's voor een duurzamere en betere samenleving, waar veel goede doelen inspiratie van nemen.
Check ze hier en kies de thema's die het beste bij jou passen! Dan ben je weer een stap dichterbij jouw ideale goede doelen vacature.
- Geen armoede
- Geen honger
- Gezondheidszorg voor iedereen
- Iedereen naar school
- Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig
- Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen van iedereen
- Schone en betaalbare energie
- Eerlijke en sociale economische groei
- Veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen
- Gelijke kansen voor iedereen
- Leefbare, duurzame steden
- Duurzame productie en consumptie
- Klimaatverandering stoppen
- Gezonde oceanen, zeeën, en rivieren
- Gezonde bossen en rijke biodiversiteit
- Vrede, veiligheid, en rechtvaardigheid
- Samenwerken voor de Werelddoelen
The 2030 agenda for sustainable development.
Vraag 3: Met wie wil jij als vrijwilliger impact maken?
Vrijwilligerswerk doe je niet alleen. Dus met wie zou jij graag samenwerken? Jong of oud? Binnen Nederland of internationale contacten? Op individuele, persoonlijke basis mensen helpen, of op een hoger niveau samenwerken voor het algemeen welzijn?
Ook is het goed om, voordat je überhaupt naar goede doelen vacatures gaat zoeken, stil te staan bij de grootte van een goed doel. Bij een groot goed doel zal je waarschijnlijk veel samenwerken binnen een afdeling, en bij een klein goed doel werk je misschien wel direct met de oprichter en zal je veel verschillende taken aannemen. Stel vooraf vast waar je voorkeur ligt (als je er een hebt, natuurlijk).
Vraag 4: Hands-on of skill-based vrijwilligerswerk doen?
We hebben allemaal wat te bieden, maar wat voor type vrijwilligerswerk past het beste bij jou? Wil je een goede doelen vacature waarbij je lekker hands-on aan de slag gaat - met je laarzen in de modder en wroeten in de aarde, bij wijze van spreken - of liever een waarbij je meer je hoofd (en skills!) gebruikt? Allebei hebben voordelen, zoals de keuze tussen vanuit huis of op locatie werken. Ook zal hands-on vrijwilligerswerk zich beter lenen aan direct contact met mensen, terwijl skill-based vrijwilligerswerk zich focust op structurele, algemene veranderingen waar veel mensen baat bij hebben. Kijk waar jouw kracht ligt en waar jij het meeste waarde uit haalt, en beslis aan de hand daarvan wat voor type werk bij een goed doel beter bij jou past.
Vraag 5: Eenmalige goede doelen vacature of voor een langere periode?
Geen zorgen, ik heb de makkelijkste voor het laatst bewaard. Je weet nu waarvoor, met wie, en hoe je vrijwilligerswerk wil doen. Maar je weet nog niet wanneer. Wil je een lange of korte commitment maken? Eens in de zoveel tijd, of eenmalig vrijwilligerswerk doen? Vast, of op flexibele basis? Kom op, laatste vraag, jij kan dit.
Tof! Je hebt voor jezelf vastgesteld wat jij wil in jouw ideale goede doelen vacature; nu moet je 'm nog vinden. Je kunt natuurlijk gebruik maken van algemene vacaturesites, makkelijk op een rij gezet door Platform Vrijwillige Inzet. Maar, iemand met zo'n specifiek beeld als jij weet wel beter. Wil je flexibele, eenmalige vacatures voor vrijwilligerswerk? Neem dan eens een kijkje op NL Cares. Zoek jij meer iets dat je mentaal uitdaagt en waarbij jij je skills kan inzetten? De Nieuwe Gevers biedt vacatures aan voor meer dan honderd goede doelen en sociale ondernemingen. En nu je sokken nog 's omhoog trekken, en gaan! Wij geloven in je ;)