Soorten vrijwilligerswerk

18 verschillende soorten vrijwilligerswerk

Geschreven door Sarah van De Nieuwe Gevers | 15 oktober 2021

Het is zover. De tijd is aangebroken. Je hebt je al zo lang voorgenomen om vrijwilligerswerk te gaan doen en nu ga je er eindelijk mee beginnen. En je hebt er zin in!

Maar welk type vrijwilligerswerk past bij jou? De keuze is reuze: Koken, klussen, oppassen, huiswerkbegeleiding, maar ook vrijwilligerswerk op het gebied van marketing of communicatie is een optie. Wij van De Nieuwe Gevers gaan jou met deze blog helpen om de beste keuze te maken.

In deze blog vind je 18 soorten vrijwilligerswerk onder elkaar om andere mensen te helpen. Dit zorgt ervoor dat het maken van een keuze een stuk makkelijker wordt. 

Bekijk direct onze nieuwste flexibele vrijwilligersprojecten

1 - 1-op-1 vrijwilligerswerk

Het woord zegt het al, maar dit is een soort vrijwilligerswerk wat je 1 op 1 doet. Als je vrijwilligerswerk doet, doe je altijd iets voor een ander. In dit geval ook, maar dan echt samen, met z’n tweeën. Word bijvoorbeeld buddy van een nieuwkomer in Nederland via Buddy to buddy.

Deze organisatie koppelt vluchtelingen en hun stadsgenoten aan elkaar op basis van gelijkwaardigheid en op basis van de gedeelde interesses. Met als doel: eenzaamheid onder nieuwkomers tegengaan en werken aan een stad waarin iedereen erbij hoort. 

2 - Deel uitmaken van een campagneteam

Vrijwilligers van de organisatie Amnesty voeren actie voor gelijke rechten.

De volgende vorm in onze lijst van verschillende soorten vrijwilligerswerk is onderdeel worden van  een campagneteam. Hierbij zet je je als vrijwilliger over een langere periode in voor een bepaald onderwerp. Een organisatie die hier veel gebruik van maakt is Amnesty International. Dit is een wereldwijde beweging van meer dan 7 miljoen mensen die zich bekommeren over de andere miljarden mensen. 

Amnesty beschikt over betrouwbare informatie, analyses en standpunten die politiek relevant zijn, om het zo over uiteenlopende onderwerpen te hebben. Een unieke positie dus! Lobbyisten brengen alle informatie en schrijnende situaties  onder de aandacht bij regeringen, organisaties en bedrijven. Op die manier probeert Amnesty mensenrechten hoog op de agenda te krijgen. En wat ze doen werkt! 

Door de acties die Amnesty uitvoert kunnen mensen afscheid nemen van tralies, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling gestopt en daders worden berecht. 

Jij kan op verschillende manieren je steentje bijdragen, Amnesty voert namelijk zowel online als offline door het hele land verschillende acties. Voor het thema ‘seksueel geweld in Nederland’ vraagt Amnesty mensen om slogans te stoepkrijten, op sociale media het debat aan te zwengelen, filmpjes te maken en nog veel meer. Jij kan aangeven wat je kan en wil en zij koppelen je aan een actie. 

3 - Online vrijwilligerswerk 

Eén van de verschillende soorten vrijwilligerswerk heeft de afgelopen jaren veel meer aandacht gekregen: online vrijwilligerswerk. Goed doen, maar wel op afstand. Ideaal voor mensen die zich tijdens de corona periode willen blijven inzetten of met vrijwilligerswerk willen beginnen.

4 - Helpen bij lokale verenigingen 

Binnen (sport)verenigingen spelen vrijwilligers een erg belangrijke rol. Zonder hun inzet zouden verenigingen het erg moeilijk hebben. Lijkt jou dit nou leuk? Twijfel dan niet en meld je aan als vrijwilliger bij een vereniging. 

Een leuk initiatief is het project TALENTED, opgericht door Stichting de Schroef. Een uitdagend ontwikkelingsprogramma voor jeugdleden van tussen de 14 en 18 jaar van de sportvereniging en jij kan hieraan meehelpen! Stichting de Schroef is dit project gestart in samenwerking met zes sportverenigingen om jongeren meer te betrekken bij een vereniging. Dit project brengt jongeren in contact met zowel eigen als externe experts, waarbij de jongeren zelf verschillende onderwerpen mogen uitkiezen die zij interessant vinden. Dat kan zijn sponsoring, events organiseren, maar ook cursussen voor scheidsrechter of social media. Een heel divers programma, zoals je hoort. Vervolgens worden er workshops verzorgd door eigen leden of bedrijven. 

Enthousiast geworden? Klik dan ontdek de vrijwilligersmogelijkheden bij Stichting de Schroef en lees meer.

5 - Vrijwillig bestuursfuncties bekleden

Binnen de verschillende soorten vrijwilligerswerk is er een hoop mogelijk. Maar zonder missie, visie, strategie en beleid kan een organisatie geen impact maken! Daarom staan er vaak bestuursleden aan achter het roer. Heb jij al wat meer ervaring met het besturen van een organisatie of bedrijf of heb jij bijvoorbeeld de ambities om later je eigen onderneming te runnen? Er is vaak voor allerlei skills een plekje aan de bestuurstafel. 

Als je al ervaring hebt in de financiële sector ben je  bijvoorbeeld heel geschikt als penningmeester binnen een organisatie. Ook kan je je leidinggevende skills inzetten als voorzitter. Als je niet per se in het bestuur wil, hoeft dat natuurlijk niet. Je kunt ook een rol van sparringpartner aannemen of in een bewonerscommissie de meningen van bewoners op je nemen en communiceren naar de gemeente. Genoeg te doen bij zo’n bestuursfunctie dus.

6 - Collecteren als vrijwilliger

Iedereen is bekend met deze soort vrijwilligerswerk: collecteren. Elk jaar gaan er ruim 700.000 collectanten in Nederland een paar uurtjes op pad om geld in te zamelen voor het werk van goede doelen, wat een toppers. En daar kan jij ook deel van uitmaken. 

Contant geld blijft onmisbaar voor de collecte maar steeds minder mensen lopen rond met contant geld op zak. Gelukkig gaan de collecteurs met de tijd mee. Sinds 2017 zijn er namelijk collectebussen met ingebouwde pinautomaten, super handig! Sinds 2018 werken ze ook met Tikkie-donaties en QR-iDeal-codes op collectebussen. 

De grote landelijke goede doelen halen samen elk jaar rond de 35 miljoen euro op met collecteren, een flink bedrag! En collecteren is absoluut geen straf.  Je bent lekker in de buitenlucht, komt in contact met veel verschillende mensen en je maakt de wereld een stukje mooier.  Oja en het staat ook nog eens goed op je stappenteller ;). 

7 - Eenmalige hulpacties als vrijwilliger

Werknemers van De Nieuwe Gevers helpen voedsel inzamelen voor de voedselbank

Een eenmalige hulpactie is vrijwilligerswerk dat je eenmalig kan doen en waar je dus niet per se een langere periode mee bezig hoeft te zijn. Ideaal voor als je een drukke baan of een overvol schoolrooster hebt. En daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Denk aan bijvoorbeeld een dagje koffie schenken en spelletjes doen in een bejaardentehuis, soep inschenken voor daklozen of in de supermarkt staan om voedsel in te zamelen voor de voedselbank.

Dit laatste is iets dat wij van De Nieuwe Gevers recentelijk nog met het hele team hebben gedaan en wat was dit een ervaring! Met z’n allen hebben we maarliefst 54 kratten eten en drinken ingezameld. Een giga resultaat en daarnaast ook nog eens heel leuk om te doen. Het leukste teamuitje so far ;). Bij ons ook wel bekend als de Vrijdag-Impact-Borrel. 

Wat deze actie zo leuk maakt is dat je heel veel positief contact hebt met mensen, mooie verhalen hoort, veel waardering krijgt en geen lange termijn commitment hoeft aan te gaan. Ook meedoen? Klik voor de voedselbankactie en draag op een hele gezellige manier je steentje bij! 

8 - Vrijwilligerswerk in het buitenland

Stijn van De Nieuwe Gevers als vrijwilligers in Nepal

Nog één van de verschillende soorten vrijwilligerswerk is vrijwilligerswerk in het buitenland. Vind jij het leuk om te reizen en doe jij graag iets voor een ander? Dan is vrijwilligerswerk in het buitenland ongetwijfeld iets voor jou! Je kan bijvoorbeeld vrijwilliger worden in een kindertehuis op Bali, je steentje bijdragen als vrijwilliger in de zorg in Gambia, maar je kan ook dichter bij huis blijven. 

Want ben jij creatief, goed met kinderen, een organisatorisch talent én super handig? Dan is dit project in Duitsland zeker iets voor jou! Als vrijwilliger kan je namelijk aan de slag gaan bij het Storkow-See Project. De organisatie CVJM Berlin, onderdeel van YMCA, is een jeugd-welzijnsorganisatie die onder andere educatieve projecten en werkgelegenheidsinitiatieven voor jongeren opzet. Zij hebben als doel om het toekomstperspectief van jongeren te verbeteren. Eén van jouw taken als vrijwilliger is het organiseren van een (zomer)kamp voor kinderen. 

9. Skill-based vrijwilligerswerk 

Skill-based werk van een professional.

We zijn aangekomen bij de hekkensluiter van de verschillende soorten vrijwilligerswerk. De laatste, maar zeker niet niet de minste: skill-based vrijwilligerswerk. Bij skill-based vrijwilligerswerk doneer je geen geld of meld je je niet voor een lange periode aan als vrijwilliger, maar doneert je professionele skills. Kortom: geven waar je goed in bent! 

Er zijn veel verschillende skills en dus ook heel veel verschillende manieren waarop je die skills kan doneren. Veel ervaring in de evenementenbranche? Help dan bijvoorbeeld mee met het organiseren en coördineren van activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Kan jij goed in oplossingen denken en weet je hoe je de kwartaal doelen kan halen? Help maatschappelijke organisaties dan met strategisch advies! Of ben je een creatieve duizendpoot? Bedenk vette concepten en campagnes voor goede doelen. Voor ieder wat wils!

Klinkt skill-based vrijwilligerswerk als iets voor jou? Op ons platform staan heel veel toffe projecten! Schrijf je in voor deze of een van onze projecten en verbreed je netwerk, ontwikkel je skills, vul je portfolio aan en start met karmapunten verzamelen.

10 - Dierenverzorging

Vind je het leuk om met dieren om te gaan? Dan is vrijwilligerswerk bij een dierenasiel, dierenopvangcentrum of een andere organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn iets voor jou. Je kunt helpen met het verzorgen en voederen van de dieren, ze uitlaten, schoonmaken van de verblijven, en nog veel meer.

Je kunt ook indirect dieren helpen door je in te zetten voor maatschappelijke organisaties die zich richten op dierenwelzijn

11 - Ouderenondersteuning

Er zijn veel ouderen die behoefte hebben aan gezelschap en ondersteuning. Je kunt vrijwilligerswerk doen in een verzorgingstehuis, waar je bijvoorbeeld kunt helpen met activiteiten organiseren, voorlezen, wandelen of gewoon een praatje maken met de bewoners. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om bij hen thuis vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld als boodschappenmaatje, tuinhulp of klusser.

Als je liever meerdere ouderen tegelijk helpt of je verder wilt verdiepen in vrijwilligerswerk voor ouderen, dan kun je ook een kijkje nemen bij onze flexibele vrijwilligersprojecten voor ouderen.

12 - Milieu- en natuurbescherming

Wil je graag iets doen voor het behoud van de natuur en het milieu? Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor natuurbehoud, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of lokale natuurverenigingen. Je kunt meehelpen met het onderhouden van natuurgebieden, het planten van bomen, het opruimen van zwerfafval en nog veel meer.

Vind direct toffe vrijwilligersprojecten met de focus op duurzaamheid →

13 - Vluchtelingenwerk

Er zijn talloze mogelijkheden om vluchtelingen te helpen bij hun integratie in Nederland. Je kunt taalmaatje worden en samen met een vluchteling de Nederlandse taal oefenen, je kunt helpen bij het regelen van administratieve zaken, het zoeken naar een baan of huisvesting, of je kunt activiteiten organiseren om de ontmoeting tussen vluchtelingen en Nederlanders te bevorderen.

Je kunt ook non-profit organisaties en liefdadigheidsinstellingen die zich focussen op vluchtelingen helpen door hen advies te geven over hun marketing, content te creëren of anderszins hen te helpen met jouw skills. 

14 - Jeugdwerk

Ben je goed met kinderen en wil je graag iets betekenen voor de jeugd? Dan is vrijwilligerswerk in het jeugdwerk iets voor jou. Je kunt meehelpen bij jeugdverenigingen, naschoolse activiteiten organiseren, voorlezen op scholen, jongeren coachen of bijles geven aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

15 - Vrijwillige brandweer

Wil je een echte held zijn en levens redden? Dan kun je vrijwilliger worden bij de brandweer. Als vrijwillige brandweer sta je klaar om bij branden, ongevallen en andere noodsituaties hulp te bieden. Je volgt hiervoor een opleiding en bent oproepbaar wanneer er een melding binnenkomt.

16 - Hospice en palliatieve zorg

In een hospice worden mensen verzorgd die niet meer beter kunnen worden en in de laatste fase van hun leven zijn. Als vrijwilliger in een hospice kun je een waardevolle bijdrage leveren door het bieden van ondersteuning, een luisterend oor of het uitvoeren van praktische taken. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in de palliatieve zorg thuis, waarbij je terminaal zieke mensen en hun naasten ondersteunt.

17 - Cultuur en kunst

Ben je creatief en geïnteresseerd in cultuur en kunst? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in deze sector. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen bij het organiseren van culturele evenementen, het assisteren bij tentoonstellingen, rondleidingen geven in musea, of het begeleiden van kinderen bij kunstzinnige activiteiten.

Bij De Nieuwe Gevers hebben we ook meer dan 20 vrijwilligersprojecten in de kunst en cultuur sector in de aanbieding. Dus als dat je ding is, neem dan vooral een kijkje.

18 - Vrijwilligerswerk in de educatie

Educatiegericht vrijwilligerswerk richt zich op het ondersteunen en begeleiden van mensen in hun leerproces. Dit kan bijvoorbeeld zijn als taalcoach voor anderstaligen, huiswerkbegeleider voor kinderen of als mentor voor studenten. Door je kennis en ervaring te delen, help je anderen om zichzelf verder te ontwikkelen. Dit type vrijwilligerswerk is geschikt voor mensen die het leuk vinden om anderen te helpen groeien en leren.

Het belangrijkste is om te kiezen voor vrijwilligerswerk dat goed bij jou past en waar je enthousiast van wordt. Bedenk waar jouw interesses, vaardigheden en tijdsbesteding het best bij aansluiten en ga op zoek naar een organisatie die daarbij aansluit. Vrijwilligerswerk is een mooie manier om iets voor anderen te betekenen en tegelijkertijd jezelf te ontwikkelen.

Bepaal zelf wat bij je past

Dat waren ze dan, 18 verschillende soorten vrijwilligerswerk. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten, thema’s en vormen van vrijwilligerswerk. Dit is pas het begin! 

Tip: Stel jezelf de volgende vragen als je wilt bepalen welke van de soorten vrijwilligerswerk het beste bij je past: hoeveel tijd heb ik, welke onderwerpen vind ik belangrijk, hoe lang wil ik het vrijwilligerswerk gaan doen, wat wil ik eruit halen, waarom wil ik mijn steentje bijdragen aan een betere wereld?

Heb je vragen over het doneren van je skills bij De Nieuwe Gevers? Stuur een mailtje naar team@denieuwegevers.nl 

Succes met jouw zoektocht naar het leukste vrijwilligerswerk voor jou!

Gerelateerde artikelen

De Nieuwe Gevers
Geef waar je goed in bent.

Skill-based vrijwilligerswerk 

🙂 Iemand helpen voelt goed.

🛠 Ontwikkel je skills met nieuwe projecten. 

🔥 Verbreed je netwerk en leer nieuwe mensen kennen. 

🌍 Bouw aan een betekenisvol CV.

🤲 Wie goed doet, goed ontmoet.

Meld je ook aan