Kritische vragen.

We krijgen ze geregeld om de oren. Alleen maar goed. Op deze plek willen graag objectieve antwoorden proberen te geven en misvattingen uit de wereld helpen. 

1. Jullie helpen ook grote organisaties, moeten zij niet gewoon betalen voor professioneel werk?

Het korte antwoord: zeker. En dat doen ze ook :)

Heel veel van de organisaties uit ons netwerk die wat groter zijn, werken los van ons platform, juist erg graag (betaald) samen met freelancers of bureaus. Dit stimuleren we ook alleen maar. Het is niet vanuit een luxe positie, dat ze bepaalde professionele zaken met vrijwilligers oplossen. Eerlijk is eerlijk, daar zitten ook nadelen aan. Projecten duren bijvoorbeeld bij ons twee tot drie keer zo lang. Voor een grote professionele organisatie, met harde deadlines en doelstellingen werkt dat enorm vertragend. Zij zetten ons met name in voor zaken waar normaal gesproken geen budget voor is, zaken die anders op de plank blijven liggen. Bijvoorbeeld het mentoren van juniors of kennissessies over nieuwe trends. Waarom hebben zij daar geen budget voor? Er is een structureel probleem in de goede doelen sector. Heel veel goede doelen krijgen geoormerkt geld, wat betekent dat ze hun donaties moeten uitgeven aan hun doelgroep/impact thema en niet aan het inhuren of aannemen van mensen. Maatschappelijke organisaties hebben daardoor minder te besteden aan overhead dan bedrijven. Ook de grotere instellingen. Dit vinden wij zelf ook enorm jammer. Als er geld is om een iemand in te huren of aan te nemen, dan juigen we dat alleen maar toe! 

 

 

 

2. Verdienen veel alle directeuren bij goede doelen daadwerkelijk een ton?

Het korte antwoord: alleen in het topsegment. Maar er zijn meer dan 50.000 goede doelen in Nederland.    


Het is algemeen bekend dat er weinig onderzoek en cijfers zijn over de goede doelen sector. Hoeveel er actief zijn. Hoeveel medewerkers er werken. Wat hun salaris is. Laten we daar mee beginnen. Als je nu Googled op “Salaris directeuren goede doelen” vind je het onderstaande antwoord.

Inderdaad, een ton ;) Er is alleen grootte “maar” aan dit onderzoek, eigenlijk meerdere. Het is sector onderzoek uitgevoerd onder de enkel de 150 leden van één branchvereniging; Goede Doelen Nederland. Voor jullie beeldvorming: er zijn meer 250.000 stichtingen ingeschreven bij de KvK (). Waarvan 50.000 door de belasting toegekend zijn als een Algemeen Nut Boogende Instelling. Ook wel een ANBI-status; als een organisatie die zich inzet voor een betere samenleving. Op z’n best is dit onderzoek dus representatief voor 0.3% van alle goede doelen in Nederland.

Los daarvan het is ledenbestand Goede Doelen Nederland wordt grotendeels gevuld door het top segment van Nederlandse goede doelen. Alle grote goede doelen van Nederland zijn er bij aangesloten. Het zijn complex grootte en internationaal opererende organisaties als WNF, Longfonds, Stichting AAP, Amnesty, etc. Het geeft totaal geen goed beeld wat de situatie is voor de andere 99% van goede doelen in Nederland actief zijn.

Als we ditzelfde onderzoek bijvoorbeeld zouden uitvoeren bij andere brancheverering uit goede doelen land, dan krijgen we een heel ander beeld. Neem bijvoorbeeld Partin, zij zijn een brancheverering voor kleinere goede doelen die actief zijn in ontwikkelingssamenwerkingen. Wie een kijkje neemt door de jaarverslagen van hun 400+ leden, ziet dat het geen uitzondering is dat ze minder dan een paar ton te besteden hebben. Hiervan moeten zijn hun gehele operatie financieren. Van kantoor tot personeel. Veel mensen leveren in op salaris, bekleden dubbele functies of cruciale organisatie rollen worden gerund door vrijwilligers.

Volgens het CBF (Het keurmerk voor goede doelen in Nederland), zijn er 15.000 ‘Kleine goede doelen’ in Nederland. Je kan het eens of oneens zijn met feit dat topmanagers bij grote goede doelen organisaties een ton verdienen, maar daar gaat deze vraag niet over. Het feit is dat overgrote merendeel van organisaties geen directeur heeft die een ton verdiend. Het tegenovergestelde. 

 

 

3. Hebben jullie een verdienmodel??!!?!

Het korte antwoord: zeker! Anders hadden we niet bestaan. 

Hoe gaan wij De Nieuwe Gevers financieren? Een vraag die ons lang heeft bezig heeft gehouden, toen we het nog vrijwillig naast ons baan deden. Een platform als dat van ons komt er namelijk niet zomaar. Dat hadden we redelijk snel door: daar is geld voor nodig. En waar gaat dat geld vandaan komen? Via donaties of via een verdienmodel? Wij hebben gekozen voor het tweede. Hoewel we ook een stichting hebben, is het ons nooit gelukt om het in die vorm van de grond te krijgen. Achteraf maar goed, want wij geloven erg in sociaal ondernemerschap. Wij worden namelijk liever kneitergoed in het bouwen van een impactvol bedrijf (dat zich zelf inleven houd), dan dat we supergoed worden in het schrijven van eenmalige subsidie-aanvragen. In andere woorden: we zijn liever bezig eindgebruikers, dan met donateurs. Het zijn namelijk niet alleen de stichtingen die deze wereld mooier kunnen maken, juist ook de bedrijven. En wij laten dat graag zien door maatschappelijk te ondernemen. Waar geld verdienen niet een hoofddoel is, maar eerder een middel om elke dag meer maatschappelijke impact te kunnen maken. Zonder afhankelijkheid van subsidies. We zijn er trots op dat we onze eigen broek op kunnen houden dankzij ons model. Dat we daardoor een team van 10 gepassioneerde mensen een loon kunnen geven, waardoor zich elke dag van de week kunnen inzetten om samen met onze community meer impact te maken. Uiteindelijk hopen we dat meer bedrijven hun rol pakken.